TNO

TNO magazine

Elke dag een matige hoeveelheid alcohol drinken biedt misschien bescherming tegen een hartaanval bij mannen met hypertensie

Persbericht 2007-1

In een nieuwe, langlopende, studie is verband gelegd tussen matige alcoholconsumptie en een verminderde kans op een hartaanval. De studie is uitgevoerd door de Harvard School of Public Health (HSPH) in het Amerikaanse Boston, in samenwerking met TNO en de universiteit van Wageningen.

Er is in eerdere studies nooit onderzocht of er verband was tussen matige alcoholconsumptie en niet-fatale myocard-infarcten (MI) of hartaanvallen. De onderzoekers stelden vast dat het aantal hartaanvallen en sterfgevallen door hartaandoeningen en alle oorzaken gelijk waren voor zowel mannen met hoge bloeddruk die matige hoeveelheden alcohol dronken als degenen die geen alcohol dronken. In eerdere studies werd alleen gekeken naar de relatie tussen hypertensie (hoge bloeddruk) en sterfte door cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaatziekten). Ze toonden een verband aan tussen matige alcoholconsumptie en een lagere sterfte door cardiovasculaire aandoeningen bij personen met hoge bloeddruk.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kampt in de meeste landen ongeveer 30% van de bevolking met hypertensie. Dit is een zware belasting voor de gezondheidszorg. Hypertensie wordt in verband gebracht met een tweemaal zo groot risico op cardiovasculaire aandoeningen en totale sterfte. Studies hebben aangetoond dat matige consumptie van alcohol, één of twee glazen per dag, het risico van cardiovasculaire aandoeningen en de totale sterfte zou kunnen verlagen. Meer dan twee glazen per dag kan echter het risico van hypertensie doen toenemen.

Joline Beulens, die het onderzoek leidde, stelt: "Bestaande richtlijnen betreffende hoge bloeddruk zijn niet eenduidig over de vraag of bij hypertensie wel of niet alcohol mag worden gebruikt. Dit onderzoek laat zien dat mensen met hoge bloeddruk die matig drinken misschien hun drinkgewoonten niet hoeven aan te passen."

Het onderzoek van mevrouw Beulens is uitgevoerd als onderdeel van haar doctoraat bij TNO en de Universiteit van Wageningen, waar ze later deze maand zal promoveren. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het nummer van 2 januari 2007 van het internationale medische vakblad, Annals of Internal Medicine.

Het onderzoek
De onderzoekers hebben gegevens geanalyseerd van 11.982 mannen met hypertensie uit een vervolgstudie onder medewerkers in de gezondheidszorg. Dit onderzoek begon in 1986. Elke vier jaar hebben de deelnemers een enquêteformulier ingevuld en opgegeven hoe vaak ze bier, rode wijn, witte wijn en sterke drank dronken. Gevallen van niet-fatale MI, fatale hartaandoeningen en hartaanvallen zijn gedocumenteerd van 1986 tot 2002.

Uit de resultaten bleek dat gedurende die periode in totaal 683 gevallen van MI zijn gedocumenteerd, 293 fataal en 390 niet-fataal. De onderzoekers stelden vast dat er een verband bestond tussen het drinken van een of twee glazen alcohol per dag en een lager risico van fatale en niet-fatale hartaanval. Er is geen verband vastgesteld tussen de consumptie van alcohol en het risico van cardiovasculaire en totale sterfte.
Eerder onderzoek doet vermoeden dat verhoging van de niveaus van HDL, het goede cholesterol, een van de manieren is waarop de consumptie van alcohol het risico van hartaandoeningen vermindert. Beulens: "Onze studie wijst erop dat deze mechanismen ook werken bij mannen met hypertensie; de huidige studie betrof echter uitsluitend mannelijke werkers in de gezondheidszorg. We weten dus niet of de conclusies ook gelden voor vrouwen of mensen met andere beroepen."

Het onderzoek is tot stand gekomen met subsidies van Amerikaanse nationale instituten voor gezondheidszorg, een reistoelage van de Nederlandse Hartstichting en een bijdrage voor onderzoeksuitwisseling van de Europese Adviesraad voor Onderzoek.

Literatuur: Wereldgezondheidsorganisatie, Atlas van hartaandoening en hartaanval, 2004

3 januari 2007
Woensdag 3 januari 2007

Persvoorlichting
M.J.M. (Maarten) Lörtzer
T 015 269 49 75

J. (June) Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35
E pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA Delft