Openbaar Ministerie

Verdachten aangehouden op verdenking van pogingen tot berovingen

4 januari 2007

De politie Hollands Midden heeft vrijdag 29 december 2006 twee jongens van 14 en 16 jaar uit Gouda aangehouden op verdenking van het plegen van meerdere pogingen tot berovingen. De politie had in de week daarvoor drie aangiftes opgenomen van personen die door het tweetal bedreigd werden. De verdachten maakten tijdens hun beroving gebruik van messen. De berovingen zijn telkens mislukt, omdat de slachtoffers adequaat reageerden.

De eerste beroving vond plaats op dinsdag 19 december 2006, rond 18.25 uur. Twee jongens van 14 en 15 jaar fietsten over de Goverwellesingel toen zij door de twee verdachten werden tegen gehouden en bedreigd. De 14-jarige jongen kon aan de jongens ontsnappen en belde de politie. Omdat de andere jongen geen waardevolle spullen bij zich had, mocht hij ook zijn weg vervolgen.
De tweede beroving vond plaats op de Goejanverwelledijk. Een 52-jarige vrouw uit Haastrecht werd door de verdachten bedreigd. Zij eisten haar tas. Omdat de vrouw assertief reageerde droop het tweetal af. Even later, rond 19.20 uur, vond de derde beroving plaats, eveneens op de Goejanverwelledijk. Een 46-jarige vrouw uit Gouda werd al lopend door de verdachten tegengehouden. De vrouw had echter geen waardevolle spullen op zak en kon wegkomen.

De politie is op basis van de aangiftes een onderzoek gestart. Op vrijdagavond 29 december 2006 zagen agenten twee jongens lopen op de Goejanverwelledijk die voldeden aan het signalement van de verdachten. Zij werden staande gehouden. In hun bezit troffen de agenten messen aan waarop de twee zijn aangehouden. Beide verdachten hebben een bekennende verklaring afgelegd.

De twee verdachten zijn woensdag 3 januari 2007 voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten in voorlopige hechtenis.