BredeSchoolNet


In 2007 wachtlijsten buitenschoolse opvang

woensdag 03 januari 2007

De motie Van Aartsen/Bos leidt tot een groeiende vraag naar buitenschoolse opvang (BSO). Er komen wachtlijsten, voorspelt de MOgroep.

Dankzij de komst van opvang op school (de motie Van Aartsen/Bos) groeit de vraag naar buitenschoolse opvang, blijkt uit een onderzoek van de MOgroep, de organisatie van maatschappelijk ondernemers. Daarom breiden de bestaande opvangorganisaties nu uit. Daarmee wordt maar even aan de behoefte voldaan, want in 2007 verwacht de branche een verdere vraagtoename, wat zal leiden tot wachtlijsten.

Doordat kinderopvangorganisaties nu investeren in capaciteitsuitbreidingen worden beschikbare locaties en ruimten maximaal benut. Voorzien wordt dat bij verdere toename van de vraag naar BSO de grens van wat de branche kinderopvang zelf kan organiseren, wordt bereikt. Om te voorkomen dat opnieuw wachtlijsten ontstaan, moeten gemeenten, scholen en kinderopvangorganisaties de handen ineenslaan, denkt de MOgroep.

Met name gemeenten hebben een sleutelrol in het beschikbaar stellen van ruimten/locaties. De MOgroep: zij zijn mede verantwoordelijk en moeten betrokken zijn bij het tot stand komen van een voldoende aanbod van BSO. Het beleid voor toewijzing van BSO locaties moet voorrang krijgen en versoepeld worden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de kinderopvangorganisaties het voortouw hebben genomen bij de implementatie van de motie Van Aartsen/Bos. In veel gevallen zijn op initiatief van kinderopvangorganisaties uitvoeringsafspraken gemaakt met scholen (makelaarsmodel). De trend tekent zich af dat maar weinig scholen de voor- en naschoolse opvang zelf gaan uitvoeren.

Samenvatting resultaten onderzoek