Gemeente Doesburg


week 01-2007

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 3 januari 2007, week 01.

BESTUURSVERGADERINGEN

Collegebesluiten
Dinsdag 19 december 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen:
* Mede naar aanleiding van diverse klachten en opmerkingen wordt er gezocht naar een goede oplossing voor de kubussen in de rotonde Kraakselaan N317. Verschillende alternatieve oplossingen zijn daarbij mogelijk. De raadscommissie zal worden gevraagd om zich daarover uit te spreken.

* Voor de basisbibliotheek West Achterhoek is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten, met daarbij tevens een budgetovereenkomst voor de periode 2007 tot en met 2011.
* Het college heeft opdracht gegeven tot vervanging van een inmiddels afgeschreven hulpverleningsvoertuig bij de brandweer.
* De parkeersituatie op de Halve Maanweg zal waar nodig worden aangepast om een vrije doorgang voor brandweerwagens te waarborgen.

BOUWEN EN WONEN

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om een bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 15-12-2006, Leigraafseweg 2: gedeeltelijk vernieuwen van de puien in de voor- en achtergevel.

* 18-12-2006, F.D. Rooseveltsingel 10: oprichten van een woning.
* 21-12-2006, Broekhuizerweg 6: plaatsen van een tijdelijke loods.

Aanvraag sloopvergunningen
De volgende aanvragen om een sloopvergunning zijn ontvangen op:
* 19-12-2006, Burg. Keiserplein 49: slopen van het Cultureel Centrum .

Aanvraag reclamevergunningen
De volgende aanvragen voor reclame zijn opvangen op:
* 19-12-2006, Ooipoortstraat 1: aanbrengen reclame-uitingen aan de gevel.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen de vergunning verleend op:

* 18-12-2006, Meipoortstraat 8: vernieuwen van de indeling van de woning.

* 21-12-2006, Campstede 58: plaatsen van een dakserre.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstand (subcommissie) te Doesburg
De eerstvolgende zitting van de rayonarchitect van de welstandscommissie is gepland op dinsdag 9 januari vanaf 9.00 uur in het stadhuis van Doesburg. Tijdens deze openbare zitting zullen de nieuw ontvangen bouwplannen en andere verzoeken aan de rayonarchitect van de welstandscommissie worden voorgelegd.
De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

OVERIGE VERGUNNINGEN

Kapvergunningen
De volgende kapaanvraag is ontvangen en ligt 4 weken ter inzage:
* Goudenregenstraat 55: 1 appelboom, ontvangen 20 december.

Voor de volgende bomen is een kapvergunning verleend:
* Zomerweg 1: een corsicaanse den, verstuurd 27 december, met herplantplicht.

* Berm N317 t.h.v. hectometerpaal 4.900 5.050: twaalf meerstammige wilgen, verstuurd 23 december, zonder herplantplicht.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

GEMEENTELIJKE BELASTINGEN
Zoals reeds via het publicatiebord bekend is gemaakt heeft de raad in zijn openbare raadsvergadering van 21 december 2006, onder agendapunt 10 , de hierna genoemde (wijzigingen van de) belastingverordeningen vastgesteld:

* Verordening onroerende-zaakbelastingen 2007
* Verordening belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten 2007

Een exemplaar van deze besluiten ligt voor een ieder ter inzage bij het publieksbureau op het stadhuis (ingang: Ph. Gastelaarsstraat 2). Ook is bij de gemeente Doesburg een belastingregister beschikbaar, waarin alle (wijzigingen van) verordeningen zijn geregistreerd. Dit register kunt u inzien bij de cluster WOZ/Heffingen van de gemeente Doesburg.

In onderstaand overzicht staan enkele belastingtarieven die gaan gelden voor het jaar 2007:
Onroerende-zaakbelastingen en belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten (tarief per 2.500,- van de vastgestelde (WOZ)-waarde)
* De eigenarenbelasting (woningen) 2,48

* De eigenarenbelasting (niet-woningen) 3,18
* De gebruikersbelasting (niet-woningen) 2,55

Al eerder gepubliceerde tarieven voor het jaar 2007 zijn:

Afvalstoffenheffing

* Voor een aansluiting op een bovengrondse verzamelcontainer per halfjaar 86,45

* Voor onderstaande mogelijkheden een vast tarief per halfjaar van 48,30

en daarnaast:

* per lediging van een 280 liter duobak 4,20
* per lediging van een 140 liter duobak 2,61
* per lediging in een ondergrondse container 1,27
* per lediging van een 40 liter citybin 0,96

Hondenbelasting

* Eerste hond 37,49

* Tweede hond 55,91

* Iedere volgende hond 84,11

Rioolrecht

* Per m3 waterverbruik 1,31

Leges

* Nationaal Paspoort 47,45

* Het bijschrijven van een kind in een al uitgegeven reisdocument 19,20

* Nederlandse identiteitskaart (NIK) 31,25
* Rijbewijs 29,30

* Uittreksel Burgerlijke stand 10,60

* Uittreksel uit Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens 4,35

Nieuw tarief voor lediging 40 liter-citybin
Bij de invoering van de Diftar is als uitgangspunt genomen om alle woningen en woonruimtes in Doesburg onder het Diftar-systeem te laten vallen vanuit het principe de vervuiler betaalt. Dit bleek destijds niet in alle gevallen haalbaar. Aanbiedingen van citybins en aansluitingen op bovengrondse containers vormden hierop een uitzondering. Vanaf 2007 zullen het aantal aanbiedingen van de citybins geregistreerd gaan worden waardoor het mogelijk is om ook de citybins onder het Diftar-systeem te laten vallen. Met het nieuw ingevoerde tarief zal voortaan de aanslag voor citybin-gebruikers bestaan uit een vast tarief en een variabel tarief gebaseerd op het aantal aanbiedingen.

Herwaardering
Dit jaar zijn alle onroerende zaken in Doesburg opnieuw gewaardeerd naar waardepeildatum 1 januari 2005. Deze waarde is geldig tot en met 31 december 2007. Met ingang van 1 januari 2008 is er sprake van een jaarlijkse herwaardering, met een vastgestelde waarde naar een waardepeildatum die telkens één jaar terug ligt. In de loop van 2007 vindt er dus weer een herwaardering plaats ten behoeve van het jaar 2008 met waardepeildatum 1 januari 2007.

Huurder ontvangt WOZ-beschikking
Er is een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend dat verband houdt met het nieuwe huurprijsbeleid (liberalisering van de huren). De inwerkingtreding is gepland op 1 januari 2007. Het wetsvoorstel heeft ondermeer tot gevolg dat het woningwaarderingsstelsel van huurwoningen wordt gemoderniseerd door gebruikmaking van de waardebepaling Wet WOZ. Dit betekent dat de WOZ-waarde ook gaat gelden voor het vaststellen van huurprijzen. Omdat dan ook de huurder belang heeft bij de vastgestelde waarde worden er vanaf 2007 weer WOZ-beschikkingen naar huurders gezonden.
Belangrijke aanvulling op dit eerder gepubliceerde onderwerp: De Eerste Kamer heeft in december 2006 besloten dat de voorstellen met betrekking tot het huurbeleid "controversieel" zijn. Controversieel verklaren gebeurt met wetsvoorstellen waarvan redelijkerwijze verwacht mag worden dat de behandeling door een ander Kabinet tot een andere uitkomst zal leiden. Dit betekent dat de voorstellen voor de modernisering van het huur¬beleid niet per 1 januari 2007 zullen ingaan. In de loop van 2007 zal blijken of het nieuwe kabinet de wet alsnog in stemming wil brengen bij de Eerste Kamer of dat het wetsvoorstel wordt ingetrokken of aangepast. Wel zullen op grond van artikel 24 van de Wet WOZ begin 2007 de huurders van woningen een beschikking ontvangen.

OVERIGE MEDEDELINGEN

Kerstbomenroute
Op maandag 8 januari 2007 vindt de jaarlijkse kerstboomroute plaats. De kerstbomen worden dan gratis door de medewerkers van de Stadswerf opgehaald. Indien u gebruik wilt maken van deze service, gelieve dan op 8 januari 2006 voor 08.00 uur uw kerstboom goed zichtbaar aan de weg te leggen.

Zorgloket gemeente Doesburg
Vanaf dinsdag 2 januari 2007 zal het zorgloket geopend zijn, het zorgloket is op drie manieren te benaderen:

1. Persoonlijk: Ph. Gastelaarsstraat 2 te Doesburg (stadhuis)
2. Telefonisch: 0313 48 13 73

3. Email : zorgloket@doesburg.nl (m.i.v. 1.1.2007)

Het zorgloket is geopend van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 12.00 uur
en maandagavond van 18.00 tot 19.30 uur.

09.00 10.00 uur: telefonisch spreekuur

10.00 12.00 uur: algemene openstelling

Gesprekken aanvragen met één van de consulenten kan alleen op afspraak.

Verjagen van roeken
In Doesburg zorgen op een aantal plaatsen nestkolonies roeken al enige tijd voor overlast bij omwonenden en bezoekers van de algemene begraafplaats. Het gaat hier met name om het lawaai dat de roeken vooral in de vroege en late uurtjes kunnen maken en de uitwerpselen wat voor overlast zorgt.
Op basis van de flora- en faunawetgeving is het niet toegestaan roeken te verjagen of de rust in roekenkolonies te verstoren. Dit mag alleen nadat er een roekenbeschermingsplan is opgesteld en namens de minister door het ministerie van LNV is goedgekeurd. De gemeente Doesburg heeft met medewerking van de vogelwerkgroep stad en ambt Doesborgh een roekenbeschermingsplan opgesteld. Op basis van dit plan heeft gemeente Doesburg een ontheffing ontvangen.

Het gemeentebestuur van Doesburg heeft besloten dit jaar te starten met het verjagen. Het verjagen zal uit verschillende acties bestaan, zoals het knallen met een alarmpistool, het ophangen van bakens in bomen, het verwijderen van nesten en daar waar mogelijk nesten verplaatsen.
Vanaf de tweede week in januari wordt s ochtends en s avonds bij schemering met een alarmpistool lawaai gemaakt door enkele harde knallen. Dit wordt gedaan door een daarvoor bevoegde medewerker van gemeente Doesburg. Het knallen gebeurt in eerste instantie op de maandag, woensdag en vrijdag.
Afhankelijk van de effecten zal er meer of minder frequent geknald worden. Locaties waar lawaai gemaakt wordt zijn de algemene begraafplaats, het hofje aan de Veerpoortstraat en nabij de Veste. Daarop volgend worden bakens opgehangen in de bomen om roeken af te schrikken. De bakens vallen op door kleur en draaibeweging. Dit moet de roeken afschrikken. Tevens worden oude nesten uit de bomen gehaald op bovengenoemde locaties inclusief de bomen op de hoek Leigraafseweg en Angerloseweg.