Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 4 januari 2007

NAi-filosofie succesvol
Bezoekersaantallen 2006

'Als de mensen niet naar het NAi kunnen komen, komt het NAi naar de mensen toe' is een van de mission statements van het Nederlands Architectuurinstituut. En het blijkt te werken. In 2006 registreerde het NAi net als voorgaande jaren een toename van zijn bezoekers. Afgelopen jaar bezochten 278.500 mensen in binnen- en buitenland de tentoonstellingen en activiteiten van het NAi; een toename van 21 procent ten opzichte van 2005. De stijging is vooral te danken aan de reizende tentoonstellingen die het NAi organiseerde, en aan het succes van de vestiging die dit najaar werd geopend in Maastricht. Het aantal bezoekers van het NAi in Rotterdam bleef met 108.037 bezoekers nagenoeg gelijk ten opzichte 2005 (108.856 bezoekers). De website van het NAi had het afgelopen jaar 544.251 bezoekers. In 2007, waarin Rotterdam als architectuurstad op de kaart wordt gezet en NAi Maastricht op volle toeren zal draaien en de reizende tentoonstellingen worden voortgezet, verwacht het NAi een verdere stijging van het aantal bezoekers.

Reizende tentoonstellingen
De reizende tentoonstellingen deden in 2006 onder meer Washington, New Orleans, Venetië, Hilversum, Parijs en Manchester aan. Het NAi opende het jaar met de tentoonstelling 'Newer Orleans' over de mogelijkheden voor de wederopbouw van New Orleans, de stad die grotendeels verwoest was door de orkaan Katrina die in de herfst van 2005 over het centrum raasde. De expositie reisde vervolgens naar Washington en - toen de stad daar zelf klaar voor was - naar New Orleans. Bovendien lanceerde het NAi een debattenreeks in het buitenland onder de titel 'Debates on tour'. Argentinië beet het spits af met de reeks 'Density in architecture'. De Nederlandse inzending voor de Architectuurbiënnale in Venetië, 'Zien is weten', trok tienduizenden bezoekers. Deze tentoonstelling over het perspectief in de Nederlandse architectuur zal van 1 februari tot 1 april 2007 te zien zijn in de Zuiderkerk te Amsterdam.

NAi Maastricht
Op 2 september 2006 opende het NAi haar deuren in de Wiebengahal aan de Avenue Céramique 226 te Maastricht. De tentoonstellingen 'Van Cuypers tot Coenen' en 'New Faces in European Architecture' vielen in de smaak bij het Euregionale publiek: het laatste kwartaal van 2006 bezochten 6095 mensen de tentoonstellingen en lezingen in NAi's jongste vestiging.

Educatie
Het NAi breidde afgelopen jaar zijn educatieactiviteiten uit: er werden meer rondleidingen gegeven, meer kinderen bezochten de vakantieworkshops en er waren meer lezingen en symposia. Ook hier geldt dat het NAi architectuur dichter bij de mensen wil brengen. Daarom worden ook de komende jaren de educatieactiviteiten verder uitgebreid. In het najaar start het NAi met de bouw van het educatiepaviljoen; een centrale ruimte in het instituut in Rotterdam waar kinderen, jongeren en volwassenen de mogelijkheid krijgen te ontdekken welke invloed de gebouwde omgeving op hen heeft en welke invloed zij op die omgeving hebben.

Architectuurjaar Rotterdam 2007
Het NAi verwacht de stijgende lijn in bezoekcijfers in 2007 te kunnen voortzetten. Het architectuurjaar Rotterdam 2007 zal komend jaar meer bezoekers naar Rotterdam trekken. In het kader van Rotterdam 2007 heeft het NAi bijzondere tentoonstellingen geprogrammeerd. Het jaar opent met 'Architectuur van de nacht' over de invloed die kunstlicht de afgelopen eeuw heeft gehad op de architectuur en de nachtelijke beleving van de stad. In de zomermaanden presenteert het NAi de grootste overzichtstentoonstelling ooit van origineel werk van de beroemdste architect van de afgelopen eeuw: Le Corbusier. Daarna zal deze tentoonstelling op reis gaan. Het architectuurjaar in het NAi wordt afgesloten met een tentoonstelling over P.J.H. Cuypers, de architect van onder meer het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. In het Open Maquettedepot van het NAi in een van de Schiehallen van de Van Nelle Ontwerpfabriek zullen de vorderingen van de restauratie van Rotterdamse Raadhuis-maquettes te volgen zijn voor publiek. In de naast het NAi gelegen museumwoning Huis Sonneveld is in de wintermaanden een kleine tentoonstelling te zien van historische lichtobjecten van kunstenaar en architect Nicolas Schöffer en zijn tijdgenoten. Huis Sonneveld en het NAi zijn tevens opgenomen in de architectuurjaarroute langs veertig bijzondere gebouwen van Rotterdam. Bezoekers die tijdens de route even willen uitrusten, kunnen dit jaar van een picknick genieten in de tuin van Huis Sonneveld.

Onder leiding van de nieuwe directeur Ole Bouman, die 1 april 2007 zal aantreden, gaat het Nederlands Architectuurinstituut een jaar tegemoet met bijzondere tentoonstellingen, leerzame rondleidingen en een uitdagend lezingenprogramma.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: donderdag, 4 januari 2007