Productschap Margarine


03.01.2007

EESC voorstander van herintroductie sommige diermelen in diervoeder

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) is van mening dat eiwitten van varkens zouden moeten worden toegepast in voeders voor pluimvee en eiwitten van pluimvee in voeders voor varkens.

Volgens genoemd comité blijkt uit elk onderzoek dat meel afkomstig van niet-herkauwers zonder enig risico voor de volksgezondheid kan worden gebruikt in voer voor varkens en pluimvee. In een onlangs uitgebracht advies komt het EESC dan ook tot de conclusie dat deze voorgestelde versoepeling van de Dierlijke Bijproductenverordening (1774/2002) zou kunnen worden doorgevoerd zodra aan de consument de garantie kan worden geboden dat er geen kruisbesmetting en dus kannibalisme optreedt. Hiertoe dient de methode voor de identificatie van eiwitten te worden geperfectioneerd. Tevens wordt als voorwaarde gesteld dat de eiwitten afkomstig zijn van gezonde varkens en pluimvee die in afzonderlijke slachthuizen zijn geslacht.

Het EESC vindt bovendien dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijkheid om kadavers op het bedrijf van oorsprong te vernietigen, waarbij de voorkeur uitgaat naar systemen die energie produceren.

Het advies van het EESC wordt mede ingegeven door de nadelige concurrentiepositie waarin EU-bedrijven verkeren als gevolg van de relatief strenge BSE-wetgeving en voorschriften m.b.t. dierlijke bijproducten. Deze situatie heeft namelijk geleid tot extra kosten voor de vernietiging van varkenskarkassen en van vleesmeel en hogere prijzen voor (vervangende) plantaardige eiwitten bestemd voor diervoeders.