Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen

3 januari 2007: Gouverneur vernietigt bouwvergunning Mangrove Village op Bonaire

03-01-2007

De Gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr. Frits Goedgedrag, heeft vandaag besloten tot vernietiging van twee besluiten van het bestuurscollege van Bonaire. Deze besluiten werden eerder al op 4 oktober 2006 door de Gouverneur geschorst voor een periode van drie maanden. Het gaat om een besluit tot uitgifte in erfpacht van een stuk grond en een vergunning voor het bouwen van een ecologisch resort nabij het Lac in de omgeving van Sorobon. Volgens de Gouverneur is komen vast te staan dat deze besluiten niet in overeenstemming zijn met de internationale Overeenkomst inzake watergebieden van internationale betekenis, beter bekend als het Verdrag van Ramsar (Iran, 1971). Op basis van de Eilandenregeling (ERNA) kan de Gouverneur als orgaan van het Koninkrijk besluiten van eilandgebieden schorsen en vernietigen als deze in strijd zijn met onder meer internationale verdragen.

Het terrein waar het om gaat is gelegen in de directe nabijheid van de lagune Lac, een watergebied van internationaal belang dat beschermd wordt door het Ramsar-verdrag. Het beheer van het gebied moet gericht zijn op het behoud van het ecologische karakter ervan en op het behoud van de natuurlijke rijkdommen die zich er bevinden. Alvorens ontwikkeling van een dergelijk gebied kan worden overwogen, moet volgens het Ramsar-verdrag een milieueffectenrapportage worden uitgevoerd. Die moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Het gaat er dan onder meer om dat een procedure wordt gevolgd waarbij eerst een analyse wordt gemaakt van de milieueffecten van voorgenomen besluiten en alternatieven worden aangedragen. Vervolgens moet er een rapport worden opgesteld, waarna een publieke consultatie wordt gehouden. Pas daarna kunnen op basis van de commentaren op het rapport besluiten worden genomen, waarna het publiek over het besluit geïnformeerd wordt.

Ten aanzien van het onderhavige project "Mangrove Village" is niet een milieueffectenrapportage uitgevoerd, die in overeenstemming is met de verplichtingen van het Ramsar-verdrag. Weliswaar heeft het bestuurscollege aangegeven bereid te zijn tot het uitvoeren van een zogenaamde strategische milieueffectenrapportage, die aan de Ramsar-normen voldoet. Volgens het bestuurscollege is het echter uitgesloten dat deze vóór het verlopen van de schorsingstermijn op 4 januari 2007 gereed zal zijn. Ook heeft het bestuurscollege verklaard geen mogelijkheden te zien de geschorste besluiten in te trekken of op andere wijze ongedaan te maken. Als gevolg daarvan zouden de besluiten op 4 januari aanstaande hun werking herkrijgen als zij niet zouden worden vernietigd door de Gouverneur. De bouwactiviteiten hadden in dat geval weer kunnen worden hervat. Om te voorkomen dat aan het Lac mogelijk onherstelbare schade wordt toegebracht, heeft de Gouverneur besloten de besluiten te vernietigen.

© Copyright 2002-2007 Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen