Unicef



India: Roger Federer bekijkt Unicef's hulp aan tsunami-slachtoffers 03 januari 2007, Cuddalore - Tennisser en Unicef Ambassadeur Roger Federer was in december in de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Hij zag daar hoe Unicef gemeenschappen helpt die door de tsunami van december 2004 zijn getroffen. De levensomstandigheden van de kinderen moeten beter worden dan vóór de ramp. 'Build back better' noemt Unicef dat.

Roger Federer ontmoet kinderen die de tsunami hebben meegemaakt in de regio Cuddalore in Tamil Nadu. Foto: Unicef/HQ06-2290/Tom Pietrasik Roger Federer ontmoet kinderen die de tsunami hebben meegemaakt in de regio Cuddalore in Tamil Nadu. Foto: Unicef/HQ06-2290/Tom Pietrasik

In Tamil Nadu, dat in het zuidoosten van India ligt, zijn door de tsunami ongeveer 8.000 mensen om het leven gekomen. Bijna 200 scholen werden verwoest en ruim 350 kinderopvangcentra raakten beschadigd. Federer ontmoette in het district Cuddalore veel schoolkinderen die voor het eerst van hun leven les krijgen in lokalen met tafels en stoelen. In het kader van de hulp bij de wederopbouw heeft Unicef 330 scholen voorzien van schoolmeubilair en lesmaterialen. Hiervan profiteren ongeveer 40.000 kinderen en 3.500 onderwijzers.

Poppenkast
Federer zag dat op de scholen kindvriendelijke lesmethodes worden geïntroduceerd. Dit betekent dat de kinderen les krijgen op een interactieve manier. Ze denken en praten mee over de lesstof en hoeven niet meer alleen rijtjes op te dreunen.

Unicef zorgt in deze regio daarnaast voor psychosociale hulp voor getraumatiseerde kinderen. Meer dan 114.000 kinderen hebben zich door middel van gesprekken, tekenen, poppenkast en toneel kunnen uiten over wat hen tijdens de ramp is overkomen.

En natuurlijk moet hij handtekeningen uitdelen. Foto: Unicef/HQ06-2291/Tom Pietrasik
En natuurlijk moet hij handtekeningen uitdelen. Foto: Unicef/HQ06-2291/Tom Pietrasik

Goede maaltijd

Federer ging ook langs bij een centrum waar kleine kinderen onderwijs kunnen volgen, medische hulp krijgen en kunnen rekenen op een goede maaltijd. Unicef ondersteunt 351 van dergelijke centra. Ook een bezoek aan een weeshuis in Cuddalore stond op het programma. Unicef heeft geholpen bij de opzet van een systeem voor het in de gaten houden van ongeveer 2.000 kinderen - waaronder de kinderen in het weeshuis - die een of beide ouders tijdens de tsunami zijn kwijtgeraakt.

Veerkracht
Thomas George, directeur van het Unicef-kantoor in Tamil Nadu: "Veel van de hulpprogramma's die Unicef voor de door de tsunami getroffen gemeenschappen heeft ontwikkeld - zoals programma's op het gebied van onderwijs en kinderbescherming - worden in de rest van deze deelstaat overgenomen."

Roger Federer was onder de indruk van de kinderen die hij ontmoette. "Dat ze zelfs herstellen van zo'n grote ramp getuigt van hun bijzondere veerkracht," zei hij.