Gemeente Lelystad

Lelystad benut energie uit eigen afval

De gemeente Lelystad gaat energie uit eigen afval gebruiken. Het afval dat de gemeente inzamelt, wordt in de afvalverbrandingsinstallatie van HVC in Alkmaar omgezet in elektriciteit.

Besparing

Lelystad bespaart met de overstap ruim 200.000 euro per jaar. Op woensdag 3 januari 2007 hebben HVC en gemeente Lelystad het contract ondertekend waarin de levering van groene elektriciteit is geregeld. Lelystad is na Noordoostpolder en Urk de derde gemeente in Flevoland die van deze mogelijkheid gebruik maakt.

Groene stroom

De gemeente gaat voor het stadhuis, pompen en gemalen, openbare verlichting, gemeentelijke gebouwen en aan de gemeente gelieerde organisaties gebruik maken van groene stroom. Daarmee is een belangrijke stap gezet om ook op deze manier verder invulling te geven aan een beter milieu. Ook het komen tot een beter milieu is immers een zorg van de gemeente Lelystad.

Lokaal klimaatbeleid

In de afvalverbrandingsinstallatie in Alkmaar verwerkt HVC jaarlijks circa 660.000 ton brandbaar afval dat ongeschikt is voor hergebruik en dat zich niet laat scheiden. Met de vrijgekomen warmte wordt 68 MW elektrische energie opgewekt. Dat is ruim voldoende om elk jaar een stad met 130.000 inwoners van elektriciteit te voorzien. Bijna de helft van het afval waarmee HVC elektriciteit opwekt, bestaat uit organisch materiaal. Daarmee wordt groene stroom opgewekt.

CO2

Het benutten van groene stroom en groencertificaten stelt de gemeenten in staat een bijdrage te leveren aan het lokale klimaatbeleid. Door vermindering van de CO2-emissie leveren ze een bijdrage aan een beter milieu, zoals in 2002 is vastgelegd in het klimaatconvenant tussen overheid en lokale overheden.

---