Gemeente Harlingen

Nieuwsjaarsspeech burgemeester Scheffer

2-1-2007
Dames en Heren, welkom op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen.

Het jaar 2007 is begonnen voor Harlingen Wereldstad. Wat gaat 2007 onze gemeente brengen en wat mag u van uw gemeentebestuur verwachten.

Sommige projecten in de stad lopen naar behoren, anderen staan na jaren van voorbereiding aan de voor-avond van uitvoering.

Na een korte periode van rust wordt er thans weer hard gewerkt aan een nieuwe woonwijk.
De woningbouw in Ludinga verloopt voorspoedig. Omdat het merendeel van de nieuwe bewoners daarvan uit Harlingen komt, ontstaat weer ruimte in de vrijkomende woningen. Met het ontvangen van terugkerende Harlingers en nieuwe inwoners zal de terugloop in aantal inwoners, die
- vlak vóór de Kerst - vriend en vijand verraste, ombuigen tot groei.

Tijdens een interview op 2e Kerstdag werd Harlingen gevraagd om een reactie op de terugloop van het inwonertal: "wat gaat U daaraan doen, burgemeester"? Ik heb mij vervolgens de vraag gesteld wat is de juiste maat voor Harlingen en kun je dat überhaupt sturen? Hoe zal Harlingen er uit zien in 2025 of 2050
Onlangs mocht ik een lezing bijwonen van de Harlinger wetenschapper Theo J. Dijkstra.Volgens Jan Zeinstra moet ik overigens zeggen Theo Diekstra. Die meldde dat rond 1900 Harlingen de derde havenstad van Nederland was en DE industriestad van Friesland.

Harlingen telde toen 10.000 inwoners en heel Nederland 5.1 miljoen. Als we kijken hoe het inwonertal van Nederland toenam, zou onze stad - bij gelijke groei - nu bijna 50.000 bewoners herbergen. Echter, huidige CBS-cijfers voorspellen voor 2050 een groei van 20 % t.o.v. nu, voor Harlingen betekent dat in 2050 dus 19.000 inwoners. Willen we dat ?? Hoe zal Harlingen er dan uit zien en kún je dat sturen ?

In een aantal gevallen is het gemeentebestuur afhankelijk van processen, waar vele spelers aan tafel zitten. Het is evident dat "Stad aan 't Wad" betekent dat duurzaam omgaan met de natuur een eerste vereiste is. Dat de Wadden al eeuwen die stad van middelen van bestaan voorziet is ook geen nieuws. Zo ook de kracht, economische potentie van de haven.
Het zal u niet allemaal hebben bezig gehouden afgelopen najaar, maar het gemeentebestuur is verheugd dat ook de landelijke politiek heeft ingezien, dat de wereld hier niet op slot moet, maar dat de inspanning gericht moet zijn op het permanent zoeken naar de balans tussen natuurwaarden, wonen, werken en recreëren.

Ik zou nog enige tijd kunnen vervolgen met het opsommen van onderdelen en elementen die nu en straks de kwaliteit en leefbaarheid van onze stad zullen bepalen. Ambities op werkgelegenheidsgebied, havenontwikkeling, woonvisie en woningbouwprogramma, Wet maatschappelijke ondersteuning, sociale en culturele voorzieningen, stadscentrum, bereikbaarheid in en buiten de stad. Lopen al die ontwikkelingen nog met elkaar in de pas? Zijn maat en snelheden onderling nog wel met elkaar in overeenstemming? Want als dat niet het geval is en elk project slechts op zijn eigen merites beoordeeld wordt komen we op enig moment ons zelf tegen en passen de puzzelstukjes van Harlingen niet meer in elkaar.

Is het laatste Masterplan nog de juiste onderlegger van alle activiteiten ?Die vraag heeft de gemeenteraad zich de laatste vergadering gesteld en werd besloten in 2007 een geactualiseerde Stadsvisie het licht te doen zien. Die visie moet het antwoord geven op de eerder gestelde vraag : Hoe moet Harlingen er uit zien in 2025. Voor de goede orde: bij een stadsvisie horen natuurlijk ook de toekomstplannen voor Midlum en Wijnaldum. Beide dorpen denken met hun eigen inwoners na over hoe zij hun woonomgeving in de toekomst willen zien. Dat zijn belangrijke bouwstenen voor de stadsvisie.

College en raad hechten er aan die visie op te stellen in samenspraak met hen die het evenzeer aangaat. Met andere woorden wij zullen bevolking en bedrijven graag - in de rol van raadgever - uitnodigen aan dat proces deel te nemen. Volgens het principe "van GROOT naar KLEIN" werken, zullen we initiatieven en ambities een plaats geven, opdat activiteiten bijdragen aan duurzaam Harlingen en aan een duurzame omgeving.

Dames en Heren,
Van buiten de gemeente is er altijd veel interesse voor Harlingen. In bovenlokale overlegsituaties wordt dan ook regelmatig gevraagd naar die overkoepelende visie. De praktijk wijst uit dat uw vertegenwoordigers de belangen van de stad beter op de kaart zullen kunnen krijgen en meer grip kunnen houden op de toekomst van onze "Stad aan t Wad". Zonder een dergelijk houvast kan bovenlokaal overleg eindigen in het oplaten van luchtballonnen.
Teleurstellend was het dan ook dat provinciaal geen steun kon worden verkregen voor een broodnodige up-grading van de Voorstraat, de eerste stap in een kwaliteitsslag voor het gehele Centrum. Maar ook tijdens deze verbouwing, zijnde het nadenken over de toekomst, gaat de verkoop gewoon door. College en raad zullen naar mogelijkheden zoeken om dit soort belangrijke projecten buiten de vergetelheid te houden.

Hoe zal Harlingen eruit zien in 2025?
Om ons heen gaan - mede onder druk van de provincie - gemeenten steeds vaker samenwerkingsverbanden aan. Moeten wij dat zien als een opmaat naar verbetering van Bestuurskracht? Een ding is helder : Harlingen kan zich niet aan deze denkprocessen onttrekken. Harlingen zal op enig moment om zich heen moeten kijken en daarbij de moed tonen historische scheidslijnen te durven overschrijden. Maar, beste mensen,we blijven over zee uitkijken. Historische scheidslijnen of niet: we blijven voorstad van Londen, ook een wereldstad.

Dames en Heren,
Ik zal u niet vermoeien met alle dossiers en projecten waar in dit nieuwe jaar hard aan gewerkt moet en zal worden. Een paar wil ik hier vanavond toch noemen:
Ten eerste, we moeten nog vóór het nieuwe toeristen seizoen over een nieuw Toeristische informatiepunt in Harlingen beschikken, om op die manier de bezoekers aan onze historische stad een warm welkom te bereiden en hen geen moment, maar ook geen monument, te laten missen. Ik vond bij het inruimen van mijn werkkamer een krantenartikel uit 1995, waarin de toenmalige burgemeester meldde dat een van de belangrijkste opdrachten van het Gemeentebestuur was het binnenhalen van die tienduizenden toeristen die langs de stad kwamen onderweg naar de eilanden, in plaats van dóór Harlingen te gaan. Wel, dames en heren, dat statement heeft nog niets aan actualiteit en urgentie ingeboet. Enerzijds is het van groot belang voor de ontwikkeling van het Harlinger toerisme en anderzijds mag je het niet over je kant laten gaan dat passanten geen deelgenoot worden gemaakt van de historische glorie van onze stad. Want, beste mensen, hoe je het ook wendt of keert naast de haven zal toerisme altijd Dé pijler zijn waarop het sociaal-economisch draagvlak van Harlingen geschraagd zal zijn.
Het feit dat de Provincie Friesland thans fors in zet op de ontwikkeling van toerisme en regelmatig projecten financieel ondersteunt, stemt ons hoopvol dat provinciale interesse zich in dit geval wél vertaalt in ondersteuning van onze toeristische aspiraties.

Ten tweede, ik las laatst in een regionaal Ondernemersblad de volgende opsomming: Groningen is de Kennisstad, Leeuwarden is de Dienstenstad, Sneek is de Waterstad, Heerenveen is de Sportstad en Drachten is de Werk- en Cultuurstad.
Wel, Harlingers, wij hebben dat allemaal in huis onder de noemer Harlingen Wereldstad! 2006 is het eerste volle jaar dat onze stad gevaren heeft onder de vlag van Harlingen Wereldstad. Velen van u fronsen de wenkbrauwen als ze dit horen, maar wat ons betreft zal in 2007 diezelfde vlag nog hoger in top gaan. Want wij willen onze stad aan de buitenwereld laten zien samen met u!

Men vraagt deze dagen vaak naar de goede voornemens. Mijn eerste voornemen zou zijn mij in te spannen voor het welbevinden van Harlingen en haar inwoners. Maar dat mag geen verrassing zijn want daar heeft uw sollicitatiecommissie mij voor ingehuurd.

Ik heb wel twee persoonlijke voornemens.
De eerste is zo snel mogelijk niet meer uw nieuwe burgemeester genoemd te worden, maar gewoon uw burgemeester.

Mijn tweede voornemen is, waar ik een goed gevoel heb bij de contacten met de inwoners, ik mij volledig wil inzetten voor een versterking van de relatie met het bedrijfsleven. In twee vorige gemeenten was ik eveneens Portefeuillehouder Economische Zaken. Ik heb altijd genoten van de hoog-frequente en intensieve relatie met het bedrijfsleven. Van immens belang als men nieuwe bedrijven wil aantrekken en groei van werkgelegenheid nastreeft. De nieuwe relatie ontwikkelt zich moeizamer dan ik mij had gedacht, maar in 2007 moet dan anders. Wij zullen ondernemers binnenkort uitnodigen voor nadere kennismaking.

Dames en heren. Ik wens U en allen die U dierbaar zijn een gezond , heilzaam en voorspoedig 2007.
GELUKKIG NIEUWJAAR