Gemeente Geldrop-Mierlo


NIEUWJAARSWENS BURGEMEESTER DONDERS-DE LEEST

Het hoort er een beetje bij: aan het einde van het jaar en op de drempel van het nieuwe jaar kijkt iedereen even achterom. Achterom naar de dingen die ons persoonlijk geraakt hebben. Die belangrijk zijn geweest voor ons, onze familie of vrienden en in onze gemeenschap. Als burgemeester wil ik graag even met u terugblikken op de gebeurtenissen die zich in onze gemeente hebben voorgedaan.

Het kan niet anders dan dat deze terugblik begint bij de meest indrukwekkende en verdrietige situatie waarmee we in onze gemeente werden geconfronteerd. De zinloze dood van de 15-jarige Melanie Sijbers in september van dit jaar, staat ons nog vers in het geheugen gegrift. De dagen waarin er onzekerheid was over haar lot, de begrafenis en daarna de stille tocht voor het Geldropse meisje die door duizenden werd bezocht. Alles maakte op de mensen in onze gemeente, maar ook ver daar buiten, een diepe indruk. Het deed mij dan ook goed, dat juist in de dagen voor Kerstmis, Melanie op veel plaatsen is herinnerd en genoemd. Dat moet haar familie, haar vrienden en haar klasgenoten goed doen. Ik wens de familie dan ook zeer toe, dat 2007 een lichter jaar mag zijn.

Gelukkig was 2006 niet alleen maar verdrietig.

Opvallend in positieve zin zijn bijvoorbeeld de onderscheidingen die we in onze gemeenschap mochten uitreiken voor bijzondere verdiensten. In januari mocht ik mevrouw Van Stipdonk-Donkers benoemen tot Mierlose Mens 2006! Wat een feestelijke bijeenkomst was dat! Dat was het ook in april, toen ik 22 inwoners een Koninklijke Onderscheiding mocht uitreiken en feestelijk was het ook bij de 78 (!!) sportkampioenen die wij huldigden in november, en bij de 15 vrijwilligers die de vrijwilligerspenning van onze gemeente mochten ontvangen. Dat is écht positief nieuws, want het gaat om mensen die zich uitzonderlijk hebben ingespannen voor een ander, een vereniging, hun omgeving of hun sport. Wij hebben veel van zulke mensen in onze gemeenschap en daar zijn we trots op.

En er was veel "nieuw" in 2006:

Zo was dit jaar een "verkiezingsjaar". Landelijk, maar ook gemeentelijk. In maart koos u een nieuw gemeentebestuur, dat zich vertaalde in een coalitie van DGG, CDA,PvdA/GroenLinks en de DPM. Dezelfde samenstelling als voor de verkiezing qua partijen, maar de bemensing van het college veranderde wel. We namen, op zijn eigen verzoek, afscheid van Laurent Sommer, en heetten Wim Vissers namens PvdA/GroenLinks welkom in het college dat in mei aan de slag kon. Het is een prettig idee dat er een periode van vier jaar bestuurd kan worden met hetzelfde college. Dat geeft meer tijd om dingen te starten en uit te werken, dan de twee jaar die het vorige college had. Als burger kunt u het reilen en zeilen van ons gemeentebestuur volgen op een nieuwe manier; na de verkiezingen zijn we van de traditionele raadsvergadering overgegaan op een ander systeem, het "raadsplein". Het doel van deze ommezwaai is om u als inwoner meer te kunnen betrekken bij het proces van beleidsvoorbereiding en besluitvorming. Het is een nieuw systeem, waar nog aan geschaafd mag en moet worden. Maar tot op heden zijn de ervaringen positief: het is in elk geval minder statisch en meer toegankelijk voor de burger. En daar is het om begonnen.

Die toegankelijkheid van het gemeentebestuur, en van onze organisatie, proberen we ook te bewerkstelligen via onze vernieuwde website, en onze wijze van dienstverlening. We willen geen concessies doen aan de kwaliteit daarvan, sterker nog, we werken nog steeds aan verbetering waar dat nodig is. Hoewel het ook leuk is om te horen waar u vindt dat onze dienstverlening goed is, is het voor ons ook zeker van belang om te weten waar we het nog niet in orde hebben. Ik hoop dan ook dat u het ons laat weten als u suggesties of verbeteringen voor onze dienstverlening hebt.

We zijn het nieuwe jaar begonnen met onze nieuwjaarsreceptie. In het afgelopen jaar mocht ik u onze nieuwe huisstijl en de nieuwe ambtsketen presenteren. Het doet mij goed, u te kunnen zeggen, dat we veel complimenten over beiden hebben ontvangen. Het "paarse boompje" en de kleurrijke fotografie hebben kennelijk de goede toon en worden ondertussen ook herkend als "Geldrop-Mierlo". Voor een gemeente die nog drie jaar moet worden is dat belangrijk.

En tot slot, de vooruitblik naar 2007:

Het wordt een jaar met een drukke agenda. Er is veel te doen: een ambitieus woningbouwprogramma, ingrijpende reconstructies van wegen, en er zijn bezuinigingen uit te voeren die effecten hebben onze gemeente. Voor wat onze organisatie betreft zullen wij onze best blijven doen om het niveau van voorzieningen en gemeentelijke dienstverlening te handhaven. Ik zou hier kunnen zeggen: "handen uit de mouwen en met volle kracht vooruit in het nieuwe jaar", maar de waarheid is dat de handen al uit de mouwen waren en dat we al met volle kracht aan het werk zijn. Laat ik daarom de wens uitspreken dat we er op willen vertrouwen dezelfde inzet en betrokkenheid van eenieder, in onze organisatie, maar ook onder onze vrijwilligers in de talloze netwerken en verenigingen die onze gemeente kent, even groot mag blijven als in 2006.

Vanaf deze plaats wens ik u een heel gelukkig en gezond 2007 toe!

M.J.D. Donders-de Leest, Burgemeester Geldrop-Mierlo