Politieacademie


Lector Otto Adang gasthoogleraar aan de Zweedse Politieacademie

Publicatiedatum:
3-1-2007
Prof. dr. Otto Adang, lector voor de Politieacademie op het domein Openbare Orde & Gevaarsbeheersing accepteert op donderdag 30 november a.s. zijn gasthoogleraarschap aan de Zweedse Politieacademie. Met de lezing `The best police in the world: learning at all cost...' wordt hij hoofd kennisontwikkeling bij de Zweedse Politieacademie op het gebied van grootschalig optreden door de politie.

In 2004 is door de Zweedse politietop besloten om de effectiviteit van de politie bij grootschalig optreden bij openbare ordeverstoringen te verbeteren. Ontwikkelen van kennis, maar ook het effectiever omgaan met openbare orde verstoringen zijn de doelstellingen. Zij wil hiervoor leren van internationale ontwikkelingen om zo politieonderwijs en training te verbeteren. Dit programma zal geleid worden door prof. dr. Otto Adang als gasthoogleraar aan de Zweedse Politieacademie. Hij zal een onderzoeksgroep opzetten en onderwijs geven. Tevens zal een aantal publicaties van Adang in het Zweeds verschijnen.

België
Lector Adang van de Politieacademie heeft inmiddels nationaal en internationaal zijn sporen verdiend binnen het domein Openbare Orde en Gevaarsbeheersing. Op dit moment is de lector ook ingeschakeld door de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken. Hiervoor doet het lectoraat onderzoek voor de hervorming van de politionele aanpak van veiligheid bij voetbalwedstrijden in België. Om dit te bereiken wordt de volledige politionele aanpak van de veiligheid bij voetbalwedstrijden onder de loep genomen en worden aanbevelingen geformuleerd voor het uitbouwen van een nieuw politioneel concept rond voetbalwedstrijden.

Overige internationale activiteiten
Naast deze nieuwe ontwikkelingen op internationaal gebied is het lectoraat al sinds 2004 en de lector al sinds 2000 zich internationaal aan het inzetten op het gebied van Public Order Management. Zo is er o.a. samenwerking en uitwisseling van kennis en onderwijs met Argentinië, Duitsland (in het kader van de voorbereidingen op het WK in Duitsland), Verenigd Koninkrijk (aanstelling als gasthoogleraar aan de Universiteit van Liverpool). Maar ook Oekraïne (gastcollege's), Portugal (Euro 2004 evaluatie) en de USA.

LectureOttoAdang.pdf