Politieacademie


Conferentie Nodale oriëntatie

Publicatiedatum:
3-1-2007
We leven in een samenleving waarin de dominante processen zich steeds vaker afspelen in stromenland (spaces of flows): het geïntegreerde mondiale netwerk. Dit bestaat uit diverse samenhangende elementen: private netwerken, zoals de financiële netwerken, bedrijfsintranetten, semi-openbare, gesloten en publieke netwerken en open netwerken als het internet.
Hierin ligt een bedreiging voor de veiligheid, maar ook de sleutel tot een nieuwe aanpak. Het nodale concept is hierbij een op het stromenland georiënteerde strategie voor de politie. Stromen van mensen, goederen, geld en informatie maken gebruik van infrastructuur. Iedere stroom afzonderlijk bewaken is onmogelijk en levert waarschijnlijk geen informatie op. De combinatie van gegevens op plaatsen waar stromen samenkomen (nodes) waarschijnlijk wel.

Eind 2004 startte de Politieacademie met lectoraten en een kennisprogramma op de politiedomeinen en -leiderschap. Vanuit het voornemen zich jaarlijks met een gezamenlijk thema te presenteren, organiseerden de lectoraten gezamenlijk op 10 november 2006 de conferentie:

Nodale oriëntatie

Tijdens deze conferentie zijn er vanuit de invalshoeken van de verschillende Lectoraten vertaalslagen gemaakt naar dit nodale concept. Een groot deel van de dag is besteed aan workshops waarin vanuit de lectoraten op een praktische wijze, dieper ingegaan zal werd op dit nieuwe fenomeen.