Ingezonden persbericht


Persbericht: Leeuwarden, 4 januari 2007

---Persbericht---

Weidenaar Vleesbedrijf certificeert zich voor hoge veiligheidseisen

Het nieuwe jaar begint goed voor Weidenaar Vleesbedrijf uit Dokkum. Aan het einde van 2006 is er een grondige inspectie geweest van het voedselveiligheidssysteem. Weidenaar is geslaagd en vanaf nu BRC (British Retail Consortium) gecertificeerd.

BRC is een inspectieprotocol, gebruikt door Britse retailers en omvat eisen waaraan leveranciers van supermarkten moeten voldoen. BRC certificering vereist dat een kwaliteitssysteem aanwezig is, dat HACCP toegepast wordt en dat de omgeving, product, proces en personeel in dit systeem opgenomen zijn (Goede Hygiëne Praktijk vereisten). Het kwaliteitssysteem zou niets voorstellen wanneer deze niet controleerbaar is. Een certificeerder beoordeelt de opzet en uitwerking van het kwaliteitssysteem en kan het keurmerk dat bij dit systeem hoort toekennen. BRC-certificering wordt door afnemers steeds vaker als eis gesteld. Het systeem geeft zekerheid dat het voortbrengingsproces van voedingsmiddelen beheerst wordt. De productveiligheid wordt dus verzekerd.

Alhoewel kwaliteitscontrole en -bewaking vanzelfsprekend zijn, heeft Weidenaar sinds 2006 de bestaande procedure getoetst aan de BRC-normen, het geen resulteerde in een BRC certificering. Dit waarborgt de HACCP voorschriften en stelt bovendien eisen met betrekking tot het kwaliteitszorgsysteem (gebaseerd op ISO 9001). Daarnaast laten wij onze huismerken steekproefsgewijs testen door KBBL. Wij zijn allen gebaat bij het alert inspelen op eventuele problemen en erop ingesteld om deze te vermijden, dan wel op te lossen.

"BRC gecertificeerd ben je niet zomaar" aldus Lieuwe Weidenaar. "Er komt heel wat bij kijken, maar we wisten dat we het aan konden. Als je er met zijn allen voor gaat, zowel het management als het personeel, dan kun je goede resultaten boeken. Dat hebben we nu dan ook bewezen".

Uiteindelijk is Weidenaar op 200 punten gecontroleerd. "Er stonden niet voor niks twee hele dagen voor een inspectie" Lieuwe Weidenaar. "Dit is mijn eerste ervaring met zo'n grootschalige inspectie geweest, mijn vertrouwen in Weidenaar Vleesbedrijf is hierdoor alleen maar meer gegroeid".

Steeds meer grote concerns eisen een BRC certificaat van hun leveranciers. Weidenaar wil zich in de toekomst nog meer profileren. De BRC norm is een noodzaak om ook aan grotere ketens te leveren. "We moeten nu dan ook zorgen om het certificaat te behouden". Weidenaar ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. "We willen een transparant bedrijf zijn zowel voor afnemers, leveranciers en voor de consumenten". Het BRC certificaat geeft hier de juiste richtlijnen voor en aan Weidenaar de taak om deze te blijven hanteren. "Wij zijn trots op dit resultaat dat we samen met onze medewerkers hebben behaald".

---einde persbericht---



Ingezonden persbericht