Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Nieuwsbericht - Den Haag, 03 januari 2007

NMa consulteert over toerekeningsysteem Schiphol

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vraagt betrokken partijen te reageren op een ontwerpbesluit over het door NV Luchthaven Schiphol voorgestelde toerekeningsysteem. Op basis van de beschreven systematiek kan Schiphol de maximale tarieven voor luchtvaartactiviteiten vaststellen, zoals de landingstarieven en de tarieven voor bagageafhandeling.

Op grond van de Wet luchtvaart dient de exploitant van de luchthaven Schiphol een toerekeningsysteem vast te stellen en ter goedkeuring voor te leggen aan de Vervoerkamer, het onderdeel van de NMa dat toezicht houdt op de vervoersector. Dit toerekeningsmodel beschrijft de systematiek aan de hand waarvan de exploitant de kosten en opbrengsten van luchtvaartactiviteiten berekent.

Het ontwerpbesluit ligt vanaf vandaag voor een periode van zes weken voor iedereen ter inzage bij de griffie van de NMa in Den Haag. U kunt het ontwerpbesluit en de beschrijving van het toerekeningsysteem downloaden van de internetsite van de NMa. Degenen die inzage wensen ten kantore van de NMa kunnen daartoe contact opnemen met mevrouw C.M.J. Ober, bereikbaar onder telefoonnummer 070 - 330 1903. Een Engelse versie van het consultatiedocument wordt in de week van 15 januari 2007 op de website geplaatst.

Belanghebbenden en gebruikers van de luchthaven kunnen tot en met 14 februari 2007 mondeling (tijdens de hoorzitting) en/of schriftelijk hun zienswijze op het ontwerpbesluit kenbaar maken. Onder "gebruikers" wordt in de Wet luchtvaart verstaan: de luchtvaartmaatschappijen, alsmede personen of rechtspersonen die vluchten uitvoeren en die geen luchtvaartmaatschappij zijn. De hoorzitting wordt gehouden op 6 februari 2007. Aanmelding vooraf is vereist. Informatie hierover is te vinden op de website van de NMa. Wanneer er geen aanmeldingen zijn, komt de geplande hoorzitting te vervallen. Met de ingediende zienswijzen houdt de NMa rekening bij het vaststellen van haar definitieve besluit.

Indien u schriftelijk wilt reageren, kunt u uw reactie sturen aan: Nederlandse Mededingingsautoriteit/Vervoerkamer, t.a.v.: mw. ir. M.A. Zuurbier, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.