Gemeente Smallingerland

Jaarwisseling: toch nog flinke schade
4 januari 2007

De jaarwisseling 2006-2007 in Smallingerland was tamelijk rustig, met weinig ongeregeldheden, wel brand(jes) en opvallend veel zwaar vuurwerk. Vooral in de dorpen was het rustiger dan in voorgaande jaren.

De brandweer moest tussen 19 uur oudejaarsavond en 7 uur nieuwsjaarmorgen zo'n twintig keer op pad. Een grote brand vond plaats op het (met hekwerk beveiligde) terrein van de slooppanden aan de Leeuwerikstraat. In totaal waren er in de gemeente zo'n tachtig brandbultjes.

Bij de basisschool De Bolder aan de Hagewyk in Drachten wisten toezichthouders van de SVS een brand in de kiem te smoren. Er waren twee ruiten ingegooid en er was binnen al rookontwikkeling door vuurwerk. Door snel optreden kon verdere schade voorkomen worden.

Opvallend was dat er veel zwaar vuurwerk in omloop bleek te zijn. Tientallen straatafvalbakken werden met dit soort vuurwerk tot explosie gebracht (totale schadepost tussen 10.000 en 15.000 euro). In Drachten-west moesten vooral bushokjes het ontgelden; eveneens door zwaar vuurwerk werden hiervan de ruiten kapot geschoten. Op verscheidene plaatsen werd zwaar vuurwerk in putten en kolken gegooid, met het gevolg dat putdeksels wegschieten.

Aan de Overstesingel raakte een man zwaargewond door vuurwerk.

Op nieuwjaarsdag werkten brandweer en reiniging eendrachtig samen om smeulende restanten te blussen en op te ruimen.