Gemeente Hoogeveen

3 januari 2007
Afzender: College B&W
Gemeente, politie en brandweer: rustige jaarwisseling Gemeente, politie en brandweer zijn zeer tevreden over het verloop van de jaarwisseling in Hoogeveen. De schade is beperkt gebleven. Dat blijkt uit een evaluatie van de nacht van oud op nieuw. De diensten hebben goed met elkaar samengewerkt en ook het publiek liet zich van zân beste kant zien, vinden politie, brandweer en de gemeente.

Volgens de drie instanties is de rustige jaarwisseling mede te danken aan een goede voorbereiding. Zo hebben gemeente en politie vooraf bezoekjes gebracht aan mensen die in het verleden betrokken zijn geweest bij incidenten. Er zijn publicaties geweest rond vuurwerkpistolen. Wijkbeheerders en wijkagenten hebben afspraken gemaakt met bewoners en er zijn beveiligingsbedrijven ingezet, onder meer in winkelcentra.

Stormschade

Voor de brandweer lag het zwaartepunt op 31 december overdag door stormschade de nacht daarvoor. In de middag van oudejaarsdag rukte de brandweer ook uit voor diverse oud-en-nieuwbrandjes die te groot waren geworden. Eveneens was inzet nodig aan de Wethouder Robaardstraat waar een schuur in vlammen opging. De avond en nacht zijn voor de brandweer vrij rustig verlopen voor een oudejaarsnacht.

Samenwerking soepel

De samenwerking tussen politie, brandweer en gemeente verliep uiterst soepel. Als de brandweer moest optreden had de bevolking hier alle begrip voor, ondanks dat dit soms ten koste ging van het vreugdevuur. De brandweer heeft ongestoord kunnen werken en bedankt de inwoners van Hoogeveen hiervoor.

Schade beperkt

Door inzet van bewoners en organisaties is de schade dit jaar beperkt gebleven. De eerste geïnventariseerde schade bestaat uit kapotte prullenbakken, lantaarnpalen, bewegwijzerindsborden en een aantal afgebroken bomen. De hoeveelheid op te ruimen afval op nieuwjaarsdag was hierdoor ook beduidend minder.

Tevreden

Burgemeester Willem Urlings van Hoogeveen nam in de oudejaarsnacht zelf poolshoogte. Hij ging op pad met de brandweer. âDwalend door de oudejaarsnacht heb ik vele blije gezichten van feestende mensen gezien. Bij mij overheerst derhalve een tevreden gevoel; dan was het opruimen de volgende dagen nog wel een stevige klus voor de mannen en vrouwen van de gemeente en de brandweer, maar gelukkig toch minder dan andere jarenâ, aldus burgemeester Urlings.