Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200601086/1 en 200510572/1
(Bekostiging voor islamitische lesplaats van Rotterdamse Scholengemeenschap)
Uitspraak over het besluit van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de bekostigingsbedragen voor personeels- en exploitatiekosten van de "Stichting voor Interconfessioneel en Algemeen Bijzonder voortgezet onderwijs" in Rotterdam te verminderen. Het gaat om de bekostigingsbedragen voor het schooljaar 2004/2005. De minister heeft hiertoe besloten omdat 31 leerlingen van de Rotterdamse Scholengemeenschap les krijgen op "De Eenheid", islamitische lesplaats. Volgens de minister moet "De Eenheid" worden aangemerkt als een afzonderlijke onderwijsinstelling, omdat het islamitisch onderwijs niet valt onder de richtingen die in de statuten van de scholengemeenschap worden genoemd. De Stichting is het hier niet mee eens.

* 200601827/1
(Fiscaal betaald parkeren in Prinses Irenebuurt in Amsterdam) Uitspraak over de besluiten van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuideramstel, waarbij de bestaande parkeervergunningen voor bewoners van de Prinses Irenebuurt zijn beëindigd en het zogenoemde fiscaal betaald parkeren is ingevoerd. Dit betekent dat nu ook niet-bewoners in die buurt betaald kunnen parkeren. Bewoners van de Prinses Irenebuurt, onder meer verenigd in de "Vereniging Beethovenstraat/Parnassusweg" en de "Vereniging van Eigenaren Neptunus", vrezen voor een toename van de parkeerdruk.

* 200606029/1
(Sluiting ESF-loket)
Uitspraak over de sluiting van het ESF-loket. In oktober 2005 heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het subsidieplafond voor projecten in het kader van de Subsidieregeling Europees Sociaal Fonds op nul vastgesteld. Stichting A&O Fonds Grafimediabranche had op dat moment een subsidieaanvraag ingediend. A&O Fonds verricht activiteiten op het gebied van onderwijs voor werknemers en potentiële werknemers in de grafische sector en activiteiten op het gebied van de arbeidsmarkt in de grafische sector. De rechtbank in Amsterdam heeft een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard en het besluit van de staatssecretaris vernietigd. Zowel de staatssecretaris als de stichting komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Volgens de staatssecretaris is onder meer het subsidieplafond al eerder vastgesteld door de Commissie van de Europese Gemeenschappen en heeft hij zelf slechts in oktober 2005 vastgesteld dat het subsidieplafond is bereikt. De stichting bestrijdt dit.


* 200606185/1
(Weigering vergunning voor café Star in Maastricht op grond van Wet BIBOB)
Uitspraak over de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Maastricht om een vergunning te verlenen voor Café Star in Maastricht. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd op grond van de Wet BIBOB, omdat hij vermoedt dat valsheid in geschrifte is gepleegd bij het invullen van de aanvraag om de vergunning te verkrijgen. De rechtbank in Maastricht heeft het beroep van de café-eigenaar hiertegen gegrond verklaard en het besluit van het college vernietigd. Het gemeentebestuur is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State.