Gemeente Aalten


03-01-2007
Evaluatie proef zondagopenstelling boekenwinkels in Bredevoort

De tweede helft van 2006 heeft er een proef plaats gevonden in Bredevoort in het kader van de verruiming van de openstelling van boekenwinkels op zondag. De wet biedt een dergelijke mogelijkheid in verband met de toeristische aantrekkingskracht. De boekenwinkels mochten tijdens deze proef geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Afgesproken werd dat de proef aan het eind van het jaar geëvalueerd zou worden.

De verruiming is destijds gevraagd door de Stichting Bredevoort Boekenstad en de boekhandelaren met het oog op de levensvatbaarheid en om het project Bredevoort Boekenstad meer structuur en body te geven. Het gemeentebestuur van Aalten heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat het boekenstadgebeuren zich moet voegen in de bestaande samenleving van Bredevoort. Vandaar dat alvorens er een proef werd gehouden met de zondagsopenstelling er breed overleg in Bredevoort heeft plaats gevonden met diverse verenigingen, instellingen en stromingen. Daaruit bleek dat er destijds op voorhand geen bezwaren bestonden tegen de proef. De Stichting Bredevoort Boekenstad en de boekhandelaren hebben te kennen gegeven dat zij voorstander zijn van voortzetting van deze verruiming. De proef werd als positief ervaren, hoewel het nog duidelijk in een groeifase verkeert.

Zowel bij de gemeente als bij de stichting als bij de gemeente zijn er gedurende de proef geen negatieve signalen gehoord over de verruiming van de zondagopen-stelling van de boekenwinkels in Bredevoort. Het college van burgemeester en wethouders is gelet hierop voornemens om deze verruiming te continueren en om de gemeenteraad hierover een voorstel te doen.

Alvorens wij hiertoe over zullen gaan stellen wij een ieder gedurende 14 dagen na datum van publicatie van dit voornemen in de gelegenheid om zijn of haar zienswijze hieromtrent te geven. U kunt deze mondeling/telefonisch, schriftelijk of via de mail aan de gemeente kenbaar maken.