Vrije Universiteit Amsterdam

Ouderen verliezen vaak regie over eigen leven

Bij 14% van de ouderen (60+) gaat de regie over het eigen leven na drie jaar verloren. Dit concluderen de onderzoeksters Nora Schuit en Dorly Deeg. Zij vonden dat sommige groepen ouderen een grotere kans hebben op verlies van eigen regie, bijvoorbeeld depressieve ouderen met een functionele of cognitieve beperking. Behoud van regie is echter noodzakelijk om zelfredzaam te blijven. Ook is regie van belang bij het zich goed aan kunnen passen aan mogelijke beperkingen. Beide onderzoeksters zijn verbonden aan de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van VU medisch centrum en VU.

Dit en andere recente onderzoeken over ouderen in Nederland verschenen begin januari 2007 in het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie (TGG). Deze bundeling van vijf artikelen wordt uitgebracht bij het 15-jarig bestaan van LASA. Onderzoekers Arjan Braam en Marianne Klinkenberg deden onderzoek naar godsdienstigheid en stemming in de laatste week van het leven. Zij zagen dat kenmerken van religiositeit samenhangen met vrede met het naderende levenseinde. Meer vrede werd gevonden bij hen die vroeger regelmatig de kerk bezochten. Godsdienstigheid speelt geen aantoonbare rol bij het optreden van depressieve stemming of angst in de laatste levensweek. Sociologe Marjolein Broese van Groenou beschrijft de nieuwe generatie ouderen die actiever en hoger opgeleid is dan de vorige. Hierdoor nemen zij meer deel aan maatschappelijke activiteiten dan de vorige generatie ouderen. Echter hun gezondheidstoestand is slechter waarmee bijstelling van het huidige positieve beeld van deze ouderen is vereist.
Een groep onderzoekers onder aanvoering van epidemiologe en voedingskundige Marjolein Visser heeft gevonden dat overgewicht en gebrek aan voldoende activiteit zowel in de loop van iemands leven als op oudere leeftijd, het risico op lichamelijke achteruitgang tijdens het ouder worden vergroot. Wordt men op oudere leeftijd echter actief, dan is dit risico minder groot. Vandaar hun oproep voor meer lichaamsbeweging in elke levensfase.
Psychologe Hannie Comijs e.a. beschrijven hoe dementie in een vroeg stadium kan worden gesignaleerd door combinaties van risicofactoren. Zo vinden zij dat bij mensen met een functionele beperking, zonder geheugenklachten maar met een cardiovasculaire ziekte of diabetes, het risico op dementie is vergroot.

Sinds 1992 doet LASA een grootschalig longitudinaal onderzoek onder ouderen in Nederland. Binnen het onderzoek gaat het om themas als behoud van zelfstandigheid, cognitieve vermogens, sociale integratie en een gezonde leefstijl. Belangrijkste doel van het onderzoek voor een groot deel gefinancierd door het Ministerie van VWS is het vastleggen van determinanten en consequenties van veranderingen in lichamelijk, cognitief, psychisch en sociaal functioneren van ouderen. In de onderzoeksgroep zijn van ruim 4000 ouderen gegevens opgenomen. Met deze kennis komen we meer te weten over de oudere generatie van morgen: zullen zij dezelfde mate van zelfstandigheid, sociale participatie en leefstijl en behoeften hebben?