Gemeente Stadskanaal

Uitgesproken op 3 januari 2007 in Theater Geert Teis in Stadskanaal

Dames en heren, jongens en meisjes.

We zijn bevoorrecht.

Niet dat we dat altijd zo ervaren, maar als we er over nadenken, weten we dat dat zo is.

Want we gaan naar mijn overtuiging een goede toekomst tegemoet.

Maar wel samen! Samen als opmaat voor die toekomst.

Met elkaar. Net zoals nu. Met een gezamenlijke toast op het nieuwe jaar. Fijn dat u dat vandaag met ons wilt doen. Welkom dus.

Samen is ook het eerste woord van het nieuwe bestuursakkoord "Samen aan de slag voor een sterk Stadskanaal"". Een akkoord dat na de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar tot stand is gekomen. Het nieuwe college is voortvarend aan de slag gegaan met de uitvoering van de zeven speerpunten. Na ruim een half jaar wil ik die punten langsgaan en een blik werpen op het jaar dat voor ons ligt.

Wijkontwikkeling

De wijk, de buurt of het dorp is de directe leefomgeving waar we elkaar ontmoeten. Het draagt bij aan een veilige woon- en leefklimaat waar we ons thuis kunnen voelen. Het komende jaar richten wij onze blik meer en meer op de wijken. Vorig jaar, op 29 september, hebben we een bijeenkomst met alle wijkraden en bewonersplatforms, de directie van Wooncom en het college gehouden. Het was een heel open gesprek, en we weten nu wat we van elkaar kunnen en mogen verwachten. Samen gaan we ervoor! En het blijft uiteraard dus niet bij dit ene gesprek; er zullen nog vele volgen.

Eind oktober hebben we als gemeente met een delegatie van alle organisaties die bij wijkontwikkelingen zijn betrokken, en Wooncom, de gemeente Deventer bezocht. Daar is men al een aantal jaren bezig met de Deventer wijkaanpak. We zijn er natuurlijk niet naar toegegaan om dezelfde werkwijze toe te passen. Maar we hebben wel ideeën gezien, waar we in Stadskanaal ook iets mee kunnen.

Belangrijk in de wijkontwikkeling is uiteraard wat de bewoners zelf willen. Daarom willen we samen met de wijkraden en de bewonersplatforms een Stadskanaalster variant neerzetten (Knoalster kiek op de wiek).

Zoals u wellicht weet ligt er al een plan op tafel voor de wijk Maarsstee. Een behoorlijk aantal woningen voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Samen met Wooncom en de bewoners zijn vorige maand de sloop- en nieuwbouwplannen besproken. We gaan hier dus verbeteringen aanbrengen. Huizen met meer comfort en een woonomgeving met nieuw ingericht groen.

Ik realiseer mij heel goed dat dit heel veel impact heeft voor de bewoners, waarvan sommigen er al tientallen jaren wonen. Daar heb ik veel begrip voor.

Maar toch moet er wat gebeuren!

Dus ook hier weer samen optrekken en de bewoners betrekken bij de veranderingen die op stapel staan. Daarbij is het belangrijk dat er goed naar elkaar wordt geluisterd.

Bewoners kunnen hun reactie geven op de plannen. Want we willen uiteindelijk tot een goed gedragen plan voor Maarsstee komen. We hebben daarbij ook zeker aandacht voor de sociale kant, het samenleven in de wijk. Het gaat immers om een wijk waar de toekomstige bewoners zich thuis moeten voelen.

Werkgelegenheid

De gemeente voert een actief arbeidsmarktbeleid. We streven ernaar zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Juist dat stelt mensen in staat hun plek in de samenleving te vinden en sociale contacten op te doen. Dat vraagt om een grote inzet van werkzoekenden èn werkgevers. Scholing, ondersteunende hulp en werkervaring zijn onmisbare schakels in het vinden van werk. Wij betrekken daarom zoveel mogelijk verschillende partijen in deze aanpak en bevorderen de onderlinge samenwerking om de werkloosheid tegen te gaan. Dus ook weer samen, in dit geval met het Centrum voor werk en Inkomen (CWI), het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen( UWV), WEDEKA en het Noorderpoortcollege. Samen voor een actieve benadering van bedrijven en zetten dus gezamenlijk in op een goede match, goede verbindingen tussen de werkgevers en de werkzoekenden. Deze aanpak, die landelijk als voorbeeld dient, werkt. Het onderwijs wordt hierbij actief betrokken. Zij leveren specialisten af, waar vraag naar is of naar komt.

En werk vinden is minder moeilijk als de economie in de lift zit.

De Groningse economie draait goed. Dat concludeert de Kamer van Koophandel in Groningen uit een enquête onder 1850 bedrijven in de provincie. Het ondernemersvertrouwen in Groningen is groot en de groei zal volgens de Kamer in 2007 versterkt doorgaan. Ook in onze gemeente constateren we dat de bedrijven profiteren van de aantrekkende economie. Ook hier in onze gemeente vestigen zich bedrijven (en niet alleen Nederlandse) of bedrijven breiden uit. En de revitalisering van onze bedrijventerreinen is afgerond.

Het bedrijvenpark Stadskanaal is bouwrijp en gelukkig hebben al veel belangstellenden zich gemeld.

Werkgelegenheid speelt daarbij voor ons natuurlijk een grote rol. En voor de zichtlocaties zullen we streng letten op kwaliteit en uitstraling!

Welzijn en zorg

Als derde: Welzijn en zorg.

Mensen hebben elkaar nodig. Zo kunnen we de samenleving inhoud geven.

Toch zie je dat sommigen steeds meer op zichzelf gericht zijn. De gezinssamenstelling verandert en dat heeft ook zijn invloed op onze gemeenschap. De zorg voor elkaar is niet meer zo vanzelfsprekend. Er zijn mensen die hier weinig moeite mee lijken te hebben. Maar er zijn er ook die zich zorgen maken over deze ontwikkeling. Ik deel die zorgen.

Uiteraard heeft iedereen het recht zijn eigen keuzes te maken. Maar soms moet je kunnen terugvallen op anderen, mensen om je heen. Gelukkig zijn er velen die de zorg dan oppakken, vrijwillig, zonder eigen belang. Mantelzorg dus. Dat is geweldig. Door deze hulp kunnen velen langer zelfstandig blijven functioneren. Daarbij is het wel van belang dat deze mantelzorgers en vrijwilligers zich gesteund weten.

De gemeente wil dat bieden in de vorm van het Vrijwilligers Informatie Punt. En door het mogelijk introduceren van een vrijwilligerskaart. We zullen daar als college in begin 2007 op terug komen.

Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving.

Mensen met een beperking of een handicap. Ouderen. Maar ook gezonde en jonge mensen.

De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning is in dit licht opgesteld. Deze wet is eergisteren in werking getreden. Hiermee krijgt de gemeente een aantal taken erbij.

U kunt in dit kader bij ons terecht voor advies, hulp en ondersteuning in het maatschappelijk verkeer.

Een van de eerste onderdelen van de WMO die al is ingevoerd, is de Hulp in de huishouding. De gemeente is daar nu beleidsmatig verantwoordelijk voor. We hebben hiervoor contracten afgesloten met vier organisaties.

Wat betreft de andere WMO-taken hebben we er bewust voor gekozen om in 2007 nog geen grote wijzigingen door te voeren. Binnenkort gaan we samen met vertegenwoordigers van klanten, zorgaanbieders en belangenorganisaties bekijken hoe we de doelen van de WMO ook in de toekomst kunnen bereiken.

In die toekomst zal de samenstelling van de bevolking ongetwijfeld wijzigen. Zeker in onze omgeving zullen (door de vergrijzing) meer mensen komen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Daarom ben ik blij dat Ziekenhuis Refaja in de komende jaren bezig zal gaan om de capaciteit en het zorgaanbod uit te breiden. Een en ander zal zichtbaar worden door ondermeer de bouw van een nieuwe vleugel. Maar ongetwijfeld ook door verdergaande samenwerking met verschillende zorgaanbieders.

Ook bij het verzorgingshuis Parkheem zal een uitbreiding plaatsvinden in de vorm van verpleeghuisfuncties.

Een voorziening die nog niet aanwezig is in onze regio is een hospice. Ik weet dat daar door een aantal personen wel over wordt gedacht. Het zou zeker een goede aanvulling zijn voor een zo compleet mogelijk zorgpakket.

Dienstverlening en openbaar bestuur

Het vierde speerpunt.

De gemeente heeft een belangrijke rol als dienstverlener voor u als inwoner.

Snelheid, toegankelijkheid, helderheid en kwaliteit staan daarbij voorop.

We willen onze diensten zoveel mogelijk digitaal aanbieden. De gemeentelijke website en de regelingenbank geven u informatie. Begin november hebben we 850 vragenlijsten aan een willekeurige groep inwoners gestuurd. Een enquête over uw betrokkenheid bij beslissingen die de gemeente neemt, over de (digitale) informatie én over het leven en wonen in de gemeente Stadskanaal.

Het blijkt dat velen van u met ons willen meedenken. Op de vraag of u actief betrokken wil worden bij beslissingen van de gemeente antwoordde 31% positief. En daarmee gaan wij graag samen met u aan de slag.

Voor de gemeente wordt overigens samenwerking met andere (semi)overheden en organisaties in de regio steeds belangrijker. Juist om een brede en kwalitatief nog betere dienstverlening te kunnen geven. Er zijn steeds meer onderwerpen die een aanpak eisen die de gemeentegrenzen overschrijdt.

Samenwerken in en met de directe omgeving. Dat doen we binnen de Agenda voor de Veenkoloniën. En met de gemeente Vlagtwedde.

Stadskanaal en Vlagtwedde maken gebruik van elkaars kennis op het gebied van bv. het arbeidsmarktbeleid en de regelverlichting. En als het gaat om contacten met het bedrijfsleven trekken we ook samen op.

We richten ons dus ook op onze ondernemers. We willen regeldruk en procedures versoepelen en bureaucratie verminderen. Uit gaan van kansen en mogelijkheden. Ons antwoord zal vaker moeten zijn: "Ja, tenzij" in plaats van "Nee...".

Vorig jaar is het eerste Nederlandse Regionaal Meldpunt Regellast geopend. Het is een van de uitwerkingen van een convenant dat we als regio met o.a. de staatssecretaris van EZ hebben afgesloten. Tot eind 2006 konden ondernemers hun ervaringen en suggesties melden. Welke knelpunten ervaart u in de dagelijkse praktijk met wet- en regelgeving. Eigenlijk zijn dat allemaal adviezen waar wij met verschillende partijen mee aan de slag kunnen en moeten. Ik hoop dat we wat duidelijk hebben als de staatssecretaris in februari op bezoek komt.

Onder Openbaar bestuur wil ik ook aandacht besteden aan Veiligheid.

We kunnen vaststellen dat we hier in een relatief veilige omgeving wonen. Dit ondanks het feit dat we in het afgelopen jaar zijn opgeschrikt door een aantal vreselijke voorvallen. Ik doel hier onder andere op de gewelddadige dood van een Duits echtpaar, van Susanne Wisman en van anderen in onze directe omgeving. Maar ook diefstallen, inbraken en brandstichtingen kwamen voor.

Gelukkig kon de politie veel gevallen oplossen en de (vermoedelijke) daders aanhouden en konden ze voor de rechter worden gebracht.

Helaas moeten we wel constateren dat niet overal aangifte van wordt gedaan. De vervolging wordt daardoor onnodig belemmerd en werkt niet mee aan het verbeteren van de veiligheid. Soms zijn mensen bang voor represailles; het gevaar dat een slachtoffer weer slachtoffer kan worden. Ik kan mij dat voorstellen, maar we moeten voorkomen dat mensen daarom geen aangifte doen. Daarom ondersteun ik de oproep van Slachtofferhulp Nederland om de namen en adressen van de aangevers verre te houden van de daders. Als de wet daarvoor veranderd moet worden dan moet dat maar!

Jeugd en jongeren

Het is een grote uitdaging om de jeugd en jongeren een aantrekkelijke omgeving te bieden, om daarin te leven, te wonen, te werken en te studeren. Wij willen de kansen voor jonge mensen in alle ontwikkelingsstadia van baby tot jong volwassene vergroten. Problemen voorkomen en aanpakken.

Dit vijfde speerpunt gaan wij ook samen invullen met organisaties, zoals jeugd en jongerenwerk, welzijnswerk en jeugdhulpverlening. Door sport en bewegen te stimuleren, werk je aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kinderen.

Sommige jongeren vertonen helaas afwijkend gedrag. Natuurlijk hebben ook jonge mensen recht op een eigen mening. Als jong volwassene proberen ze zaken uit. Dat moet ook kunnen. Maar dat mag en kan niet doorslaan in agressief gedrag en in het beperken van vrijheid van anderen.

Gelukkig mogen we ook trots zijn op veel jongeren. Een voorbeeld daarvan zijn onze speciale gasten vanavond. Chantal van Klinken en de leerlingen van de Catamaran. Ik sprak net over mensen die zich inzetten voor anderen zonder eigen belang. Deze jongeren doen dit en daar mogen zij en wij best trots op zijn.

Ik wil jullie vragen om hier even naast mij te komen staan................

Chantal wat heb je precies gedaan?

Ga je dit jaar weer iets organiseren?

Chantal, met jouw actie heb je zelfs de landelijke pers gehaald. Je bent een echte ambassadrice voor de gemeente Stadskanaal. En je hebt een geweldig voorbeeld gegeven. Hartelijk bedankt voor je inzet. En als dank heb ik een cadeautje voor je.......(Cd-bon......)

Dames en heren, graag een applaus voor Chantal.

Maar ook deze jonge mensen hebben een prijs gewonnen, zo lazen we twee week geleden in de krant.

Wat is dat voor een prijs?

Waarom hebben jullie die gekregen?

Ook voor jullie heb ik een iets. ( envelop met inhoud voor de school)

Dames en heren, graag nog een applaus.........

Regio functie

De plaatsen Stadskanaal en Musselkanaal hebben een belangrijke centrumfunctie voor de regio.

Dit moet niet alleen zo blijven maar wat mij betreft ook worden verstrekt. Want een sterke centrumfunctie met goede voorzieningen vergroot de bedrijvigheid en verbetert de werkgelegenheid. Het draagt bij aan het klimaat waar het prettig is om te wonen en te werken.

Regionale trekkers zijn daarbij van belang. Dit theater (theater Geert Teis) is zo'n trekker. Dit jaar bestaat het 40 jaar. Het brede programma-aanbod en voldoende gratis parkeerplaatsen, doen veel mensen uit de wijde omtrek besluiten hier een avondje uit te gaan. De ontwikkeling van het leisure- en cultuurplein gaat dit jaar verder en zal in de toekomst de centrumfunctie versterken.

Ook het kort geleden afgesloten convenant met de horeca kan de kwaliteit en veiligheid verbeteren.

Sportevenementen als de Klap-tot Klap loop, Race the Train en de Nelli Cooman Games zijn ook echte trekkers. De sporters komen uit diverse landen, de bezoekers genieten van de sportieve prestaties en van de media is er ook steeds meer belangstelling.

Er zijn veel evenementen in de gemeente. En ik hoop dat het nieuwe Stadsplein met zijn podium een steeds grotere rol daarbij zal gaan spelen. Bij dit alles is afstemming tussen cultuur- en sportevenementen belangrijk. Een actuele evenementenkalender is daarvoor wenselijk.

Wonen

Als laatste wil ik stil staan bij wonen. Woonwensen veranderen en ook de leeftijdsopbouw van de samenleving verandert. Het streven is om iedereen, jong en oud, starter en gepensioneerde, een betaalbare en passende woning te kunnen bieden in een prettige woonomgeving. Ook in de dorpen Onstwedde, Alteveer en Mussel, en de buurtschappen zorgen we dat u er fijn kunt wonen. Het bestemmingsplan van deze dorpen is net goedgekeurd. Dit betekent dat de gemeente toekomstige ontwikkelingen kan oppakken. Het is dan mogelijk bepaalde bedrijfsactiviteiten vanuit huis te verrichten. En bestaande bedrijven krijgen mogelijkheden om zich op hun eigen kavel te ontwikkelen. Dit is belangrijk om de leefbaarheid in de dorpen te bevorderen.

Het bloeiende verenigingsleven draagt daar ook zeker aan bij. Uit de al eerder genoemde enquête blijkt ook dat de meeste inwoners van Stadskanaal het leven en wonen in de gemeente als "goed" ervaren.

Ik had het eerder over wijkontwikkeling.

Verder kijken dan de eigen gemeente/provinciegrens blijkt ook belangrijk. Ik denk aan de ontwikkeling van Drentse Horn op het grondgebied van de gemeente Borger-Odoorn. Hierbij samenwerken met private partijen. De uitbreiding van de wijk Veenlanden bij Nieuw-Buinen gaat in 2007 van start als eerste fase van Drentse Horn.

En wij blijven ons oriënteren op specifieke vormen van wonen en dienstverlening.

Dames en heren......

Het thema samen is inmiddels diverse keren genoemd. U heeft het gehoord, er is veel te doen...............en daarbij realiseer ik me dat ik natuurlijk lang niet volledig ben geweest. Niet alle zaken die op stapel staan heb ik genoemd.

Maar laten we de mouwen opstropen.

Ik begon mijn toespraak met het noemen van de titel van het bestuursakkoord; "Samen aan de slag voor een sterk Stadskanaal",

Ik wil daar iets aan toevoegen:

Samen in 2007 met u aan de slag voor een sterk Stadskanaal.
* 04 januari 2007