Politie Midden- en West Brabant

Midden en West Brabant veiliger in 2006

TILBURG, 4 januari 2007

TILBURG: De politie Midden en West Brabant boekt vooruitgang. Dat blijkt uit de resultaten die korpschef F. Heeres op donderdag 4 januari 2007 presenteerde. De operationele resultaten van 2006 laten een verbetering zien. Dit ondanks het feit dat er 21 grootschalige rechercheonderzoeken werden uitgevoerd die veel impact hadden op de dagelijkse bedrijfsvoering van het korps. Ook laten de cijfers van het permanente klantentevredenheids-onderzoek zien dat het vertrouwen van de burger in de politie toeneemt. Het korps is op dit moment bezig met plannen tot 2010 die ervoor moeten zorgen dat er meer
politiecapaciteit beschikbaar komt in de regio. Op die manier kan de politie nog beter bereikbaar en beschikbaar worden voor de burger.

Operationele resultaten

De resultaten over 2006 laten zien dat het aantal overvallen (-13,3%), straatroof (-22,5%), bedreiging (-1,1%),bedrijfsinbraken(-4,3%), autoinbraken (-16,8%), verkeersongevallen materieel (-3,1%) en verkeersongevallen met letsel (-0,8%) zijn verminderd.

Ook het aantal opgenomen aangiftes daalt opnieuw. In 2006 werd 71690 keer een aangifte opgenomen, in 2005 was dat nog 75321. Opvallend is dat ondanks deze daling bij zedendelicten (+6,4%) en mishandeling (+5,2%) een stijging te zien is in het aantal aangiftes.

Tevens steeg het aantal geregistreerde incidenten in 2006 naar 338189 (2005: 337267).

Het aantal verdachten dat bij het Openbaar Ministerie werd aangeleverd kwam in 2006 op 15000 en steeg iets ten opzichte van 2005 (14800). Het ophelderingspercentage van misdrijven is gestegen van 23 naar 24%.

Zingeving

Heeres stond verder stil bij het aantal mensen dat door politie is gecontroleerd en bekeurd (staandehoudingen). Dit aantal is ongeveer gelijk aan het jaar daarvoor en ligt rond de 77000. (2005: 77467). Heeres: Cijfers en resultaten dienen altijd gekoppeld te zijn aan zingeving. Dat betekent dat de politie niet alleen bekeurt op zogenaamde hotspots maar ook op verzoek van wijkbewoners gericht controleert op plekken waar overlast over veel overtredingen plaats vinden.

Publiekstevredenheid

Uit het permanente klantentevredenheidsonderzoek van het korps komt naar voren dat het optreden van de politie steeds beter gewaardeerd wordt. Hier is een stijging waarneembaar van 7,2 ten opzichte van 7,1 in 2005. Ook is de burger meer tevreden over het behaalde resultaat en geeft daarvoor een 6.5 (2005: 6.4). Het korps stuurt op jaarbasis 14.000 vragenlijsten naar mensen om hun mening te peilen.

Moord- en doodslag

In 2006 werden 21 teams samengesteld voor grote omvangrijke rechercheonderzoeken. In dat jaar kwamen 15 personen door moord- en doodslag om het leven (2005: 8 personen). In 19 zaken kon de politie aanhoudingen verrichten. Enkele onderzoeken lopen nog.

Veelplegers

Ook de integrale aanpak van veelplegers blijft succesvol. In de regio zijn op dit moment ongeveer 225 veelplegers actief. Het gaat om een groep die zich dagelijks met criminaliteit bezig houdt. Afgelopen jaar is een start gemaakt met ketenpartners (Openbaar Ministerie, Reclassering, Novadic/Kentron, Penitentiaire inrichtingen en GGZ) in de aanpak van veel- en meerplegers. De inzet op deze twee categorieën is om te voorkomen dat ze doorgroeien naar zeer actieve veelpleger.

Ook werd een start gemaakt met de aanpak van harde kernjongeren (12 tot 18 jaar oud). Het gaat om 58 jeugdigen die bij ketenpartners bekend zijn. Als deze jongeren voor een misdrijf worden opgepakt krijgen zij de helft hogere straffen geëist.

Verkeersdoden

Vorig jaar kwamen 40 mensen om in het verkeer ten opzicht van 55 in het jaar daarvoor. 772 mensen raakten gewond bij een ongeval, in 2005 ging het om 778 personen.

Merkbaar voor burgers

De politie Midden en West Brabant is merkbaar voor de burgers in haar gebied aanwezig. SMS-Alert werd regiobreed uitgerold en inmiddels hebben zich 57.000 mensen aangemeld. Het middel werd 121 keer ingezet, vele malen succesvol. Voorbeelden zijn vermiste kinderen en volwassenen, aanhouden van woninginbrekers en preventieberichten.

Verder werden vier grote regionale acties gehouden, waarbij zaken werden aangepakt waarvan de burger veel last ondervindt. Voorbeelden zijn Payday, waar 50.000,- aan geldboetes werd geïnd en 90 personen celmateriaal ten behoeve van DNA moesten afstaan. Ook werden tijdens een actie regionaal 38 hennepkwekerijen opgerold en in het kader van aanpak woninginbraken werd een Roadblockactie gehouden waarbij in diverse wijken al het in- en uitgaande verkeer werd gecontroleerd. Volgend jaar worden opnieuw vier grootschalige acties gehouden.

Toekomst

Voor het komende jaar wil het korps de dalende trends bij woning- bedrijfs- en autoinbraken, voortzetten. Maar ook bij gewelds- en zedendelicten. Het streven is dat het regionaal in 2010 15% veiliger wordt dan nu. Verder is het de bedoeling om burgers nog meer te betrekken bij politiewerk. Voorbeelden zijn burgerbikers en SMS-Alert. Ook wil het korps bedrijven intensiever gaan benaderen met gerichte acties, mailings en samenwerking op het gebied van
criminaliteitspreventie.

Auteur: Enny de Wit