Gemeente Bernheze


Meer startersleningen

Op donderdag 21 december 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het verhogen van het budget voor het verstrekken van startersleningen. Een bedrag van EUR 250.000,- wordt extra ter beschikking gesteld om startersleningen te verstekken. De EUR 400.000,- die in 2004 ter beschikking is gesteld, is op dit moment volledig ingezet voor het verstrekken van veertien startersleningen.

Verdubbeling door Vrom
Per 1 januari 2007 stelt het ministerie 40 miljoen euro ter beschikking voor de Vrom startersregeling. Dit is een samenwerking tussen Vrom en het SVN (Stichting Stimuleringsfonds volkshuisvesting Nederlandse gemeenten). Vrom wil hiermee gemeenten activeren een beleid op te zetten voor de oplossing van de huidige problematiek van starters op de koopwoningmarkt.

Goed moment dus om het fonds opnieuw te vullen. Voor hetzelfde geld kunnen er dubbel zoveel leningen verstrekt worden. In plaats van voor EUR 250.000,- kunnen we voor EUR 500.000,- leningen verstrekken. Let wel, de 40 miljoen die het Vrom ter beschikking stelt is voor alle gemeenten gezamenlijk. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Op is op.

De starterlening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens het NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De starterlening is een flexibele lening die meebeweegt met de ontwikkeling van het inkomen van het huishouden. De hoogte van de lening hangt dus af van het inkomen van de aanvrager en de voorwaarden van de gemeente. De hoogte van de lening wordt vastgesteld op basis van draagkrachttoets die door het SVn wordt uitgevoerd. Hierbij wordt uitgegaan van het actuele bruto inkomen van de aanvrager(s). Ook wordt er een vermogenstoets gedaan waarbij het bedrag aan vermogen dat aanwezig is boven de fiscale vrijstelling in mindering wordt gebracht op de prijs van de woning. In de berekening wordt geen rekening gehouden met de aanwezigheid van secundaire lasten. Het inkomen wordt voor 95% meegenomen. De rest blijft buiten de toetsing en wordt ingezet voor eventueel secundaire lasten of kan worden vertaald in een minder hoge eerste hypotheek. Een aanvrager hoeft dus in principe niet tot het uiterste van hun (financiële) kunnen te gaan.

Wat betekent dit voor Bernhezenaren?
Mensen die een nieuwe koopwoning onder de EUR 190.000,- kopen en voldoen aan alle eisen kunnen maximaal een lening van EUR 30.000,- aanvragen. Afhankelijk gezinssituatie, inkomen en vermogen van aanvragers van de lening zal het Bemiddelend Orgaan beoordeling of en voor welk bedrag een lening kan worden verstrekt. De eerste drie jaren hoeft geen aflossing en rente te worden betaald. Daarna kan een hertoetsing worden aangevraagd om de actuele betaalcapaciteit vast te stellen. Dit kan ook na het 6e, 10e en het 15e jaar.

Welke plannen in 2007?
In 2007 worden in een aantal nieuwbouwplannen woningen gebouwd die in aanmerking komen voor het aanvragen van een lening. Het gaat om nieuwe koopwoningen tot EUR 190.000,- in de plannen: De Hoef-2 fase 2 en 3, Beemdpark, locatie oude Rabobank Heesch en Heilaren-Noord. Zodra de verkoop van deze woningen start (dat gebeurt via een publicatie in de Bernhezer), zal tegelijkertijd informatie over aanvraag van de lening plaatsvinden.

Voor de exacte spelregels kunt u op onderstaande link klikken (opent in nieuw venster).

starterslening