Ingezonden persbericht


PERSMEDEDELING

Datum: 2 januari 2007

Actie kerstpakketten tegen stille armoede is geslaagd

Ongeveer 325 personen hebben gevolg gegeven aan de oproep (delen van) kerstpakketten in te leveren. Van de ingeleverde goederen zijn maar liefst 221 nieuwe pakketten samengesteld en deze zijn nog voor de jaarwisseling bij mensen die onder het bestaansminimum moeten leven bezorgd. De indruk bestaat dat, wanneer de voorbereidingsperiode langer was geweest dan de 14 dagen nu, er meer goederen waren ingezameld. Meer inzamelpunten hadden ongetwijfeld meer opgeleverd. De actie krijgt een vervolg.

Doel van de actie
kerstpakketten (of delen daarvan) die niet gebruikt worden inzamelen, opnieuw pakketten samenstellen en deze terecht laten komen bij de mensen die nooit een kerstpakket krijgen. Met name bij onze medemensen die onder het bestaansminimum moeten leven, vaak buiten hun eigen schuld om.

Resultaat
De actie "Kerstpakketten tegen stille armoede" is zeer geslaagd te noemen. Er hebben zich op de 5 inzamelpunten in

. Denekamp: Kringloopbedrijf "De Beurs"

. Oldenzaal: Kringloopbedrijf "De Beurs"

. Weerselo: Stadtlohnallee 11

. Enschede: Wegener huis aan Huis kranten

. Borne: Gemeentehuis
naar schatting 325 personen gemeld met een heel of gedeelte van een kerstpakket. Hiervan zijn bij "de Werkwijzer" in Oldenzaal 221 nieuwe pakketten samengesteld en nog voor de jaarwisseling uitgedeeld door verenigingen en instellingen, die zich het lot van de medemensen die onder het bestaansminimum moeten leven aantrekken.

De 221 pakketten zijn in de volgende gemeenten uitgedeeld Borne 45
Dinkelland 43
Hengelo/Enschede 98
Losser 7
Oldenzaal 15
Zwolle 13
De verspreiding is o.a. verzorgd door:
kerkelijke instellingen, voedselbanken, boodschappenmandprojecten, opvangcentra voor vrouwen, Vluchtelingenwerk en Vincentiusverenigingen.

Uit de vele positieve reacties van zowel degenen die pakketten aanbieden als die deze vragen mag worden geconcludeerd dat het doel van deze actie onder een breed publiek leeft. Zeker gezien de zeer korte tijd die voor de voorbereiding beschikbaar was is het resultaat uitstekend te noemen.

Enkele opmerkelijkheden:
o er zijn 734 kerstpakketten gevraagd
o er is grote actiebereidheid om ook zoiets te organiseren, mensen bellen en vragen hoe je zoiets organiseert zelfs vanuit Leeuwarden en Apeldoorn o mensen reageren: krijgen zelf geen pakketten, geven geld om de kosten te drukken o mensen kopen zelf levensmiddelen en doneren deze voor de actie o een mevrouw heeft 30 kaarsenglaasjes gekocht, gevuld met waxinelichtjes en deze individueel ingepakt onder motto: deze mensen kunnen best een lichtpuntje gebruiken o kinderen hebben van spaargeld levensmiddelen gekocht voor deze actie, o.a. knakworstjes, pinda's en snoep o grootwinkelbedrijf uit Borne doneert kinderspeelgoed o kartonnagebedrijf Enschede biedt dozen aan
o het valt ons enorm tegen dat er op zo 'n grote schaal "stille" armoede is, aan de andere kant zijn wij aangenaam verrast dat er zoveel "stille" vrijwilligers zijn die deze "stille" armoede pogen te bestrijden.

Hoe verder
De actie krijgt zeker op de Twentse schaal een vervolg. Na de komende zomervakantie worden de contactpersonen van diverse verenigingen en instellingen uitgenodigd voor een voorbereidende bespreking. We zullen trachten in iedere plaats in Twente ten minste één inzamelpunt te krijgen, zodat mensen die willen doneren niet zover van huis hun goederen kunnen inleveren. De logistieke aspecten en ervaringen van de actie 2006 zullen worden besproken.

Ine en Gerard Flinkers.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Gerard Flinkers, telefoon: prive: 0541 - 662102
werk: 0541 - 854100
mobiel (