Chipshol

Volstrekt onbegrijpelijk in eindfase procedure
Chipshol zeer verbaasd over vervanging drie rechters in claimzaak

Schiphol-Rijk, 4 januari 2007 - Chipshol Holding heeft met verbazing kennis genomen van het feit dat de drie rechters in de claimzaak van Chipshol tegen de luchthaven Schiphol zijn vervangen. Het bevreemdt Chipshol in hoge mate dat in een cruciale (eind)fase van deze zeer gecompliceerde zaak álle rechters plaats moeten maken. Begin 2005 werd Schiphol door hen veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Chipshol wegens stelselmatige tegenwerking van dit bedrijf. Binnenkort zou een uitspraak volgen over de hoogte van de uit te keren vergoeding.

De vervanging van de drie rechters blijkt in stilte te zijn geregeld. De rechtbank heeft Chipshol er niet over geïnformeerd. Chipshol acht het gezien het feit dat thans na jaren procederen de eindfase aanbreekt (het bepalen van de schade-omvang) volstrekt onbegrijpelijk en inefficiënt dat uitgerekend nú alle uitstekend in het dossier ingewerkte rechters van het toneel verdwijnen.

De kans is groot dat de komst van nieuw in te werken rechters de zaak zal vertragen. Chipshol-directeur Peter Poot: 'Wij wachten al jaren op genoegdoening. Vertraging is uiteraard in het voordeel van de veroordeelde, Schiphol. Het is ons een raadsel waarom drie volledig in het dossier ingewerkte rechters bij het aanbreken van de meest cruciale fase zonder enig aannemelijk argument van de zaak zijn gehaald. Wij achten deze gang van zaken niet bevorderlijk voor het vertrouwen dat in de rechtspleging moet kunnen worden gesteld.'

Chipshol wil sinds 1996 naast de Aalsmeerbaan het zogenoemde Groenenberg-terrein ontwikkelen tot een hoogstaand bedrijvencomplex van 30 hectare. Staatsbedrijf Schiphol heeft dat plan in nauwe samenwerking met gelieerde overheden stelselmatig en op basis van onjuist gebleken informatie tegengewerkt. Zowel de Raad van State als de Haarlemse rechtbank hebben Schiphol c.s. hiervoor veroordeeld. Desondanks gaat de tegenwerking tot op de dag van vandaag door. Schiphol kreeg daarbij steun van onder meer de provincie Noord-Holland. Ook díe is door de Haarlemse rechtbank en het Hof in Amsterdam veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Chipshol. De hoogte daarvan moet ook nog worden bepaald.