Ingezonden persbericht


Persbericht
"Wij vertrouwen stemcomputers niet"
Amsterdam, 4 januari 2007

Bericht over Sdu stemcomputers absurd

Wij vernamen vandaag het bericht dat Sdu uitgevers overeenstemming heeft bereikt met het ministerie van Binnenlandse Zaken over maatregelen om de radiostraling van Sdu NewVote stemcomputers tegen te gaan. Volgens het bericht verwacht Sdu de Newvote stemcomputers tijdens de aanstaande Statenverkiezingen van 7 maart weer te gaan inzetten. Wij kunnen ons dit niet voorstellen. Dit zou, als het waar is, de discussie over stemcomputers een nieuwe en absurde wending geven. Voor de beveiliging van stemcomputers bestaan geen regels en de beveiliging van de Sdu NewVote stemcomputer is dan ook nog nooit getest. Er zijn talrijke aanwijzingen dat die beveiliging bij het ontwerp van de NewVote dan ook een volkomen ongeschikte rol heeft gespeeld. Het ministerie heeft al impliciet aangegeven dat de regelgeving rond stemcomputers volstrekt ontoereikend is. Het zou onbehoorlijk bestuur zijn en van grove nalatigheid getuigen om met de kennis van vandaag nog stemcomputers goed te keuren zonder te kijken naar de algehele beveiliging. Inzet van de Sdu NewVote stemcomputers was al eerder controversieel omdat bij NewVote feitelijk de gehele verkiezingen aan Sdu worden uitbesteedt en omdat gemeenten met NewVote aanzienlijk duurder uit zijn dan met stembiljetten.

Volgens een artikel op automatiseringsgids.nl heeft de Sdu nu een aanpassing op de Newvote stemcomputer aangebracht die de straling en dus afluisterbaarheid van het apparaat zou verminderen. Na een hernieuwde test door de AIVD gaat het ministerie hiermee akkoord en lijkt de weg vrij voor het gebruik van de Newvote op 7 maart. Dit heeft het ministerie volgens Sdu op 27 december 2006 per brief meegedeeld. De Newvote stemcomputer werd op 30 oktober 2006 door minister Nicolaï afgekeurd omdat deze afluisterbaar is. De AIVD had dit vastgesteld nadat "Wij vertrouwen stemcomputers niet" de mogelijkheid om een stemcomputer af te luisteren had gedemonstreerd.

Door te doen alsof de problemen met de NewVote uitsluitend de afluisterbaarheid betreffen gaat de minister voorbij aan de talloze andere beveiligingsproblemen met deze stemcomputer. De Newvote is een Windows XP computer met een draadloos modem. Deze configuratie impliceert een groot scala aan beveiligingsproblemen en maakt het voor een aanvaller in principe mogelijk zonder fysieke toegang gegevens of software in de Newvote te manipuleren. Ook is onduidelijk of de NewVote beveiligd is tegen het inbrengen van gemanipuleerde software. Het is onduidelijk of fysieke verzegeling van de Newvote enig effect sorteert. Uit niets blijkt dat de AIVD of enige andere instantie naar het draadloze modem of andere potenmtiëele problemen met de Newvote heeft gekeken. Blijkbaar komt de minister uitsluitend in beweging wanneer een actiegroep een beveiligingsprobleem in het openbaar demonstreert. Daarmee gaat de minister voorbij aan zijn eigen verantwoordelijk voor een goed verloop van de verkiezingen.

De eisen waaraan een stemcomputer in Nederland moet voldoen, stammen uit 1997 en zijn volstrekt ontoereikend. In de eisen staat immers helemaal niets over beveiliging of bestendigheid tegen fraude en manipulatie. De eisen gaan voornamelijk over elektrische veiligheid: dat je er geen schok van krijgt. Over draadloze modems staat bijvoorbeeld helemaal niets in de eisen: alles mag. De minister weet dat de eisen niet meer voldoen en heeft daarom ook een commissie aangekondigd die expliciet moet gaan kijken naar de beveiliging van de stemcomputers. Door een deal te sluiten met de Sdu negeert de minister willens en wetens de gebreken van de regelgeving. Daarmee zet de minister het eerlijke en controleerbare verloop van de verkiezingen op het spel. De minister zou er verstandiger aan doen te erkennen dat de eisen inderdaad niet meer voldoen en daarom ook niet meer gebruikt kunnen worden voor de goedkeuring van stemcomputers. Een dergelijk moratorium zou verdere goedkeuringen voorlopig uitsluiten. In die periode kan de commissie onder leiding van Korthals Altes dan haar werk doen zonder door de minister voor voldongen feiten te worden geplaatst.

---