KNMG

Gezondheidszorgbeleid in de komende kabinetsperiode; Wensen van de KNMG

Artsenfederatie KNMG heeft informateur Wijffels, de partijleiders van CDA, PvdA en ChristenUnie en de woordvoerders volksgezondheid een wensenlijst gestuurd voor het gezondheidszorgbeleid in de komende kabinetsperiode.

De KNMG ondersteunt de gereguleerde marktwerking die de basis vormt van dit stelsel en wil de komende jaren daarin geen grote wijzigingen, omdat dat opnieuw tot grote onrust kan leiden. Marktwerking mag echter niet ten koste gaan van de toegankelijkheid en kwaliteit van medisch noodzakelijke zorg. Goedkope doch kwalitatief minderwaardige zorg mag geen oogmerk of effect zijn van marktwerking. De KNMG vindt dat kwalitatief goede, noodzakelijke gezondheidszorg toegankelijk moet zijn voor iedereen in Nederland.

De ouderenzorg moet overgeheveld worden naar de Zorgverzekeringswet, evenals de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten zonder langdurige behoefte aan intensieve zorg. Zo wordt het ongewenste schot tussen beide sectoren opgeheven. Deze overheveling mag niet leiden tot bezuinigingen op het basispakket of op het voorzieningen- en aansprakenniveau zoals die nu in de AWBZ zijn geregeld, maar moet juist tot betere kwaliteit en toegankelijkheid leiden.

Er moet een volksverzekering overblijven voor gehandicapten met langdurige behoefte aan intensieve zorg en chronisch psychiatrische patiënten; zij zijn immers levenslang op zorg aangewezen. Het is ongewenst om deze zorg in de Zorgverzekeringswet onder te brengen, omdat de zorg voor deze mensen niet afhankelijk mag worden van marktwerking en concurrentie.

Daarnaast pleit de artsenorganisatie onder meer voor een krachtige bevordering en structurele financiering van het kwaliteitsbeleid, ICT in de zorg én preventie, terugdringing van administratieve rompslomp en het verbeteren van de ouderenzorg. Het uitvoeren van zwangerschapsafbreking en het verlichten of beëindigen van ondraaglijk lijden mag vanwege het bestaande draagvlak in de samenleving, geen onderwerp van politieke belangenafweging zijn.

De volledige tekst van brief treft u hier

DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST IS DE ORGANISATIE VAN EN VOOR ARTSEN IN NEDERLAND

De weledelzeergeleerde heer dr.
H.H.F. Wijffels, informateur
Postbus 20008
2500 EA Den Haag

ONDERWERP
Wensen van de artsenfederatie KNMG t.a.v. het
gezondheidszorgbeleid in de komende kabinetsperiode

Geachte heer Wijffels,

De artsenfederatie KNMG vindt dat kwalitatief goede, noodzakelijke gezondheidszorg toegankelijk moet zijn voor iedereen in Nederland. De gezondheidszorg is immers een sector die van groot belang is voor het welzijn van de samenleving en de individuele burgers, maar ook voor de economie (werkgelegenheid, omzet) en de vooruitgang in wetenschap en techniek. Vanuit dat perspectief ziet de KNMG voor de komende kabinetsperiode de volgende prioriteiten voor de gezondheidspolitiek.


- De KNMG ondersteunt de gereguleerde marktwerking die de basis vormt van dit stelsel en wil de komende jaren daarin geen grote wijzigingen, omdat dat opnieuw tot grote onrust kan leiden. Neem de tijd om de Zorgverzekeringswet zijn werking te laten doen.


- Marktwerking mag niet ten koste gaan van de toegankelijkheid en kwaliteit van medisch noodzakelijke zorg. Goedkope doch kwalitatief minderwaardige zorg mag geen oogmerk of effect zijn van marktwerking. De overheid dient dit te bewaken, onder meer door krachtig te bevorderen dat het kwaliteitsbeleid in de zorg structureel gefinancierd wordt.

- De overheid moet financieel zorg dragen voor groepen die niet (voldoende) verzekerd zijn voor noodzakelijke zorg.

- 72 % van de artsen vindt dat het uitvoeren van administratie door professionals ten koste gaat van de zorg. Het is in de afgelopen periode niet gelukt de administratieve lasten terug te dringen; integendeel. Het volgende kabinet moet serieus werk maken van het bereiken van een balans tussen zorg en administratieve lasten.


- ICT in de zorg, waaronder de elektronische opslag en uitwisseling van

patiëntengegevens en telemedicine, moet veel krachtiger gestimuleerd en veel eenduidiger aangestuurd worden dan in de vorige kabinetsperiode. Het is

onaanvaardbaar dat er na vele jaren discussie nog geen samenhangend, landelijk elektronisch patiëntendossier is, te meer omdat dit van groot belang is voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg.


- De ouderenzorg moet overgeheveld worden naar de Zorgverzekeringswet, evenals de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten zonder langdurige behoefte aan intensieve zorg. Zo wordt het ongewenste schot tussen beide sectoren opgeheven. Deze overheveling mag niet leiden tot bezuinigingen op het basispakket of op het

voorzieningen- en aansprakenniveau zoals die nu in de AWBZ zijn geregeld, maar moet juist tot betere kwaliteit en toegankelijkheid leiden.


- Er moet een volksverzekering overblijven voor gehandicapten met langdurige behoefte aan intensieve zorg en chronisch psychiatrische patiënten; zij zijn immers levenslang op zorg aangewezen. Het is ongewenst om deze zorg in de Zorgverzekeringswet onder te brengen, omdat de zorg voor deze mensen niet afhankelijk mag worden van marktwerking en concurrentie.


- Voordat deze veranderingen in de care een feit zijn, moeten er voldoende middelen worden vrijgemaakt om de kwaliteit en leefbaarheid van de ouderenzorg te verbeteren.


- Effectieve preventie is letterlijk van levensbelang voor de Nederlandse samenleving. Zorgverzekeraars moeten door de overheid worden verplicht of (via verevening) geprikkeld om preventie en gezondheidsbevordering mee te financieren. Effectieve preventieve interventies moeten worden opgenomen in het basispakket.


- Artsen moeten een formele adviesrol krijgen in de samenstelling van het basispakket, want zij weten vanuit hun specifieke deskundigheid wat noodzakelijke zorg is. Het gevolg is dat het draagvlak voor pakketmaatregelen onder artsen wordt vergroot en dat artsen doelmatiger en doeltreffender kunnen werken.


- De overheid moet veel meer vertrouwen uitspreken in de professionals. Demotivatie van professionals zoals in het onderwijs moet tot alle prijs worden voorkómen. In de komende kabinetsperiode moet de rol en verantwoordelijkheid van professionals, toezichthouders, zorgverzekeraars en overheid in het krachtenveld van het zorgstelsel ten opzichte van elkaar verhelderd en afgebakend worden.


- Het uitvoeren van zwangerschapsafbreking en het verlichten of (op uitdrukkelijk verzoek) beëindigen van ondraaglijk lijden mag vanwege het in de samenleving bestaande draagvlak geen onderwerp zijn van politieke belangenafweging. De vele duizenden mensen die deze behandelingen nodig hebben, mogen niet in de steek worden gelaten, noch aan de onzekerheid van politieke beleidswijzigingen worden onderworpen. Wel moet er een balans zijn tussen zelfbeschikking van mensen en de verantwoordelijkheid van professionals, en moeten de grenzen van verantwoord handelen zorgvuldig worden bewaakt.

In de bijlage treft u een achtergrondnotitie aan.
De KNMG wenst U veel succes en wijsheid in de onderhandelingen toe.

Hoogachtend,

P.C.H.M. Holland, arts
Voorzitter KNMG

Bijlage: achtergrondnotitie
verzendlijst

VERZENDLIJST

De heer J. P. Balkenende, partijleider CDA
De heer W.J. Bos, partijleider PvdA
De heer A. Rouvoet, partijleider ChristenUnie

De heer P. Omzigt, CDA woordvoerder volksgezondheid Mevrouw F. Joldersma, CDA woordvoerder volksgezondheid De heer E. van der Veen, PvdA woordvoerder volksgezondheid De heer J.Voordewind, ChristenUnie woordvoerder volksgezondheid

De heer dr H.H.F. Wijffels, informateur


---- --