Gemeente Coevorden

Twee inwoners uit Schoonoord krijgen medaille van Carnegie Heldenfonds

Burgemeester reikt onderscheidingen uit

Twee inwoners van de gemeente Coevorden hebben woensdag 3 januari om 21.00 uur een bronzen medaille van de Stichting Carnegie Heldenfonds ontvangen. Henderikus Bouwknegt (49 jaar) en zijn zoon Nick Bouwknegt (18 jaar) hebben eind maart 2006 de 45-jarige Jacob Harm Dijks uit een brandende auto aan de Rolderstraat te De Kiel gered. Burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden reikte de onderscheidingen uit tijdens de nieuwjaarsreceptie in Café Restaurant Cornelis aan de Hoofdstraat te Dalen.

Op 31 maart 2006 vond op de Rolderstraat te De Kiel een eenzijdig ongeval plaats. Een personenauto met één inzittende, de heer Jacob Harm Dijks, raakte van de weg en reed tegen een boom. Door deze aanrijding vloog de auto in brand. De bestuurder was niet in staat om op eigen kracht uit de auto te komen en heeft zijn leven te danken aan adequaat handelen van zijn redders, vader en zoon Bouwknegt uit Schoonoord.
De heer Bouwknegt heeft de achterruit van de brandende auto ingetrapt en vervolgens samen met zijn zoon de bestuurder, die bekneld zat met één van zijn voeten, met grote moeite uit het wrak weten te bevrijden. Voor de redders was het een gevaarlijke situatie, omdat de auto al brandde en er gevaar voor een ontploffing dan wel een steekvlam bestond. De heer Bouwknegt heeft door het intrappen van de ruit een wond aan zijn been opgelopen. Hij heeft zich hiervoor onder doktersbehandeling moeten laten stellen. De bestuurder van de auto is met zware inwendige verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Over Stichting Carnegie Heldenfonds

Burgemeester Bert Bouwmeester heeft vader en zoon Bouwknegt voorgedragen bij Stichting Carnegie Heldenfonds voor een onderscheiding. Deze aanvraag is door het bestuur van de stichting gehonoreerd. In het bijzijn van de geredde man, Jacob Harm Dijks, en de destijds aanwezige hulpdiensten, overhandigde burgemeester Bouwmeester de onderscheidingen aan Henderikus en Nick Bouwknegt uit Schoonoord.
De Stichting Carnegie Heldenfonds wil met haar onderscheidingen mensen belonen die met gevaar voor eigen leven iemand hebben gered. De toekenning van de medailles en bijbehorende oorkondes komt nationaal slechts 40 maal per jaar voor.