veiligheidsrit voor Drontense jonge automobilisten

De Drontense wethouder H.A. Langeweg heeft op woensdag 27 december in Dronten het startschot gegeven voor een `praktijkdag voor jonge automobilisten'. Jongeren in Dronten die nog maar kort hun rijbewijs hebben, konden bij wijze van een try-out deelnemen aan de praktijkdag. Tijdens die praktijkdag leerden jongeren hoe zij belangrijke verkeersrisico's kunnen onderkennen en hoe daarop in te spelen. Flevorijschool uit Dronten begeleidde de jongeren.

Een en ander gebeurde op initiatief van het Vervoerberaad Flevoland. Ieder jaar halen circa 3.000 jongeren in Flevoland van 18 tot en met 24 jaar hun rijbewijs. Deze groep heeft driemaal zoveel kans op ongelukken in vergelijking met bestuurders van 25 tot 64 jaar. Jonge mensen, vooral mannen, rijden vaak onder extra gevaarlijke omstandigheden, zoals 's nachts en in het weekend. Ongevalsoorzaken bij jonge bestuurders zijn gebrek aan rijervaring, hogere risicoacceptatie, alcohol- en drugsgebruik, nieuwe dingen uitproberen en indruk maken op leeftijdgenoten. Vandaar dat de praktijkdagen zich speciaal richten op jonge automobilisten die tussen de 3 en 9 maanden hun rijbewijs hebben.

Testroute rijden

Gedurende een anderhalf uur durende praktijkrit ervaart de jonge autorijder hoe goed hij of zij rijdt en welke verbeterpunten er voor hem of haar nog zijn te behalen. De jongeren wisselen elkaar af achter het stuur. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een ervaren adviseur.

Op een slipbaan ervaren de jongeren hoe verraderlijk een onverwachte autoslip kan zijn. Verder maken ze noodstops bij 30 en 50 km per uur op een nat en spiegelglad wegdek. Tegelijkertijd kunnen ze voelen hoe een ABS remsysteem werkt. Op de praktijkdag was ook aandacht voor de werking van alcohol en drugs in het verkeer.

Het Vervoerberaad Flevoland heeft financiële middelen ter beschikking gesteld om in 2007 de praktijkdag voort te zetten. Dit maakt het mogelijk om in 2007 in iedere Flevolandse gemeente 2 praktijkdagen te laten plaatsvinden