Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Slotronde Halve Finale: nieuwe gezichten azen op plaats in kampioenschap

Komend weekeinde valt in het door Dudok gebouwde raadhuis van Hilversum de beslissing over de plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap schaken 2007. Dit toernooi zal in juni eveneens te Hilversum worden gespeeld. De vier matches zullen zowel bij de mannen als bij de vrouwen ongetwijfeld tot spannende strijd leiden en kunnen, met name bij de mannen, verscheidene debutanten opleveren.

Na de uitschakeling in december van John van der Wiel en Yge Visser zijn de grootmeesters Jan Werle, Jan Smeets en Sipke Ernst favoriet voor plaatsing, maar hun tegenstanders Manuel Bosboom, Edwin van Haastert en Martijn Dambacher zijn door de wol geverfd. Bosboom heeft reeds in diverse NK's meegespeeld, de andere twee meesters strijden voor hun debuut. De vierde match, tussen de ervaren Ruud Janssen en de aanstormende jonge meester Wouter Spoelman, lijkt de spannendste en meest onvoorspelbare te worden.

Ook de vrouwen spelen om vier plaatsen. Hier zijn Marlies Bensdorp, Linda Jap Tjoen San en Arlette van Weersel favoriet, maar Evelina Getmanchuk en Ada van der Giessen hebben veel ervaring, en de jongere Annemarie Volkers zou voor een verrassing kunnen zorgen. Hier is de match tussen Colleen Otten en Pauline van Nies een op papier gelijkwaardige en dus mogelijk spannende.

De matches worden gespeeld over twee partijen op zaterdag 6 en zondag 7 januari. Als de strijd na twee partijen nog onbeslist is, wordt zondag na 17.00 uur in versneld tempo verder gespeeld tot er een beslissing valt.

De eerste ronde in het Hilversumse raadhuis begint zaterdag om 13.00 uur, de tweede ronde zondag om 11.00 uur. De partijen zullen live te volgen zijn via de website www.schaakbond.nl/nieuws/nk2007/hf. Toegang voor bezoekers in de speelzaal is gratis. Op zaterdag zal grootmeester Dennis de Vreugt commentaar geven op de belangrijkste partijen, op zondag gebeurt dit door Internationaal Meester en schaakjournalist Paul Boersma.
Op bovengenoemde website is nadere informatie over de Halve Finale te vinden.

De indeling van de derde ronde van de Halve Finales is:

NK Algemeen
Manuel Bosboom - Jan Werle
Jan Smeets - Edwin van Haastert
Martijn Dambacher - Sipke Ernst
Ruud Janssen - Wouter Spoelman

NK Vrouwen
Marlies Bensdorp - Annemarie Volkers
Ada van der Giessen - Linda Jap Tjoen San
Arlette van Weersel - Evelina Getmanchuk
Colleen Otten - Pauline van Nies

---

SpeelZ: de leskist voor het schaken op school

Alles wat je nodig hebt om te leren schaken. En dat voor maar EUR 12.50. De actie SpeelZ brengt het schaken naar de basisscholen en biedt de schaakverenigingen de gelegenheid om op school aan de slag te gaan. Op 1 januari gaat de actie SpeelZ van start.

SpeelZ is een actie om de kinderen op de basisscholen aan het schaken te krijgen. Centraal in deze actie staat de schoolschaakkist. Het idee voor deze kist is ontwikkeld door schaakleraren die veel ervaring hebben met het lesgeven op de basisscholen.

Hoe ziet de actie SpeelZ eruit? Een school kan een schoolschaakkist aanschaffen voor tien kinderen. Dat kost EUR 12.50 per leerling. Voor dat bedrag krijgt de school de kist een jaar in bruikleen. Na dat jaar kan het bruikleen worden verlengd. De kist bevat materiaal om tien kinderen schaken te leren:

* Een Handleiding Stap 1 van de Stappenmethode voor de leraar
* Tien werkboeken Stap 1 of Opstapje 1 voor jonge kinderen
* Tien CD-ROM's met de stappen 1 tot en met 5. Deze CD-ROM is interactief en is erg geschikt voor zelfstudie.
* Tien sets borden en stukken

* Tien aardigheidjes voor de deelnemende kinderen
* Een demonstratiebord voor de leerkracht
* Informatie over aanvullende les- en schaakmaterialen
* Een folder over de video/dvd Lang leve de Koningin
* Informatie over schaakverenigingen

Met dit materiaal kan de school aan de slag gaan. De leerkrachten kunnen zelf de lessen verzorgen, maar de school kan ook contact opnemen met de schaakbond of de plaatselijke schaakclub. Op de website van de KNSB staat bij Opleidingen een overzicht van schaaktrainers met een licentie. Deze trainers hebben aangegeven schaaktrainingen te willen verzorgen in de omgeving van hun woonplaats. De school kan ook voor meer leerlingen materiaal aanvragen. Hoe dat gaat is te lezen op de website www.speelz.org.

De kinderen die aan SpeelZ meedoen zijn gedurende een jaar deelnemer aan het schoolschaakproject. In het tweede jaar kunnen ze doorstromen naar de vervolgcursus Stap 2 of Opstapje 2.

Toernooi en prijsvraag
Ieder seizoen van SpeelZ zal worden afgesloten met een schoolschaaktoernooi. Daaraan kunnen alle scholen deelnemen die voor SpeelZ hebben ingeschreven. De datum voor 2007 ligt al vast: zondag 24 juni in Hilversum. Er komt ook een prijsvraag voor de deelnemende kinderen.

Mijn school doet mee
Wat doe je als een school niet meedoet? Kinderen die toch willen leren schaken kunnen ervoor kiezen om persoonlijk deelnemer te worden van SpeelZ. Kijk op de website hoe dat gaat.

De schaakvereniging
Schoolschaak is een uitstekende manier om kinderen aan het schaken te krijgen. De verplichte buitenschoolse opvang biedt daarvoor uitstekende mogelijkheden. Schaakverenigingen hebben ook baat bij schaken op school: hoe meer kinderen er schaken, hoe beter voor de vereniging. De kans is groot dat veel scholen die op zoek zijn naar een schaakleraar contact zullen opnemen met de plaatselijke schaakvereniging. Dat biedt de vereniging kansen.

Workshops
Schaakles geven aan een groep jonge kinderen vereist speciale vaardigheden. Hoe houd je de kinderen bij de les? Wat kunnen kinderen wel en niet? Wat zijn leuke werkvormen voor kinderen? Op deze en vele andere vragen moet je antwoord hebben als je les gaat geven. Daarom organiseert de KNSB dit voorjaar door het hele land workshops over het lesgeven met Stap 1. Bij die bijeenkomsten kunt u ook informatie krijgen over het programma SpeelZ. Informatie over deze workshops is in de loop van januari te vinden op www.schaakbond.nl bij Opleidingen.

Denksporten
Het project SpeelZ is een gezamenlijke actie van drie denksportbonden. De schaakbond, de dambond en de go-bond hebben de handen ineen geslagen om het project van de grond te krijgen. Daarom treft u op de website van SpeelZ ook informatie aan over de acties van de andere bonden.

Inlichtingen en aanmelden
Op de websie www.speelz.org is uitgebreide informatie over dit project te vinden. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met de KNSB. Telefonisch tijdens kantooruren op 023-5254025, vraag naar Eric van Breugel. Of bondsbureau@schaakbond.nl. Aanmelden is alleen mogelijk via de website.

---

Partijen van Essent amateurtoernooi gezocht