Stichting Nederland van afval naar grondstof (Nedvang)


PERSBERICHT

Inzameling en recycling kunststofflessen en -flacons SITA Nederland en Nedvang ondertekenen intentieverklaring

Arnhem, 4 januari 2007 - Nedvang gaat met SITA Nederland samenwerken aan de invoering van een systeem voor de gescheiden inzameling, sortering en recycling van kunststofflessen en - flacons uit huishoudens. Op 3 januari jl. is hiervoor een intentieverklaring ondertekend.

Nedvang (Nederland van afval naar grondstof) is opgericht door en voor bedrijven om hen te helpen te voldoen aan het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton. SITA, Europees marktleider op het gebied van afvalmanagement, brengt als private partner van Nedvang haar kennis en ervaring op dit gebied in.

Recycling
De verwachting is dat de Nederlandse consumenten begin 2007 voor het eerst te maken krijgen met de gescheiden inzameling van kunststofflessen en -flacons. Nedvang streeft ernaar samen met haar partners de doelstellingen uit het Besluit (waaronder 55 procent recycling van kleine kunststofflessen) te halen. Voor de inzameling en recycling van de andere verpakkingsmaterialen verandert er niets. Gemeenten blijven zorg dragen voor de reguliere inname van het overige huishoudelijk afval op hun grondgebied en blijven verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimten. Nedvang en SITA respecteren de uitkomsten van de onderhandelingen, inzake producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen, tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het bedrijfsleven.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Het ondertekenen van de intentieverklaring tot samenwerking sluit aan bij het beleid van SITA om zich meer te richten op monostromen, daarmee proactief inspelend op de geldende landelijke wet- en regelgeving op het gebied van producentenverantwoordelijkheid.

Volgende stap
Samen met SITA zet Nedvang een volgende stap op weg naar een landelijk dekkend inzamelsysteem voor kunststofflessen en -flacons.

---