Gemeente Tilburg

Datum
3 januari 2007

Proef met Cityringbusjes geslaagd

Knegtelgarage voorlopig gratis

De proef met de Cityringbusjes die de laatste zes weken van 2006 over de Cityring hebben gereden, zijn vooral op de zaterdagen een succes. Op een gemiddelde zaterdag lag het gebruik op 180 passagiers. Dat is 30 mensen per uur. De Gemeente gaat de proef evalueren en in overleg met de provincie bekijken of en op welke manier de Cityringbus in de toekomst kan rijden. De provincie is vanaf 1 januari verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Tilburg.

Knegtelgarage blijft voorlopig gratis
Het parkeren in de Knegtelgarage (hoek Spoorlaan/Gasthuisring) blijft op zaterdagen voorlopig gratis. De Knegtelgarage blijkt dan een goed alternatief voor de drukke parkeergarages in het centrum en draagt zo bij aan het verminderen van de overlast tijdens de werkzaamheden aan de Cityring. In minder dan 10 minuten kan men vanaf die garage via de Noordstraat naar de Heuvelstraat lopen en worden wachttijden bij de drukkere garages vermeden. Een ander alternatief is de Tivoliparkeergarage (bij het Interpolisgebouw). In beide parkeergarages is ook op drukke tijden voldoende parkeerplaats.

Achtergrond Cityring
De Cityring wordt gevormd door de Spoorlaan, Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring. De auto's rijden straks in één richting, over twee rijstroken, met de klok mee. Verkeer in één richting zorgt voor minder kruisend verkeer, dat beter doorstroomt. Ook bussen rijden op de twee rijstroken. Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte. Fietsers blijven in twee richtingen rijden over vrijliggende fietspaden. Voetgangers krijgen een bredere stoep. Verder komt er meer groen en is er aandacht voor kunst in de openbare ruimte. De aanleg van de Cityring is begonnen in september 2006 en duurt tot 2012. Naar verwachting is na de herinrichting van de Paleisring in 2008 de grootste overlast rondom het winkelgebied achterwege. Met de aanleg van de Cityring blijft de binnenstad ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar.

Meer informatie voor de pers

Brugt Groenevelt, woordvoering: 013-542 8333


---- --