Provincie Overijssel

Negen Kulturhusen krijgen ⬠1.650.000 subsidie

cheque_kulturhus.jpg (85 Kb)
Voor negen multifunctionele voorzieningen in Twente stelt de provincie Overijssel een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro beschikbaar. Vier aanvragers krijgen bovendien een bijdrage van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.

Gedeputeerden Piet Jansen en Gert Ranter overhandigen de cheques vanavond aan de aanvragers. De volgende projecten krijgen een bijdrage:

Kulturhus Fleringen â Tubbergen ⬠200.000,-- + ⬠50.000,-- van het ministerie van LNV

Het dorpshuis De Spil en het nabijgelegen gymlokaal worden vergroot en gerenoveerd. Hierdoor voldoen beide gebouwen weer aan de eisen van de tijd en kunnen verschillende verenigingen hiervan gebruik maken. Daarnaast kunnen er ook nieuwe activiteiten ontplooid worden, zoals: de peuterspeelzaal krijgt een eigen ruimte, de bibliotheek ziet een lang gekoesterde wens voor een dorpsmediatheek in vervulling gaan, de scouting krijgt een jeugdsoos en de aansluitende sportzaal biedt mogelijkheden op het gebied van breedtesport, bewegingstherapie en seniorengym.

Kulturhus De Lutte â Losser ⬠200.000,-- + ⬠50.000,-- van het ministerie van LNV

De al bestaande dorpsboerderij âerve Boerrigterâ wordt uitgebreid. Naast al bestaande deelnemers als de VVV, EHBO, muziekschool en Historische Vereniging de Dree Marken, krijgen ook de bibliotheek, de Rabobank met geldautomaat en de Harmonie een plek. Ook krijgt de door de gemeente geplande TOP (toeristisch overstappunt) een plek op het terrein voor de dorpsboerderij dit maakt onderdeel uit van de bouwplannen.

Kulturhus Overdinkel - Losser ⬠200.000,-- + ⬠50.000,-- van het ministerie van LNV

Het projectbureau Kulturhus heeft in opdracht van de Stichting Dorpsraad een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar het behoud van de voorzieningen in de kern Overdinkel. Het resultaat is een kulturhus Overdinkel. De deelnemende partijen zijn de Stichting Cluster (sociaal-cultureel werk, peuterspeelzaalwerk, buitenschoolse opvang, jongeren- en ouderenwerk), Stichting Bibliotheek Losser en Sporthal de Spil (diverse sportverenigingen) en Stichting Dorpsraad Overdinkel. Het kulturhus verbindt de bestaande voorzieningen van het Sociaal Cultureel Centrum Het Trefpunt en sporthal De Spil en realiseert daarmee ruimte voor een vestiging van de openbare bibliotheek en peuterspeelzaal Ot en Sien.

Kulturhus Denekamp â ⬠200.000,-- + ⬠50.000,-- van het ministerie van LNV

In Denekamp wordt een nieuw Kulturhus gebouwd waarin vier partijen deelnemen, de Stichting Triman, bibliotheek Denekamp, de muziekschool en het Carmelcollege. Het kulturhus krijgt een oppervlakte van 2000 m2, waarvan ongeveer 1750 m2 nieuw en 250 m2 bestaande bouw. In het Kulturhus worden onder andere de volgende activiteiten ondergebracht: openleercentrum, bibliotheek, ontmoetingsruimte, muziekschool, jeugd- en jongerenwerk en sociaal-cultureel werk. Omdat het nieuwe kulturhus naast het sportcomplex Dorper Esch en het voetbalcomplex van DOSâ19 ligt wordt hier in de toekomst ook mee samengewerkt.

Kulturhus Ootmarsum â ⬠200.000,--

De gemeente Dinkelland heeft een intentieovereenkomst gesloten met Scarabee International voor de invulling van het kloostercomplex Maria Ad Fontes. De nieuwe functie van het klooster wordt ingevuld met onder andere de volgende themaâs: literatuur en historie, mode, gezondheid, wonen en interieur. Deze themaâs worden commercieel en maatschappelijk ingevuld. Onder dat laatste vallen onder andere de huisvesting van de bibliotheek, een stadsmuseum, gemeenschappelijk gebruik van de kapel en een ontmoetingsruimte. Daarnaast wordt nog onderzocht of de maaltijdvoorziening voortgezet kan worden.

Kulturhus Markelo â ⬠200.000,--

Tot half mei jongstleden was het toekomstige Kulturhus nog in gebruik als onderdeel van het gemeentehuis, lokatie Markelo. Op dat moment is de gemeentelijke organisatie verhuisd naar het nieuwe gemeentehuis/kulturhus in Goor. De villa aan het Beaufortplein is voorbestemd om als Kulturhus voor Markelo behouden te blijven. Door dit gebouw in stand te houden en een educatieve, culturele, maatschappelijke en gemeentelijke functie toe te kennen krijgt de leefbaarheid voor Markelo een flinke impuls. De toekomstige functies zijn op hoofdlijnen bepaald. Het is de bedoeling om het gebouw niet leeg te laten staan maar gelijk al te komen tot een programmering die wordt beoogd. Uiteraard zal dit naar de toekomst toe worden uitgebouwd, maar hiervoor zijn aanpassingen van het gebouw noodzakelijk. In de opgerichte beheersstichting zijn een vijftal projectgroepen actief op de terreinen geschiedenis, muziek, beeldende kunst, theater en dans, film en toneel.

Buurtcentrum De Hoff â Azelo ⬠54.894,--

Op dit moment beschikt men in Azelo over een mooi gebouw. Het gebouw heeft bestaat uit een buurtcentrum en de basisschool, die nu ieder een eigen ingang hebben. Er vinden vele activiteiten plaats. Gedurende twee ochtenden in de week maakt de peuterspeelzaal gebruik van de accommodatie. Men wil het gebouw uitbreiden met een grote zaal, een nieuwe hal, een kleine ruimte en een nieuwe toiletruimte. Deze ruimten kunnen zowel door de school als door het buurtcentrum gebruikt worden.

Kulturhus Hoge Hexel â Wierden ⬠200.000

Hoge Hexel is een klein dorp waar het van belang is de leefbaarheid en het voorzieningenniveau te behouden. Het bestaande dorpshuis ât Gebouw is de spil binnen deze gemeenschap, waarin beperkte activiteiten kunnen plaatsvinden zoals, peuterspeelzaal, catechisatie en toneelvoorstellingen. Na onderzoek is gebleken dat het huidige gemeenschapsgebouw niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd en dat verbouw en modernisering hiervan geen optie is. Er is dan ook besloten een nieuw gemeenschapshuis te bouwen. Dit multifunctionele gebouw moet een centrale gemeenschapsaccommodatie zijn waarin de verschillende verenigingen en instellingen een plek kunnen vinden en waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimten.

Brede School - Markvelde ⬠200.000,--

Het beoogde plan voorziet in een uitbreiding van het buurtcentrum met de aanbouw van peuterzaal De Knikkerbollekes die ingeklemd wordt tussen het buurtcentrum en de hiernaast gelegen openbare basisschool Markvelde. Door middel van deuren zullen buurtcentrum, peuterzaal en school dan intern toegankelijk voor elkaar zijn. De peuterzaal vormt als het ware de brug tussen het buurtcentrum en de school. De peuterzaal bevindt zich nu nog in het voorste gedeelte van het buurtcentrum en huurt dit gedeelte van de Stichting Beheer Lammershoes.

In alle projecten werken verschillende partijen samen. De gedeputeerden prijzen deze samenwerking. âDeze werkwijze is een prachtig voorbeeld van wat we bij de provincie het smeden van vitale coalities noemen. In de Overijsselse visie is de functie van het middenbestuur om afzonderlijke beleidsterreinen te integreren en verschillende partijen te verbinden om daadwerkelijk maatschappelijke resultaten te boekenâ aldus gedeputeerde Gert Ranter. Piet Jansen voegt daaraan toe âdat reconstructie gaat over de leefbaarheid en de samenhang tussen de mensen op het platteland. En dat komt in deze projecten tot uitdrukking.â