Gemeente Harderwijk


De gemeente werkt de komende tijd hard aan de actualisering en digitalisering van verouderde bestemmingsplannen. Op dit moment wordt voor de wijk Stadsdennen een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het voorontwerp van dit plan ligt vanaf 12 januari ter inzage in de Stadswinkel. Het is dan ook te lezen op www.harderwijk.nl. Voor belangstellenden organiseert de gemeente dinsdagavond 16 januari in de Kiekmure een informatiebijeenkomst.

Het huidige bestemmingsplan voor Stadsdennen stamt uit 1972. In de loop der tijd zijn zo'n twintig grotere en kleinere bestemmingplannen in de wijk vastgesteld om wijzigingen in het ruimtegebruik mogelijk te maken. Zo is er een lappendeken van plannen ontstaan. Bovendien eist de wet dat bestemmingsplannen regelmatig worden herzien. De gemeente wil nu alle bestemmingsplannen vervangen door één groot en actueel bestemmingsplan Stadsdennen.

Het plangebied wordt globaal begrensd door de Hoofdweg, Verkeersweg, de N302 en de spoorlijn. Ook de bebouwing aan de overzijde van de Hoofdweg, tussen Verkeersweg, De Sypel en de Couperuslaan, valt binnen het plangebied.

Hoe ziet het nieuwe bestemmingsplan eruit?
In principe is in het bestemmingsplan de bestaande situatie door middel van een actuele bestemmingsplansystematiek opnieuw bestemd. Het nieuwe bestemmingsplan heeft voor een heel groot deel betrekking op de woonbuurten in Stadsdennen. De bestemming `woondoeleinden' vormt dus de hoofdmoot van dit bestemmingsplan. Daarbinnen zijn bouwblokken aangegeven waarbinnen woningen en bijgebouwen gebouwd mogen worden.

Ook een groot deel van het openbaar gebied (wegen, parkeerplaatsen, plantsoenen etc.) valt binnen de woonbestemming. Zaken als de hoofdgroenstructuur, de werk- en voorzieningengebieden e.d. worden apart bestemd, zodat voor elk van de gebieden goed geregeld kan worden wat er wel en niet mogelijk is.

Allerlei ontwikkelingen
In de wijk Stadsdennen zijn een aantal ontwikkelingen gaande: - de herstructurering van Stadsdennen-Oost
- de ontwikkeling van woningbouw in het Dichterskwartier (het voormalige California-terrein).
Die ontwikkelingen worden in het nieuwe bestemmingsplan opgenomen.

Op een aantal plekken in Stadsdennen kunnen de komende jaren nieuwe ontwikkelingen aan de orde komen. Deze worden middels een wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan opgenomen. Het college van B & W kan dan in de toekomst beslissen of en op welke manier de ontwikkeling tot stand komt. Daarbij gaat het met name om: - de locatie van het huidige politiebureau
- de tweede fase van het Dichterskwartier (Handelsweg) - winkelcentrum Stadsdennen
- het bedrijventerrein aan de Schimmelstraat
- het voormalige CWI-terrein aan de Couperuslaan.

Het nieuwe bestemmingsplan wordt in het kader van de inspraak naar verwachting vanaf 12 januari zes weken ter inzage gelegd in de Stadswinkel. U kunt dan uw mening en uw ideeën over het voorontwerp-bestemmingsplan naar voren brengen. Het plan wordt dinsdag 16 januari toegelicht tijdens een informatiebijeenkomst in de Kiekmure. De avond begint om half acht.

Volgende week kunt u op deze pagina de publicatie verwachten waarmee de inspraakprocedure officieel van start gaat.

Informatie: afd. Ruimte en economie, tel. 411342.