Ministerie van Justitie

Aanpassing tarief naamswijziging

Nieuwsbericht | 22-12-2006

Het bedrag verschuldigd voor het wijzigen van de geslachtsnaam (de achternaam) wordt met ingang van 3 januari 2007 verhoogd. De leges zijn voor het nieuwe jaar vastgesteld op 390 euro. Nu is het verschuldigde bedrag nog 226,89 euro. Iemand die een inkomen of uitkering heeft op bijstandsniveau betaalt voortaan 110 euro (dit was 56,72 euro).

Voor verzoeken die vóór 3 januari 2007 al in behandeling waren, gelden de huidige tarieven.

De verhoging is noodzakelijk omdat het legesbedrag de afgelopen twintig jaar niet is aangepast, terwijl de kosten die de verantwoordelijke Dienst Justis van het Ministerie van Justitie maakt voor het behandelen van de verzoeken wel zijn gestegen.

Er is in Nederland een verschil tussen naamskeuze en naamswijziging. Bij geboorte, erkenning of adoptie ontstaat een officiële familieband. Een kind krijgt op dat moment de achternaam van een van de ouders. We spreken dan van naamskeuze en die keuze wordt vastgelegd in de registers van de burgerlijke stand. In andere gevallen dat iemand een andere achternaam krijgt, is sprake van naamswijziging. Voor het wijzigen van de achternaam bestaan wettelijke regels. In deze regels is aangegeven in welke gevallen een verzoek om naamswijziging kan worden gedaan én wat de voorwaarden zijn om het verzoek toe te wijzen. Een verzoek om achternaamswijziging moet worden ingediend door gebruikmaking van het daarvoor bestemde "Aanvraagformulier Naamswijziging".

Een algemeen geldend vereiste voor naamswijziging is dat men de Nederlandse nationaliteit bezit. De geslachtsnaam kan in beginsel slechts éénmaal worden gewijzigd.