Gemeente Hoorn


Burgemeester Hoorn pleit voor Agenda van de Toekomst

4 januari 2007 -

Hoorn en regio moeten zich voorbereiden op krimp. De daling van de bevolking, waarvan vanaf 2035 in heel Nederland sprake is, heeft ook gevolgen voor Hoorn en West-Friesland. Tot de 20 procent gemeenten die daadwerkelijk te maken krijgen met een afnemende bevolking, behoort ook Hoorn met een krimp van 0 tot 5 procent.

De voormalige gemeente Wognum dreigde met een bevolkingsdaling van 26,1 procent zelfs de snelst krimpende gemeente van Nederland te worden. Het is dan ook niet verstandig te blijven inzetten op groei, maar als regio gezamenlijk een nieuw toekomstscenario te ontwikkelen. Dat zegt burgemeester Onno van Veldhuizen in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij pleit voor een Agenda van de Toekomst, zowel op lokaal als regionaal niveau.

Hoorns burgemeester Van Veldhuizen noemt in zijn nieuwjaarstoespraak de 650ste verjaardag van de stad (in 2007) een keerpunt. Niet langer zijn wij een van de opvangbekkens van de Amsterdamse bevolkingsgroei. De laatste veertig jaar is de stad gegroeid van 17.000 naar 68.000 inwoners. In 2005 is de bevolking voor het eerst in 45 jaar een heel klein beetje gekrompen. Het afgelopen jaar groeiden we weer met zon vierhonderd inwoners.
Van Veldhuizen verwacht dat de daling van het inwonertal heel geleidelijk zal gaan. Na eerst nog een bescheiden groei door de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Bangert en Oosterpolder, zal de eerste tien jaar sprake zijn van stabilisatie en daarna een afname. In 2025 wordt voor Hoorn een krimp van minder dan 5 procent verwacht.

De centrale opgave is dan ook in te spelen op de langzame maar onvermijdelijke krimp. Daarbij is het volgens de burgemeester beter om samenwerking te zoeken dan elkaar op leven en dood te beconcurreren. Ervaringen tot nu toe leren dat overal wordt gekozen voor dezelfde aanpak. Zulke concurrentie kan uiteindelijk onrendabele investeringen en onomkeerbare negatieve ruimtelijke ontwikkelingen tot gevolg hebben, vindt Van Veldhuizen. Dus niet op voorhand maar bouwen en bedrijventerreinen in de uitverkoop doen in de hoop het laatste restje groei binnen te halen.

Van Veldhuizen stelt de gemeenteraad voor om met enige regelmaat een avond aan de Agenda van de Toekomst te wijden en het onderwerp krimp ook op de regionale bestuursagenda te zetten. De burgemeester van Hoorn is in zijn nieuwjaarstoespraak optimistisch over de toekomst van de stad. We hebben zo leert onze geschiedenis wel voor grotere uitdagingen gestaan en krimp schept vast ook kansen. Het is zeker geen doemscenario.

Omhoog Terug Laatste wijziging van deze pagina: 4 januari 2007