Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Jongeren verdacht van tientallen strafbare feiten

Zutphen, 03-01-2007 * Brandstichtingen in vuilniscontainers, diefstallen uit schuurtjes, de diefstal van twee auto's en het lastig vallen van vooral vrouwen. Van deze feiten worden een aantal Zutphense tieners uit de Zuidwijken verdacht. De politie heeft de afgelopen periode meerdere jongeren aangehouden en vier van hen blijven ingesloten. De politie Zutphen heeft de afgelopen periode een achttal jongens (15/16-jarigen) aange-houden, die zich vooral in de Zuidwijken ernstig hebben misdragen. Zij hebben vaak in wis-selende samenstelling diefstallen, vernielingen, brandstichtingen en ook mishandelingen gepleegd.

Alleen van de zwaardere feiten kreeg de politie meestal meldingen of aangiften. Tijdens het onderzoek bleek dat de jongelui ook regelmatig fietsende meisjes en vrouwen en trimmers op het achterhoofd sloegen. Van dit feit deed onder meer een vrouw in een scootmobiel aangifte. Zij was op het fietspad aan de Tichelkuilen op het hoofd geslagen. De mishandeling van een vrouw in een scootmobiel op het fietspad achter de Braamkamp is niet door deze jongeren gepleegd.

De jongelui worden ook verdacht van de diefstal van een auto bij het hotel op de Stoven. Hier haalden zij van een saunaganger zijn tas met autosleutels weg en gingen er met diens auto vandoor. De auto werd later zwaar beschadigd terug gevonden op de Mars. Een tweede auto werd bij een bedrijf aan de Stoven meegenomen en deze werd in de buurt van de Jan Vermeerstraat achtergelaten nadat zij op de vlucht waren gegaan voor een motoragent.

Naast deze feiten werden er ook vuilnisbakken in brand gestoken en pleegde men diefstallen uit schuurtjes. Deze schuurtjes bleken meestal niet afgesloten en naast gereedschap werden er ook fietsen gestolen.

Doordat één van de gestolen fietsen op internet werd geplaatst kwam de zaak aan het rollen. De eigenaar herkende z'n tweewieler en informeerde de politie, waarna de eerste aanhoudingen volgden.

Om eerst de hoofdverdachten aan te kunnen houden, werd er geen ruchtbaarheid aan het politieonderzoek gegeven. Vier van hen zijn inmiddels voorgeleid voor de Rechter-commissaris en door deze in bewaring gesteld. Op dit moment worden de laatste verdachten verhoord en kan het proces-verbaal worden afgemaakt.

De politie Zutphen verzoekt slachtoffers die zich in het mishandelingverhaal herkennen en alsnog aangifte willen doen, contact op te nemen met 0900 - 8844.

Daarnaast en dat volgt eigenlijk al uit het bovenstaande, doet de politie een beroep op mensen om van strafbare gedragingen zoveel mogelijk melding dan wel aangifte te doen. Veel aangiften kunnen via www.politie.nl gedaan worden. Ook kunt u informatie inwinnen over het doen van aangifte via 0900 - 8844.

Vaak kan de politie door een opeenstapeling van meldingen een duidelijk beeld van de verdachten krijgen. Zo kan de surveillance-inzet hierop worden aangepast en de kans op aanhoudingen groter.

Tot slot adviseert de politie, zeker in deze donkere periode, de schuurtjes af te sluiten om diefstallen te voorkomen. Ook voor de afhandeling bij de verzekering loopt men dan geen problemen op.