Brief NVVE aan Wijffels

Nvve

De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde heeft op 3 januari 2007 een brief verzonden aan informateur Wijffels. De NVVE, die ongeveer 104.000 leden telt, vraagt aandacht voor de bestaande euthanasiewet en het eventuele gevaar dat uitvoering van deze wet kan lopen bij de formatie van een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Een afschrift van de brief is verzonden aan de partijleiders van CDA, PvdA en ChristenUnie en de woordvoerders volksgezondheid.

Hieronder volgt de tekst.

Geachte heer Wijffels,

De opdracht die u heeft gekregen om een kabinet te formeren dat ten minste kan steunen op de coalitie van CDA, PvdA en CU is om een aantal redenen ingewikkeld. De NVVE vraagt uw aandacht graag voor een van die complexiteiten.

Sinds 2002 is het in Nederland wettelijk toegestaan ondraaglijk en uitzichtloos lijden op verzoek van de patiënt te laten beëindigen door een arts, die overigens aan goed omschreven zorgvuldigheidscriteria moet voldoen. Deze mogelijkheid kan rekenen op een zeer breed maatschappelijk draagvlak en wordt ook internationaal gezien als een waardevolle toetssteen voor legalisering van keuzes rond het levenseinde. Niet alleen zelfbeschikking (van verzoekers) maar vooral ook barmhartigheid (van artsen) staan aan de basis van deze door een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking gedragen wet.

Los van het feit dat de al meer dan 30 jaar gedoogde euthanasiepraktijk geen enkel teken toont van misbruik of exorbitante toename van het aantal euthanasiegevallen (zie de onderzoeken van Van der Maas en Van der Wal 1990, 1995 en 2003) lijkt het via een politiek compromisakkoord beteugelen van de huidige wettelijke mogelijkheden ongerijmd, nu de eerste evaluatiegegevens van de wet pas dit voorjaar zullen worden gepubliceerd.

De NVVE is niet tegen verdere verbetering van de palliatieve zorg die nu al, ook in vergelijking met landen als Engeland en Duitsland, zowel inhoudelijk als financieel op zeer hoog niveau wordt geleverd. Euthanasie als ultimum refugium blijft van belang als een van de keuzes die kan worden gemaakt.

De NVVE verzoekt u dus met deze gegevens rekening te houden in het te bereiken akkoord en wenst u daarbij succes en wijsheid.

Met vriendelijke groet,
prof. mr. E.Ph. R. Stuorius, voorzitter
R. Jonquière, arts/directeur

Voor informatie:
Walburg de Jong, voorlichter NVVE

020-6232178 of 06-53694107