Gemeente Harderwijk


De gemeenteraad heeft op 20 december de tarieven vastgesteld voor gemeentelijke belastingen en diensten in 2007: de onroerende-zaakbelasting, reinigingsheffing, hondenbelasting, rioolrecht, precariobelasting, reclamebelasting, toeristenbelasting, forensenbelasting, de haven- en de marktgelden, parkeerbelastingen en diverse leges.
Ook dit keer is er in het algemeen sprake van een trendmatige verhoging voor de belastingen, namelijk met 2,75%. Voor de leges zijn kostendekkende tarieven vastgesteld. Ongewijzigd blijven de begraafplaatsrechten. De nieuwe tarieven gaan in per 1 januari 2007.

Onroerende-zaakbelastingen
De OZB-tarieven zijn afhankelijk van de waarden van (niet-)woningen. Echter de rijksoverheid stelt maximumtarieven vast. Het door het rijk vastgestelde tarief OZB-eigenarendeel voor woningen is in 2007 EUR 2,34. Omdat het tarief voor het eigenarendeel van de OZB voor woningen in Harderwijk voor 2006 niet op het maximum zit, mag dit tarief in 2007 op het door het rijk vastgestelde tarief bepaald worden. De tarieven zijn berekend aan de hand van de opbrengsten in de begroting 2007.
Voor gebruikers van woningen is de OZB is sinds 2006 afgeschaft.

De OZB-tarieven per EUR 2.500 WOZ-waarde bedragen voor: - woningen - eigendom EUR 2,34
- overige onroerende zaken - eigendom EUR 4,52
- overige onroerende zaken - gebruik EUR 3,63

Afvalstoffenheffing
De kosten voor de afvalstoffenheffing stijgen ten opzichte van 2006 door de trendmatige verhoging en doordat de kosten van de bestuursdienst zijn doorberekend met het juiste tarief. De totale kosten stijgen met gemiddeld 1,5%. Gezien de kosten zijn de tarieven als volgt vastgesteld:
- éénpersoonshuishoudens EUR 149 (was EUR 147); - meerpersoonshuishoudens EUR 181 (was EUR 178).

Afhalen op aanvraag van grof huishoudelijk afval is verhoogd tot EUR 20 per keer (was EUR 15), (in uw afvalkalender staat per abuis een onjuist bedrag).Wegbrengen naar het milieupark blijft EUR 5 per keer.

Leges
Naast aanpassingen van de tarieven als gevolg van prijsontwikkelingen zijn in de tarieven ook een aantal nieuwe zaken verwerkt waarmee de gemeente in de afgelopen periode is geconfronteerd, zoals de kosten voor (wettelijk voorgeschreven) beveiligingsmaatregelen, aanscherping van de kwaliteitseisen voor de gemeentelijke basisadministratie, kosten voor geldtransport en de
Invoering, later dit jaar, van de geboortekoffer.

Trouwen
De gemeenteraad heeft besloten om de tarieven voor het trouwen alleen met het trendpercentage van 2,75% te verhogen. Een huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie in het stadhuis aan de Havendam kost nu EUR 189,-. Voor het oude gemeentehuis aan de Markt is het tarief vastgesteld op EUR 282,-. Voor het trouwen of het sluiten van een partnerschapsregistratie in de Essenburgh is het tarief EUR 758,- in de Catharinakapel en het Stadsmuseum EUR 424,-.

Reisdocumenten
Paspoort wordt EUR 47,45
Identiteitskaart blijft EUR 31,20

Parkeerkaart gehandicapten
Aanvraag plus medische keuring EUR 85,-.

Toeristen- en forensenbelasting
Deze zijn met de trend van 2,75% verhoogd.

Marktgelden
Om kostendekkende tarieven te kunnen hanteren, zijn de tarieven voor de marktgelden naast de trendmatige verhoging van 2,75% opgetrokken met 6,6%. Verder is er op het Klooster een nieuwe stroomkast geplaatst, waarvoor de dekking van de kosten in het tarief is verwerkt.

Parkeerbelastingen
Zoals al is afgesproken, blijven de parkeertijden en -tarieven voor het betaald parkeren tot 2008 ongewijzigd. De tarieven voor de vergunningen zijn wel aangepast.
Een parkeervergunning voor bijvoorbeeld het vergunningengebied Binnenstad wordt EUR 135,- en voor het parkeerterrein aan de Boulevard EUR 70,-. Een vergunning voor alle parkeerterreinen kost EUR 400,-.

Aanslag komt in februari
U ontvangt de aanslag over 2007 in februari. Een aantal belastingen wordt opgelegd op één gecombineerd aanslagbiljet: de OZB, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, begraafplaatsrechten, reclamebelasting, rioolbelasting en precariobelasting. Aanslagen van meer dan EUR 135 kunt u desgewenst automatisch betalen in tien maandelijkse termijnen.

De belastingverordeningen zijn te lezen in de Stadswinkel en via www.harderwijk.nl. Tegen betaling zijn de verordeningen ook verkrijgbaar.

Informatie:afd. Financiën en control, tel. 411422.