Gemeente Westvoorne


Nieuwjaarstoespraak van burgemeester De Jong

Dames en Heren,

Gelukkig Nieuwjaar!

Ik ben blij dat u er bent na het vreugdevuur. In mijn ogen is het goed dat we met elkaar in goede sfeer in een mooie raadzaal het nieuwe jaar inluiden en terugkijken op het voorbije jaar. U mag er van uit gaan dat deze traditie zich de komende jaren zal voortzetten, al of niet gekoppeld aan de kerstboomverbranding.

Ik hoop dat het een vast moment wordt waarop burgers, maatschappelijke instellingen, ondernemers, belangengroeperingen, gemeente en politiek elkaar het beste wensen, maar vooral elkaar ontmoeten. En laat het niet het enige moment van ontmoeting zijn, maar wel een vast moment.

Het is dan ook een vast moment dat u de burgemeester mag aanhoren en ik beloof u dat dat één van de weinige momenten in het jaar zal zijn waarop hij lang van stof is.

Het voorbije jaar in Westvoorne. Er is uiteraard veel gebeurd. Ik begin bij iets wat veel indruk op mij heeft gemaakt, de veelheid van leuke evenementen.

Teveel om op te noemen, zo veel evenementen die positief bijdragen aan de sfeer en de levendigheid in Westvoorne.

De wielerronde was voor mij bijzonder omdat het mijn eerste officiele optreden was. Maar vooral omdat we een Nederlands kampioen als winnaar hadden, Michael Boogerd en Marianne Vos die we enkele weken later wereldkampioen zagen worden in Salzburg. De invloed van Oostvoorne is hierin niet te onderschatten.

Ik zie uit naar Jacoba van Beieren, de Burchtfeesten, Rockanje Live, de lampionoptochten, de Tintefeesten, de talrijke muziekuitvoeringen, de motorraces met nieuwe impulsen, de trekpaardendagen die uitgroeien tot een waar Power Horse Spektakel en drie Sinterklaasintochten!

Dit alles is te danken aan al die inwoners van de kernen in onze gemeente die bij al die activiteiten de handen uit hun mouwen hebben gestoken. Het organiserend en creatief vermogen in onze gemeente is enorm. We zijn al die mensen dankbaar voor hun inzet.

In dit verband is ook het initiatief tot herbouw van de Koepel Zeeburg te prijzen. Zeker als dat gepaard gaat met zo'n wijnactie.

2006 was ook een verkiezingsjaar. Twee keer. De gemeenteraadsverkiezingen leidden tot enkele verschuivingen qua aantallen en tot een nieuw oud college. Waar het landelijk toe leidt? Wijfels is vandaag begonnen. Vol goede moed, wat kan hij anders.

Westvoorne ging aardig op de schop in 2006. De Ruy, de Man. De renovatie van de scholen. Projecten die tot overlast hebben geleid en nog leiden.

In 2007 zullen weer nieuwe projecten van start gaan, de Rots, de Valweg/Hoefweg, de brandweergarage, enz.. Uiteindelijk zullen ze allen Westvoorne vooruit helpen.

Ook de Nieuwe Swinshoek. Hier wil ik een paar aparte woorden wijden, omdat de laatste tijd verontrustende berichten in de krant hebben gestaan. Als onverbeterlijke optimist zoek ik altijd naar kansen en naar wat mensen bindt.

Wat ons hier bindt is dat iedereen er van overtuigd is dat die Swinshoek er moet komen. Dat geeft mij het vertrouwen dat we snel de discussies achter ons kunnen laten om tot de realisatie te komen. Het is ongepast dat partijen via de pers elkaar bestoken en daarom ga ik hier verder niet in op de inhoud. Gemeente en de realisatiepartijen hebben eind december afgesproken in januari weer zo snel mogelijk om de tafel te zitten om met elkaar tot oplossingen te komen en dat lijkt mij de enige juiste weg.

In 2006 is het bestemmingsplan Landelijk Gebied vastgesteld. Een belangrijk bestemmingsplan, dat terecht intensief besproken is. Het zal in 2007 o.a. leiden tot verdere realisatie van het glastuinbouwbeleid. Dat het laatste woord daarover nog niet is gezegd is een open deur, maar ook waar.

In 2006 is de besluitvorming over Maasvlakte 2 een fase verder gekomen. Een ontwikkeling die bij ons tegenstrijdige gevoelens oproept. De impuls voor de economie en werkgelegenheid van ons land, maar ook van ons gebied is een pré. De milieuhinder en de druk op de infrastructuur baren ons echter zorgen. Het valt mij op, en mij niet alleen, dat het rijk alle aandacht heeft voor de Oost-Westverbinding, de A15 en de Betuwelijn, maar Noord-Zuid komt er bekaaid af en als we niet uitkijken nog bekaaider dan nu reeds het geval is. Het lijkt wel alsof we het eiland 's ochtends niet af mogen en 's avonds niet op. Dat moet beter! De raad heeft nog onlangs daarover een motie aangenomen, zoals dat ook op de rest van het eiland is gebeurd. Een mooie samenwerking!

In het belang van Westvoorne zitten wij als gemeente om de tafel met de partijen die betrokken zijn bij de realisatie van de Maasvlakte 2. Het is goed dat naast de gemeente ook de Verontruste Burgers in het Platform Hinder en Veiligheid zitten.

Ik noem één van de belangengroepen die in Westvoorne actief zijn. Het zijn er aardig wat. Ik zeg dat zonder negatief waardeoordeel. Ik ben immers van mening dat het een uiting van betrokkenheid is bij de leefomgeving. Dat is een waarde en ik zie het als één van mijn taken om te zorgen dat de communicatie tussen gemeente en burgers geïntensiveerd wordt.

Ik zie het ook als een taak dat in communicatie wederzijds het gevoel ontstaat serieus genomen te worden en dat de communicatie plaatsvindt op een respectvolle wijze. Dat wil zeggen met begrip voor elkaars belangen, elkaars bevoegdheden en elkaars mogelijkheden en onmogelijkheden.

Op respectvolle wijze. Dat lijkt: roeien tegen de stroom in. Immers de maatschappij is verder verhard en de wijze waarop we in ons land elkaar bejegenen is daar een uiting van, die steeds meer zorgen baart. Het is zaak dat te constateren, maar daar niet over te somberen. Als lokaal bestuurder vind ik dat ik daar aan moet doen, wat ik kan doen. Ik ga dus roeien tegen de stroom in.

Extra voordeel: dat is zwaarder, dus je valt er ook meer van af.

Overigens hebben we sinds kort een mooi voorbeeld van hoe gemeente en maatschappelijk middenveld elkaar serieus ontmoeten: het ondernemersplatform. Het moet zich dit jaar gaan bewijzen, maar ik ben blij dat het er is.

Waar gaan we in het nieuwe jaar naar toe? Wim Kan. Waar gaan we naar toe met Rockanje, Oostvoorne, Tinte. Als je ze afkort is het ROT, maar als je ze volledig bekijkt, zijn ze prachtig. Een prachtige verzameling van drie kernen met vele mogelijkheden. In 2007 willen we die mogelijkheden verwoorden in een visie op onze gemeente.

Wie alle belangrijke beleidsstukken van de laatste jaren doorneemt (bijvoorbeeld als je je inleest als aanstaande burgemeester), valt op dat er al veel is geschreven en vastgelegd over het soort gemeente wat we willen zijn. Ik denk dat het dit jaar zaak wordt al datgene wat er al ligt te verwoorden tot een samenhangende visie en die visie te doordenken op de consequenties. Het is de raad die uiteindelijk vaststelt. Maar we hebben afgesproken dat de burgers betrokken worden bij de uitwerking van de visie. Gezien mijn eerdere opmerkingen, begrijpt u dat ik daar graag uitvoering aan zal geven.

Overigens krijgen de burgers het nog druk als we ook nog de wijkveiligheidplannen interactief gaan vormgeven.

Iets wat over de hoofden van de burgers heen lijkt te gaan, maar zeker ook in hun belang is, is de bestuurskrachtmeting. Het is mooi dat de gemeenten van Voorne Putten onderzoeken of dat gezamenlijk kan gebeuren. Ik heb daar alle vertrouwen in.

Voor mij is het de opmaat naar twee dingen: een analyse die leidt tot een versterking van de gemeentelijke slagkracht in Westvoorne

en tot een versterking van de samenwerking tussen gemeenten.

Dit alles ten behoeve van een betere dienstverlening aan de burger.

Ik hoop dat de samenwerking tussen gemeenten meer gestructureerd tot stand gaat komen dan tot nu toe geval is. Niks ten nadele van het goede wat reeds gebeurt, en dat is best veel. Maar als je alleen al naar Westvoorne kijkt, zie je de ene keer een verband met Brielle, dan met Hellevoetsluis, dan met een aantal gemeenten tegelijk, soms twee, soms drie of meer. En we weten allemaal dat je in dit tijdperk moet oppassen met wisselende contacten.

Het moet dus safe, het heeft zijn tijd nodig, maar het is noodzakelijk dat we op dit eiland tot een nog betere samenwerking komen.

Het zal sommigen misschien verbazen dat ik nog niets heb gezegd over het veiligheidsbeleid. Dat ga ik ook niet doen, omdat ik ook weer niet zo lang van stof wil zijn, dat de textielindustrie jaloers wordt en we gaan er nog zoveel over praten dit jaar, dat ik nu vast aankondig dat ik volgend jaar het integrale veiligheidsbeleid als een van de successen van 2007 zal bespreken.

U heeft een nieuwe burgemeester gekregen. En die burgemeester heeft het vanaf de eerste dag naar zijn zin in Tinte, Oostvoorne en Rockanje. De contacten met de burgers en organisaties zijn prettig en warm, de samenwerking met de raad en het college voelt erg goed aan en dat geldt ook voor de organisatie. Ons gezin komt volgende maand hier ook nog wonen en daar zien we naar uit. Vanaf dat moment zal ik echt eerste burger zijn en dat zie ik als een voorrecht.

Ik wens een ieder een Gelukkig, Gezond en Respectvol 2007 toe.