Productschap Margarine


04.01.2007

Nieuw pakket Arboregelgeving officieel gepubliceerd

Het eerder aangekondigde voornemen van het kabinet om de arbeidsomstandigheden-regelgeving dusdanig aan te passen dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor arbo-zaken wordt vergroot, is nu in concrete wettelijke regels vastgelegd.

Doel van het pakket aan wijzigingen is een effectiever arbobeleid met meer draagvlak in de ondernemingen en daarmee een verbetering van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. De herziening van Arbowet, Arbobesluit en Arboregeling stimuleert maatwerk in het arbobeleid in de onderneming en integratie van het arbobeleid in het totale beleid van de onderneming.

Uitgangspunt is dat de overheid zich beperkt tot het vaststellen van doelen en dat de sociale partners afspraken maken over de in te zetten middelen om die doelen te bereiken. Deze middelen nemen zij op in zgn. arbocatalogi.

In het Staatsblad van 21 december jl. is gepubliceerd de wet die de Arbowet van 1998 - die voortaan tevens gewoon Arbeidsomstandighedenwet heet - in deze zin wijzigt. De verantwoordelijkheid van de werkgever, waarbij alleen het doel van een gezonde en veilige werkomgeving is aangegeven en niet de middelen worden voorgeschreven, is met name vastgelegd in het nieuwe artikel 3, lid 1 en 2. De individuele verantwoordelijkheid van de werknemer is vastgelegd in artikel 11. Aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid van sociale partners is vorm gegeven in artikel 12.
De volledige tekst van de wijzigingswet (13 pagina's) vindt u hier .

Parallel hiermee is het Arbeidsomstandighedenbesluit gewijzigd. Hierin staan concrete doelvoorschriften voor de specifieke arbeidsrisico's of, waar dit niet mogelijk is, procesnormen. Op de lijst onderscheiden risico's waarvoor doelvoorschriften zijn geformuleerd staan onder meer geluid, beeldschermwerk, trillingen, vluchtige organische stoffen, valgevaar en explosiegevaar. Procesnormen zijn er voor onder meer psychosociale arbeidsbelasting, zoals agressie en geweld, seksuele intimidatie en pesten.
Voor de volledige tekst van het Besluit van 5 december 2006 tot wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit ter vergroting van de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor het arbeidsomstandighedenbeleid en ter beperking en vereenvoudiging van de regelgeving en van enige andere besluiten in verband hiermee (134 pagina's), klik hier .

Synchroon met deze twee wijzigingen is tot slot de Arbeidsomstandighedenregeling aangepast.