PERSBERICHT EénVandaag

Pleegouders bang voor de macht van Bureau Jeugdzorg

Pleegouders die zich bij Bureau Jeugdzorg beklagen over misstanden bij de natuurlijke ouders, lopen de kans hun pleegkinderen kwijt te raken. Dr. Tonny Weterings, pedagoog verbonden aan de Universiteit van Leiden, vindt dit schandalig. Weterings in EénVandaag: "Bureau Jeugdzorg heeft 'n vrijwel absolute macht. Er is geen enkele instantie die Bureau Jeugdzorg kan controleren. Ze zijn geheel verantwoordelijk voor het inhoudelijke beleid. Niemand houdt daar toezicht op!"

Begin december 2006 werd in Apeldoorn een 5-jarig jongetje om het leven gebracht. Het jongetje, dat in een pleeggezin ondergebracht was, werd vermoord door zijn natuurlijke moeder tijdens een bezoek aan haar. Door het zoveelste drama rond kinderen, die ondanks waarschuwende signalen van pleegouders teruggeplaatst werden bij hun natuurlijke ouders, wil een aantal van hen niet langer zwijgen. Pleegmoeder Tineke dook zelfs onder met haar pleegdochter toen deze terug moest naar haar psychisch gestoorde moeder: "Als ik dan het bericht lees in de krant dat een jongetje vermoord is door zijn moeder, dan denk ik; ja, dat had ons ook kunnen gebeuren. Ik heb op 't punt gestaan om de voogd van onze pleegdochter en de maatschappelijke werkers van bureau jeugdzorg te bellen en te zeggen: daar heb ik jullie voor behoed....daar heb ik jullie voor behoed. Dan maar burgerlijke ongehoorzaamheid, maar mijn kind leeft nog. Mijn pleegdochter leeft nog."

Pleegzorg Nederland, dat valt onder Bureau Jeugdzorg, stelt dat de natuurlijke ouders altijd recht hebben op omgang met hun kind. Woordvoerder Pleegzorg Ans van der Maat: "Het omgangsrecht wordt nog steeds boven de bescherming van het kind gesteld. De hulpverlening is gericht op het ondersteunen van de ouders om zelf de opvoeding weer te hervatten en misschien zijn we daarin wel doorgeslagen."

Op dit moment zijn er in Nederland 30.000 kinderen uit huis geplaatst. Daarvan zitten er 15.000 in pleeggezinnen en 15.000 in een internaat.

Uitzending: donderdag 4 januari 2007 om 18.20 uur op Nederland 1 Voor meer info (