Gemeente Almelo

Nieuwjaarstoespraak 2007 Burgemeester Knip
2 januari, Theaterhotel, 20.30 uur

Dames en heren,
Namens het gemeentebestuur heet ik u van harte welkom op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Ik wens u, mede namens raad en college, voor het komende jaar veel geluk, gezondheid en vooral ook lef en vertrouwen. Het is goed om te zien hoeveel mensen weer hier zijn

Met uw aanwezigheid geeft u blijk van uw betrokkenheid met de stad. U bouwt aan de stad. Het is een betrokkenheid die Almelo kenmerkt. En daar ben ik trots op. Maar er zijn ook mensen die de stad afbreken. En daar word ik boos over. Bijvoorbeeld jongeren die vuurwerk in het wijkcentrum De Schelf naar binnen gooien, elders ambulancerijders die worden gemolesteerd, in vele steden de ME ingezet, twee basisscholen in Hengelo die zeggen dat hun oudejaarsschade nu maar `enkele honderden euro's' bedraagt, steekpartijen in Enschede. En dan kunnen we lezen en horen in de media dat de oudejaarsnacht relatief rustig verliep. En juist daar heb ik problemen mee. Blijkbaar is dit gedrag dat we normaal zijn gaan vinden. Dat we dat "relatief rustig" vinden. En daar weiger ik aan mee te doen. En ik roep u op om daar ook stelling tegen te nemen. Harder optreden; zullen sommigen van u zeggen. Aanspreken, zeg ik. Is dat op het moment zelf niet mogelijk dan ook de dagen erna. Laat merken dat dit niet wordt gepikt. Daarvoor is lef nodig. En je moet zeker zijn dat je terug kunt vallen op politie en gemeente voor als dat niet lukt. En daarom ga ik hierover met de mensen in de Schelfhorst praten. Ik ga praten met de jongeren, de buurtbewoners en de politie. Wat ging er fout. Hoe zit dat met die meldingen van buurtbewoners. En hoe haal je het in je hoofd om dat vuurwerk naar binnen te gooien. Dat is niet normaal, dat was niet normaal en dat moet ook nooit normaal worden.
In het Jiddisch betekent lef `hart' en `moed' En dat is precies wat we nodig hebben.

Dames en heren,
Eén ding is duidelijk: saai is het niet in Almelo. En dat zal het wat het college betreft ook niet worden. En dan heb ik het over bouwen aan de stad. En dat bouwen begint met visie en ambitie. Het masterplan en het binnenstadsplan zijn daar goede voorbeelden van. Alles daarover staat op papier. Vraagt u dat maar aan de raadsleden. Zij hadden daar graag vele extra vergaderingen voor over.

Waar het in 2007 om gaat is om nuchter aan de slag te gaan. En dat is op zich al een goed voornemen na al die feestdagen. En om vertrouwen te houden. De plannen zijn gemaakt. Nu komt het aan op de uitvoering, op doorzetten. Natuurlijk zijn er dingen die langer duren, en soms ziet het er uit dat dingen niet worden gerealiseerd. Ik weet dat er in de stad soms twijfel

is. Maar die twijfel slaat nu om in actie. Zo weet ik weet dat er een groep mensen bezig is

handtekeningen te verzamelen voor de bioscoop. En dat is Almeloos: doorzetten. Want plannen maken is synoniem aan beweging. Het hoort er bij als dingen soms niet lijken te lukken. Maar juist dan moet je op je tanden bijten. En dat is niet hetzelfde als op een houtje bijten. Als Almelo in de afgelopen periode iets heeft bewezen dan is het dat we juist door dat doorbijten dingen voor elkaar krijgen! Dingen doen is niet altijd eenvoudig. Je stuit op tegenvallers, maar soms ook op meevallers. Eén ding weet je zeker: als je ongeduldig bent dan duren dingen extra lang.

Eninver, de Nijreessingel het XL Businesspark hebben een lange historie. Een geboorte is vaak lastig, met weeën en zo. Dat moet je hebben meegemaakt om te weten hoe het is. Niet dat ik daar echt verstand van heb. Ook ik heb slechts aan de zijlijn gestaan. Overigens blijkt uit onderzoek dat 80% van de mannen tijdens de bevalling van hun vrouw volstrekt de verkeerde adviezen geeft. Dus laat ik hier snel mijn mond over houden. Gelukkig is ook dit onderzocht. Het is toch altijd anders dan je gedacht had. De ontwikkeling van de stad gaat altijd door. Die stad heeft dynamiek We verslaan met de Almelose Kermis nu al Pinkpop in de top 100 van Nederlandse evenementen. En daar ben ik blij mee, maar nog niet tevreden over. Want het kan beter. Meer evenementen en meer ontspanning in de stad. Niet van dat opgefokte gedoe, maar leuke activiteiten.

Almelo kent een lange traditie dat mensen van verschillende culturen en achtergronden met elkaar samen leven. Dat maakt ons ook tot een stad. En dat geeft een ieder van ons een speciale verantwoordelijkheid om rekening met elkaar te houden. Het gaat erom met elkaar, niet langs elkaar, te leven. Lange Frans en Baas B. noemden dat vorig jaar al `respect'. En dat herhaal ik hier nog eens. Want samenhang in onze stad bereiken we dus alleen als we daadwerkelijk oog voor elkaar hebben, elkaar serieus nemen, want dat is respect. Samen leven wij in deze stad, samen vormen wij onze stad. De problemen die wij samen ervaren kunnen wij alleen samen oplossen. Dat lijken we soms weer een beetje te vergeten. Dan vinden we alles maar normaal. Maar "laat maar" is niet Almeloos. U weet dat, ik weet dat. Dus laten we dan ook aanpakken. Op alle fronten!

Ik wens een ieder van u een goed jaar. Voor uw familie, uw bedrijf en natuurlijk voor de stad. Voor onze stad. Want onze stad verdient dat!