Ministerie van Defensie

04-01-2007 17:19

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Tijdens hun missie in de Panjawayi vallei deelden de Nederlanders onder andere gereedschap uit - Foto: Dennis Schnoink klik voor vergroting
De Koningscompagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel heeft afgelopen week in het kader van operatie Baaz Tsuka twee dorpen bezocht in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. De ISAF- militairen maakten samen met een Frans Civil Military Coöperation (CIMIC) team een inventarisatie van de behoeften van de lokale bevolking op het gebied van wederopbouw. Vervolgens voorzagen ze de bevolking van voedsel, dekens, gereedschap en kookgerei.

Tijdens het optreden van de eenheden boden Apaches van de Koninklijke Luchtmacht ondersteuning. Operatie Baaz Tsuka startte 15 december en richt zich op het isoleren van de hardcore Taliban van lokale strijders en de bevolking in de Panjawayi vallei. Doel is om zo een stabiele omgeving te creëren waarin wederopbouw mogelijk is. De operatie is gepland in nauwe samenspraak met lokale en regionale leiders in het gebied en komt voort uit de wens van de bevolking zelf om de ontwikkeling van dit gebied structureel gestalte te geven.

Een lid van het Franse CIMIC-team deelt dekens uit aan dorpelingen in de Panjawayi Vallei - Foto: Dennis Schnoink
klik voor vergroting
In Uruzgan rondde de derde lichting hulppolitie de afgelopen week haar opleiding af. Het ging om 112 politieagenten. In totaal zijn nu 226 agenten door de Task Force Uruzgan opgeleid.

Op oudejaarsdag is het onbemande vliegtuig van de landmacht voor het eerst operationeel ingezet boven Uruzgan. De Sperwer vloog een uur rond, waarna het landde op Kamp Holland in Tarin Kowt.

Sperwer in de takels naar zijn lanceerinrichting - Foto: Richard Frigge, AVDD
klik voor vergroting
Meer foto's van de Sperwer staan in de Fotogalerij ISAF.

Gerelateerde links:
Sperwer kiest Afghaans luchtruim
Waarom naar Afghanistan?