Gemeente Amsterdam



tentoonstelling Fiep in de krant

4 januari 2007
-
persmuseum
De tentoonstelling Fiep in de krant geeft met ruim honderd illustraties een mooi beeld van het tekenwerk dat Fiep Westendorp tussen 1948 en 1968 maakte voor de vrouwen- en kinderpagina van Het Parool. Met haar humoristische stijl zorgde ze steeds voor een vrolijke noot bij de veelal serieuze artikelen van onder anderen Harriët Freezer, Hella Haasse en Annie M.G. Schmidt. Voor het eerst wordt nu een deel van deze originele tekeningen geëxposeerd.

Centraal staan thema's die op de vrouwenpagina aan de orde kwamen, zoals de vrouw en haar uiterlijk, haar werk, het huishouden, de opvoeding, emancipatie en de relatie man-vrouw. Daarnaast zal er een ruime selectie te zien zijn van de illustraties die Fiep Westendorp maakte voor de kinderpagina; Het Parool-Junior. Hier begon de samenwerking met Annie M.G. Schmidt en Mies Bouhuys en ontstonden de legendarische figuren van Jip en Janneke en van de poezen Pim en Pom.

Wat is er allemaal voor kinderen te beleven??

* Na de speurtocht worden kinderen echte Fiep-experts. Wat tekent Fiep eigenlijk allemaal in de krant? Wie zijn Pim en Pom? Wat ontdek je allemaal over Jip en Janneke?
* Tijdens de kinderworkshop 'Net als Fiep' Plakken wordt er geknipt, gekleurd en getekend! Jip en Janneke, Pim en Pom en al die andere leuke en grappige Fiep-figuren ga je gebruiken om je eigen Fiep-pagina te maken! Deze workshop is geschikt voor kinderfeestjes of voor de naschoolse opvang. Reserveren en inlichtingen via het nummer: 020-6928810. De kosten: EUR zijn 3,75 per kind.
* Er zijn ook voorleesmiddagen. Gezellig luisteren naar spannende verhalen! Iedere zondag: 15.00 uur (vanaf 4 jaar) of 15.30 uur (vanaf 7 jaar). Op zondag 3 december, 17 december en 7 januari leest Mies Bouhuys voor.