Gemeente Wijk bij Duurstede

Vertraging project natuurontwikkeling Kromme Rijnoevers

Wat houdt het project in?
Het is de bedoeling om tussen nu en 2017 de gehele Kromme Rijn tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht in te richten als een provinciale ecologische verbindingszone, die zowel voor mens als natuur aantrekkelijk is. Dit kan door het ontwikkelen van natuurterreinen, het natuurlijker inrichten van gemeentelijke en andere gronden en het vergroten van recreatiemogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een wandelpad van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. Bij dit alles krijgt de historie ook een plekje.

Voorgenomen planning 2006
Een jaar geleden kon u op deze pagina het resultaat lezen van de kort daarvoor gehouden informatieavond over het project natuurontwikkeling Kromme Rijnoevers. Doel van de avond was de inwoners te informeren over wat er allemaal in de toekomst langs de Kromme Rijn kan gaan spelen en om hen te vragen met ideeën te komen voor het inrichten van enkele gemeentelijke terreinen langs de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede.
De planning was om in de loop van 2006 een tweede informatieavond te houden met een presentatie van het conceptontwerp, waarop u op weer zou kunnen reageren. Na het verwerken van deze reacties in het conceptplan, zou het gemeentebestuur een besluit nemen. Aansluitend zou dan informatie volgen over het definitieve ontwerp en de uitvoering, die (voor zover het de gemeentelijke terreinen betreft) uiterlijk begin 2009 gereed moet zijn.

Vertraging
De tweede informatieavond in de loop van 2006 heeft niet plaatsgevonden, omdat er nieuwe ontwikkelingen waren. De gemeente vond het verstandig daar eerst op te wachten.
Ging het in eerste instantie alleen over percelen binnen Wijk bij Duurstede, het afgelopen jaar heeft het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gewerkt aan een globale inrichtingschets voor de gehele Kromme Rijn van Wijk bij Duurstede tot en met de kern van Bunnik. Deze inrichtingsschets is de basis om voorgenomen plannen verder uit te werken of nieuwe ideeën aan te toetsen. Het gaat hierin om: waar kan het beste welke vorm van natuur worden aangelegd? De inrichtingsschets was ook nodig, omdat de rivier de Kromme Rijn een proefproject is geworden voor de Europese Kaderrichtlijn Water. Doelstelling daarbij is dat het oppervlaktewater in 2015 moet voldoen aan normen voor chemische stoffen en voldoende natuurlijk is ingericht.

Vervolg in 2007
De inrichtingsschets van het waterschap is bijna klaar. Waarschijnlijk kan de gemeente de draad van het project tegen het voorjaar van 2007 weer oppakken. Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen via onze website (www.wijkbijduurstede.nl > Projecten > Natuurontwikkeling Kromme Rijnoevers) en via deze gemeentepagina de ontwikkelingen binnen dit project volgen. Op de website staat onder andere de presentatie van 8 december 2005.

Vragen of ideeën?
Voor vragen en suggesties over dit project kunt u contact opnemen met de gemeentelijke projectleider, de heer Hay Timmermans, via tel. 595 595.

info@wijkbijduurstede.nl
tel : 0343 595595
fax: 0343 595599
Bezoek adres:
Karel de Grotestraat 30 Post adres:
Postbus 83
3960 BB