Time : 12:12:57
Date : 04 January 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Tabakscontroledienst stelt resultaten 2006 voor

Reclame en sponsoring afgelopen jaar grote aandachtspunten

Sinds 1 januari 2006 mag er niet meer worden gerookt in alle lokalen die toegankelijk zijn voor het publiek, zoals winkelcentra, stations, handelszaken, kapperszaken enzovoort. De tabakscontroledienst van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu controleert de naleving van dit verbod.

De tabakscontroleurs zien er ook op toe dat er geen tabaksproducten aan min-zestienjarigen worden verkocht, reclame voor tabaksproducten wordt gemaakt of aan sponsoring door fabrikanten wordt gedaan. Ten slotte controleren zij de tabaksautomaten en de aanduiding van het rookverbod in openbare ruimtes.

In 2006 hebben de controleurs in totaal meer dan 18.300 controles uitgevoerd, in zo'n 10.000 controlepunten. Ze stelden een 160-tal processen-verbaal op. U vindt de gedetailleerde resultaten onder de tekst van dit persbericht.

Uit de controles blijkt eerst en vooral dat het verbod op de verkoop van tabaksproducten aan min-zestienjarigen goed wordt opgevolgd. Slechts 2% van de controles bracht een overtreding aan het licht. Ook de controle van het rookverbod in openbare ruimtes en van tabaksautomaten -die niet in automatenshops mogen staan en vergrendeld moeten kunnen worden voor min-zestienjarigen- levert positieve resultaten op.

De aanduiding van het rookverbod in openbare lokalen is duidelijk nog voor verbetering vatbaar. Grote achterblijvers zijn de kapsalons, waarvan minder dan de helft tijdens de controles wettelijk in orde bleek. Niettemin zijn er op meer dan 6.500 controles op de aanduiding van het rookverbod slechts 11 processen-verbaal uitgeschreven. In bijna alle gevallen was een waarschuwing dus voldoende.

De meest markante vaststellingen van de controleurs in 2006 slaan op het verbod op tabaksreclame en -sponsoring. De tabaksfabrikanten proberen dit verbod op heel creatieve manieren te omzeilen. Zo zijn sommige tabaks- en krantenwinkels de laatste jaren, op kosten van de tabaksfabrikant, tot echte themawinkels omgetoverd. Die zijn helemaal ondergedompeld in de sfeer van de tabaksproducten van één fabrikant, waarbij andere tabaksmerken helemaal verdrongen worden en zelfs niet meer zichtbaar zijn. Handelaars krijgen ook gratis tabaksproducten, alcohol, cadeaus voor de klanten en zelfs onderhoud van hun zaak aangeboden. Eind 2005 kon de tabakscontroledienst tijdens een controle voor het eerst een "visibiliteitsovereenkomst" tussen een krantenwinkel en een tabaksfabrikant inzien. De handelaar kreeg een jaarlijkse vergoeding van duizenden euro's om een bepaald merk meer naambekendheid te geven.

Gezien de ernst van deze inbreuken heeft de juridische dienst van de FOD Volksgezondheid aan vijf tabaksfabrikanten een boete van 250.000 EURO opgelegd. Omdat de fabrikanten deze boetes betwisten, zijn de dossiers naar de bevoegde parketten doorgestuurd.

In 2007 is er een nieuwe mijlpaal in de strijd tegen tabaksgebruik en passief roken: vanaf 1 januari mag er niet meer gerookt worden in restaurants. De tabakscontroledienst zal, samen met collega's van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het komende jaar 25.000 controles uitvoeren. Dat is zowat de helft van alle horecazaken in ons land. Alleen al in de eerste drie maanden van het jaar zijn 12.000 controlebezoeken gepland. Alle categorieën van horeca-inrichtingen zullen op een gelijke basis bezocht en beoordeeld worden om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Vorige zomer lanceerde de FOD Volksgezondheid al de website www.roken-horeca.be, die zich in eerste instantie tot de uitbaters richt. Sinds de lancering hebben al meer dan 25.000 mensen de website bezocht. De inspectiedienst kreeg via het adres
roken-horeca@health.fgov.be al meer dan 700 e-mails met vragen over de huidige wetgeving.

De controle op het rookverbod in restaurants is op 2 januari 2007 van start gegaan. Volgende week zal de controledienst de eerste resultaten bekend maken.

CONTROLERESULTATEN 2006

Totaal aantal controlepunten: 10.000
Totaal aantal onderzoeken (controles): 18.300
Totaal aantal processen-verbaal: ± 160

Controle verkoopsverbod aan min 16-jarigen
Aantal onderzoeken: 1.431
Conform/niet-conform: 98% / 2%
Aantal PV's: 16

Controle aanduiding rookverbod in openbare lokalen Aantal onderzoeken: 6.569
Conform/niet-conform: 65% / 35%
Aantal PV's: 11

Controle roken in openbare lokalen
Aantal onderzoeken: 6.183
Conform/niet-conform: 88% / 12%
Aantal PV's: 24

Controle tabaksautomaten
Aantal onderzoeken: 539
Conform/niet-conform: 87 % / 13 %
Aantal PV's: 5

Controle tabaksreclame
Aantal onderzoeken: 1.914
Conform/niet-conform: 84% / 16%
Aantal PV's: 78

Contactpersoon voor de pers:
Kristel Fransen, communicatiedienst FOD Volksgezondheid 02 524 90 43 - 0475 66 75 52 - kristel.fransen@health.fgov.be

URL: http://www.health.fgov.be