Politie Haaglanden

Extra persbericht 3 januari

Haaglanden, 03-01-2007

Korps stelt in 2007 burger centraal

In de regio Haaglanden is het aantal aangiften van misdrijven in de afgelopen jaren met een kwart teruggedrongen bij een vrijwel gelijkblijvende bereidheid om aangifte te doen. In de vier jaar vanaf 2003 betekent dit dat ongeveer 55.000 minder mensen slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Zo is het aantal autokraken met 25.000 verminderd, het aantal straatroven met 2000 en het aantal gevallen van zakkenrollerij met 6000. Kortom: het is in de regio Haaglanden veiliger geworden. Dat heeft de waarnemend korpschef van Politie Haaglanden, drs. F. Paauw, op woensdag 3 januari gemeld in zijn speech tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het korps.

Winstwaarschuwing
Paauw gaf tijdens zijn speech meteen een winstwaarschuwing voor 2007. Het korps kampt met een onderbezetting. ,,Daarbij komt dat we in 2005 en 2006 de vijver van de veelplegers voor een groot gedeelte hebben leeggevist en dat we steeds meer zwaardere zaken willen binnenbrengen, dat vraagt meer werk en dus meer menskracht, aldus de waarnemend korpschef. Het steeds toenemende aantal evenementen en demonstraties in de regio vraagt daarnaast veel capaciteit van het korps. Ook dat zal een effect op de resultaten hebben.

Uitdagingen
Paauw ziet voor het korps een aantal uitdagingen in 2007. De reactietijden voor de noodhulp voldoen op dit moment nog niet volledig aan de norm en zullen onder de loep worden genomen. Daar zal in 2007 extra aandacht aan geschonken worden. Bijzondere aandacht vraagt Paauw voor het routinewerk: ,,Daarmee bedoel ik de zaken die voor ons als politie min of meer routine zijn, zoals een woninginbraak of een zakkenrollerij. Als politie vergeten we soms dat wat voor ons routine is, voor de burger een heel ingrijpende gebeurtenis kan zijn. Een goed contact met het publiek is van levensbelang voor de legitimiteit van ons werk en van ons korps. De burger eist terecht een serieus contact met zijn of haar politie. Daarom blijft in het korps het onderwerp bejegening dominant op de agenda staan.

Nieuwe initiatieven
Paauw stelt in zijn nieuwjaarstoespraak dat het mede gezien de forse daling in de criminaliteit wel goed zit met de prestaties van het korps. Om de dienstverlening verder te ontwikkelen zet het korps het komende jaar allerlei initiatieven in gang die de bijna één miljoen inwoners van de regio meer betrekken bij het politiewerk. De burger komt veel meer centraal te staan. De burger gaat veel meer als partner betrokken worden bij het politiewerk. Zo wordt er onder meer een digitale politiepost geopend, burgers zijn vaker welkom om een dienst mee te draaien en burgers kunnen meespeuren bij misdrijven en vermissingen. Projecten als SMS-Alert, Burgernet en nachtpreventie worden verder uitgewerkt en uitgevoerd.

Op zoek naar wortelaars
De politie verwacht ook iets van de burger, aldus Paauw in de nieuwjaarsspeech: ,,Wij zijn op zoek naar actieve burgers. Wij komen nog teveel burgers tegen die zich gedragen als kampeerder. Die zetten hun tentje op, slaan de haringen 15 centimeter diep, maar ze wortelen en investeren niet in leefomgeving. Voor alles wat er moet gebeuren, wijzen ze naar de campingbaas. Wij zijn op zoek naar burgers die zich hechten, die wortelen, die liefde tonen voor hun eigen dorp of stad. Een voorbeeld: in de dagen voor oud en nieuw zijn in de Haagse wijk Segbroek 25 burgers samen met gemeente en politie op pad geweest in het kader van nachtpreventie. Samen hebben ze gezorgd voor veiligheid. Dat is wat we zoeken: geen kampeerders, maar wortelaars. Het is mede de taak van de politie dat burgers in staat worden gesteld om hun eigen verantwoordelijkheid op te pakken. ,,Om te beginnen moeten we ze vertellen hoe het ervoor staat, wat ze kunnen doen en hoe ze dat het beste kunnen doen. 2007 is voor Politie Haaglanden het Jaar van de Burger.

* Download een foto van Frank Paauw