Gemeente Breda

Waterdonken/Waterakkers en Bouverijen/Woonakker vrijgegeven voor inspraak

In navolging op het ontwerp van het bestemmingsplan Om de Haenen en het voorontwerp bestemmingsplan Meulenspie/Valkenstraat, heeft het college van burgemeester en wethouders de voorontwerpen van de bestemmingsplannen Waterdonken/Waterakkers (inclusief het bedrijventerrein Charles Petitweg) en Bouverijen/Woonakker vrijgegeven voor inspraak.

Deze voorontwerpen zijn mede gebaseerd op het Milieueffectrapport (MER) Woningbouw Teteringen. De inspraakperiode duurt van 4 januari tot 15 februari 2007.

Deze plannen gaan nu, samen met het Milieueffectrapport Woningbouw Teteringen, de inspraak in. Een van de redenen om deze plannen tegelijk ter inzage te leggen is gelegen in feit dat in deze plangebieden sprake is van eigendommen waarop het voorkeursrecht van de gemeente is gevestigd. Dit in het kader van de Wet voorkeursrecht gemeenten (WvG), hetgeen betekent dat eigenaren van gronden en gebouwen waarop dit recht is gelegd, bij verkoop hun grond en/of gebouwen eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Om dit voorkeursrecht voor de gemeente te kunnen handhaven is het noodzakelijk de ontwerpen van deze bestemmingsplannen tijdig ter inzage liggen.

Een greep uit de plannen

Bij het plan Waterdonken/Waterakkers gaat het voornamelijk om de volgende drie zaken:

de bouw van circa 600 woningen, verspreid over meerdere woonclusters

de realisatie van het plan 'Waterakkers'

het actualiseren van het verouderde bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Charles Petitweg en het nemen van maatregelen om te komen tot de geplande uitbreiding van dit bedrijventerrein.

Dit plangebied wordt in het westen begrensd door de bestaande bebouwing in de wijk Hoge Vucht en de Kapittelweg, door de Nieuwe Kadijk in het zuiden, het geplande uitbreidingsgebied Bouverijen in het oosten en de Groenstraat/Zwarte Dijk in het noorden.

Het plangebied Bouverijen/Woonakker bestaat uit twee deelgebieden. Het gebied Bouverijen, aan de westzijde van Teteringen, behelst het volgende:

op basis van de analyse van het woningbouwprogramma worden er circa 650 woningen gerealiseerd, verspreid over
meerdere clusters

een noordelijke en zuidelijke ontsluiting van het plangebied voor het autoverkeer;

de komst van een multifunctionele accommodatie (MFA) met ruimte voor basisscholen, buitenschoolse opvang,
sociaal-maatschappelijke ruimte en een bibliotheek

de realisatie van ruimtelijke (ecologische) verbindingszones tussen de bestaande dorpsrand en de toekomstige
Waterakkers.

Dit deel wordt begrensd door de bestaande bebouwing van Teteringen in het oosten (de wijk Kerkeind), de Waterakkers in het westen, de Groenstraat in het noorden en de Nieuwe Kadijk in het zuiden.

Bij het gebied de Woonakker, aan de noordzijde van Teteringen, gaat het primair om de volgende zaken:

op basis van de analyse van het woningbouwprogramma worden er circa 510 woningen gerealiseerd

de realisatie van detailhandel aan de Oosterhoutseweg

de komst van ruimtelijke (ecologische) verbindingszones in de richting oost-west die aansluiting zoeken bij de bestaande landschappelijke structuren ten oosten en westen van de Woonakker.

De begrenzing van dit deelgebied wordt bepaald door het Hoeveneind, de Mortelweg, de Heistraat, Oosterhoutseweg en de Bolderstraat.

Inspraakperiode en inloopbijeenkomst

De inspraakperiode over de genoemde plannen vindt plaats van 4 januari tot 15 februari 2007. Onderdeel van deze periode is een inloopbijeenkomst in t Web in Teteringen op donderdag 25 januari 2007 van 16.00 tot 22.00 uur.

Naar aanleiding van de ingekomen reacties tijdens de periode van inspraak zullen de plannen, waar nodig, worden aangepast. Daarna volgt de officiële bestemmingsplanprocedure met wederom een tervisielegging van de ontwerp bestemmingplannen gedurende een periode van zes weken.

Milieueffectrapportage / Welstandsnota

Al eerder is voor de totale VINEX woningbouwlocatie Teteringen een Milieueffectrapportage (MER) opgesteld, waarover de toetsingscommissie voor de MER een positief toetsingsadvies heeft afgegeven. Op basis van deze rapportage zijn de uitgangspunten voor de realisatie van de woningbouw in Teteringen vastgesteld door de gemeenteraad. De voorontwerp bestemmingsplannen Waterdonken/Waterakkers en Bouverijen/Woonakker voldoen aan de uitgangspunten genoemd in de mileiueffectrapportage Woningbouw Teteringen.

Breda, 20 december 2006