Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Van Belzen

Nieuwjaarsreceptie Barendrecht: 2007 wordt het jaar van Samen Doen!

BARENDRECHT (woensdag 3 januari 2007) ­ Ruim 200 bewoners, vertegenwoordigers van verenigingen en andere geïnteresseerden waren dinsdag 2 januari aanwezig op de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Barendrecht. In de centrale hal van het gemeentehuis proostten alle aanwezigen onder aanvoering van burgemeester J. van Belzen op het nieuwe jaar. Van Belzen: "2007 wordt het jaar van SAMEN DOEN! Ik zal daarbij niet met de armen over elkaar gaan zitten. Als burgemeester wil ik nadruk- kelijk de dialoog stimuleren. Ik nodig iedereen uit om mij daarvoor in te zetten."

In zijn nieuwjaarsspeech blikte burgemeester Van Belzen kort terug op vorig jaar. Terugkijkend op Barendrecht in 2006 noemde de burgemeester: de gemeenteraadsverkiezingen, een nieuwe raad, een nieuw college en een nieuw collegeprogramma, maar ook: Van Groei naar Bloei, Zand Erover, UMTS en het eerste multiculturele feest. Verder: de nationale viering van de Boomfeestdag, de beste economische prestaties van Zuid-Holland, de vissterfte in de Gaatkensplas, de Centrumontwikkeling, opening van de Rhoonse Baan, Wmo, Barendrecht on Ice en de geplande verhuizing van de Hockeyvereniging.

Samen doen!
Het jaar 2007 wordt het jaar van Samen Doen! Van Belzen: "Een jaar waarin we als gemeente nadrukkelijk partners zoeken die ons kunnen helpen om onze doelen te verwezenlijken. Maar ook een jaar waarin we veel nadenken. Nadenken over slimme manieren om mensen bij elkaar te brengen. Ik zal daarbij niet met de armen over elkaar gaan zitten. Als burgemeester wil ik nadrukkelijk de dialoog stimuleren. Ik nodig iedereen uit om mij daarvoor in te zetten." Burgemeester Van Belzen blikte in zijn nieuwjaarsrede alvast vooruit door het noemen van een aantal specifieke projecten. Projecten waarin het element `samen doen' nadrukkelijk van toepassing is. Zo meldde hij blij te zijn dat de gemeenteraad in december heeft ingestemd met de referendumverordening. Bewoners krijgen hiermee de mogelijkheid om zich uit te spreken over het beleid van de gemeente door middel van een raadgevend referendum over een voorgenomen besluit van de gemeenteraad. Ook sprak hij over de externe strategische visie. In 2007 wil de gemeente samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke orga- nisaties antwoord geven op de vraag `Wat voor gemeente wil Barendrecht in 2025 zijn?'.

En ook als het gaat om de Centrumontwikkeling is `samen doen' van toepassing. Barendrecht wil een goed bereikbaar centrum met kwalitatief hoogwaardige voorzieningen en huisvestingsmogelijkheden voor in het bij- zonder ouderen. Samen met bewoners en de raad zoekt het college naar de juiste balans voor het nieuwe Ba- rendrechtse centrum. `Samen doen' gaat ook op bij het investeren in preventief jeugdbeleid. Hierin zijn jongeren en hun ouders, maar ook de GGD en Jeugdzorg belangrijke partners. Tot slot noemde de burgemeester de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, kortweg Wmo. De gemeente doet dit samen met onder andere de ouderenbonden, mantelzorgers, het gehandicaptenplatform en cliëntenvertegenwoordigers. Het eer- ste resultaat is behaald. Per 1 januari 2007 is Barendrecht gestart met het bieden van hulp bij het huishouden. pagina 1 van 2

Waardevolle bijdrage
Aan het eind van zijn speech riep burgemeester Van Belzen alle bewoners op om vanuit hun eigen positie een waardevolle bijdrage te leveren aan de Barendrechtse samenleving. Van Belzen: "De afgelopen 1,5 jaar heb ik als burgemeester ervaren dat veel bewoners zich inzetten voor de Barendrechtse samenleving. Ik wil u vragen dit in 2007 te blijven doen! Wat mij betreft leggen we dan een goede duurzame basis voor 2007 en daarna. Ik hoop ook dat deze speech aanzet tot daadwerkelijke initiatieven om burgers met elkaar en met de gemeente te verbinden. En vergeet niet: U kunt mij hiervoor benaderen! Want alle initiatieven waarbij het de bedoeling is om de dialoog aan te gaan, hebben mijn warme belangstelling en kunnen op mijn inzet rekenen."

Noot voor de pers,